Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuutto ylittää arviot

Hallitus budjetoi menot 15 000 turvapaikanhakijan mukaan

Kotimaa
 

Hallitus on varannut ensi vuoden budjettiin noin 350 miljoonaa euroa maahanmuuton kustannuksiin. Määrä on todennäköisesti täysin riittämätön, sillä raha perustuu 15 000 turvapaikanhakijan tuloon ensi vuonna. Viimeisen kuukauden aikana Suomeen on tullut jo lähes saman verran maahanmuuttajia.

Maahanmuuttoon suunnatut rahat ovat budjettiesityksessä ripoteltuina moneen paikkaan.

Sisäministeriön hallinnonalalla maahanmuuton vastaanoton kustannuksiin on varattu 158 miljoonaa euroa. Summassa on 97 miljoonaa lisäystä kuluvaan vuoteen. Rahat käytetään vastaanottokeskuksien ylläpitoon.

Sisäministeriön budjettiin sisältyvät turvapaikanhakijoille maksettavat tuet. Tukien määrä nousee 30 miljoonaan euroon, missä on 22 miljoonaa euroa lisäystä tähän vuoteen verrattuna.

Erikseen budjetissa ovat vielä maastapoistamiskuljetuksista ja noutokuljetuksista aiheutuvat menot: kuusi miljoonaa euroa.

Maahanmuuttajien kotouttamiseen työ- ja elinkeinoministeriö on budjetoinut 144 miljoonaa euroa ensi vuodelle. Se on 47 miljoonaa enemmän kuin tänä vuonna. Valtaosa koostuu valtion korvauksista kunnille.

Kotouttamisrahat perustuvat arvioon, että kotouttamisen piirissä on 8 750 ihmistä. Heistä valtaosa olisi oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

Kotouttamisrahatkin ovat ilmeisen riittämättömät, sillä budjetointi on tehty samalla 15 000 tulijan arviolla. Määrä voi olla kolminkertainen. Heistä kaikki eivät tosin saa oleskelulupaa.

Kotouttamisen rahoitustarve tulee viiveellä. Kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, hän siirtyy kunnan vastuulle ja tulee kotouttamisohjelman piiriin. Aikanaan kunta laskuttaa valtiota oleskeluluvan saaneen kustannuksista.

Tällä hetkellä keskimääräinen turvapaikkahakemuksen käsittelyaika on viisi kuukautta.

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteuttamiseen valtio budjetoi 16 miljoonaa euroa tuomioistuimille ja oikeusapuun.

Maahanmuuttoon osoitettuja rahoja on vielä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla. Maahanmuuttajien valmistavaan koulutukseen sekä lukioissa että ammattikouluissa kuluu yhteensä karkean arvion mukaan 21 miljoonaa euroa.

Arvio on karkea, koska ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa kaikki opiskelevat samoissa opiskeluryhmissä.

Muuttuvan maahanmuuttotilanteen vuoksi hallitus aikoo antaa vuoden 2016 budjetin täydennyksen jo marraskuussa.

Täydentävässä budjetissa lisätään määrärahoja sisäministeriön maahanmuuttorahoihin, työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisrahoihin sekä oikeusministeriön hallinto-oikeuksien rahoitukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat