Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten rokotuksilla torjutaan tauteja

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijat kieltäytyvät harvoin rokotteista

Kotimaa
 
Tuuli Vattulainen
Juha Metso
Monet Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat tulevat maista, joissa esiintyy Suomesta jo hävinneitä tauteja.
Monet Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat tulevat maista, joissa esiintyy Suomesta jo hävinneitä tauteja. Kuva: Juha Metso

Suomeen tulee nyt paljon turvapaikanhakijoita maista, joissa esiintyy Suomessa kokonaan tai lähes kokonaan hävinneitä tauteja kuten poliota, kurkkumätää ja tuhkarokkoa. Varsinkaan sotaa käyvissä maissa rokotusohjelmia ei ole aina toteutettu tarpeeksi kattavasti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan turvapaikanhakijoilla ei ole Suomessa tähän mennessä todettu rokotuksilla ehkäistäviä tartuntatauteja. Joissakin Euroopan maissa turvapaikanhakijoilla on THL:n mukaan todettu kurkkumätää.

Artikkeliin liittyvät

Kurkkumätä on bakteerin aiheuttama tulehdus kurkussa, nenässä tai joissain tapauksissa iholla. Se voi olla hengenvaarallinen.

Suomeen tulevat turvapaikanhakijat saavat halutessaan rokotuksia vastaanottokeskuksissa. Turvapaikanhakijoiden rokotuksilla pyritään torjumaan varsinkin polion, tuhkarokon ja kurkkumädän leviämistä, kertoo THL.

Maahanmuuttoviraston mukaan rokotuksista kieltäytyminen on vastaanottokeskuksissa harvinaista. Turvapaikkaa hakevilla lapsilla on oikeus saada kaikki kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet.

Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt 12 polioriskimaata. Näihin maihin kuuluvat esimerkiksi Syyria, Irak ja Afganistan. Näistä maista tulevat tulisikin rokottaa poliota vastaan, jos ei ole tiedossa, että tulijoilla on voimassa olevat rokotukset.

"Pidämme vastaanottokeskusten ja Maahanmuuttoviraston kanssa päivittäin yhteyttä tartuntatautien ehkäisyyn ja seulontaan liittyvissä asioissa", kertoo THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö Taneli Puumalainen.

Viimeksi syyskuussa WHO:n listaa päivitettiin lisäämällä siihen myös Mali ja Ukraina, sillä näissä maissa on todettu poliotapauksia.

Puumalaisen mukaan Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten kanssa pohditaan nyt sitä, miten tarttuvien tautien seulontaa kehitetään.

"Tavoitteena on tehdä nopeasti tärkeät tarkastukset ja tarvittaessa lykätä vähemmän tärkeitä", Puumalainen sanoo.

Turvapaikanhakijoille tehdään vastaanottokeskuksissa alkutarkastus ja tarvittaessa turvapaikanhakijat saavat lähetteen lääkäriin tarkempiin tutkimuksiin. Tarkastuksista ja rokotuksista huolehtivat vastaanottokeskukset.

Useissa maissa eri puolilla maailmaa, myös monissa Euroopan maissa, esiintyy edelleen tuhkarokkoepidemioita. Siksi Suomeen tulevat turvapaikanhakijat tulisi rokottaa tuhkarokkoa vastaan, ellei tulijoilla ole voimassa olevia rokotuksia.

Kaikki Suomessa asuvat estävät parhaiten sairastumisen polioon, tuhkarokkoon ja kurkkumätään huolehtimalla omasta rokotesuojastaan, sanoo Puumalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat