Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käräjäoikeus jalkautuu Talvivaaran kaivosalueelle

Oikeus tutustuu katselmuksessaan kipsisakka-altaisiin ja patorakenteisiin

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Käräjäoikeus tutustuu Talvivaaran kaivosalueeseen.
Käräjäoikeus tutustuu Talvivaaran kaivosalueeseen. Kuva: Mika Ranta HS

Tästä on kyse

 Syyttäjät vaativat neljälle Talvivaaran johtajalle ehdollista vankeutta törkeästä ympäristön turmelemisesta.

 Syytettyinä ovat toimitusjohtaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, tuotantojohtaja Lassi Lammassaari sekä osastopäällikkö. Heiltä vaaditaan 13,3 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

 Syytteiden varsinainen käsittely päättyi katselmukseen kaivosalueella.

 Loppulausunnot asiassa annetaan syys–lokakuun vaihteessa. Päätös on odotettavissa aikaisintaan marraskuussa.

Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynti jatkuu katselmuksella Sotkamossa tänään tiistaina. Kainuun käräjäoikeus jalkautuu Talvivaaraan tutustumaan kaivosalueeseen.

Tutkittavia kohteita ovat muun muassa avolouhos, kipsisakka-allas, primääriliotuskentät, turvapato, raffinaatti- ja varoaltaat sekä Ylä-Lumijärvi, jonne on päässyt kipsisakka-allasvuotojen seurauksena metallipitoista vettä.

Mukana katselmuksessa ovat oikeuden edustajien, syyttäjien ja asianajajien lisäksi syytettyinä olevat tuotantojohtaja Lassi Lammassaari ja osastopäällikkö.

Katselmuksessa käräjäoikeus käy paikan päällä tutustumassa kaivosalueen olosuhteisiin, jotka on tunnettava asian ratkaisemiseksi. Katselmuksia pidetään erityisesti rakennus- ja ympäristöasioissa.

Oikeus tutustuu Sotkamossa muun muassa kipsisakka-altaisiin, joihin Talvivaaran ympäristöongelmat kilpistyvät.

Valtavat altaat ovat jätepatoja, joihin varastoidaan metallitehtaan tuotannosta tulevaa sakkaa. Altaissa on sattunut vuotoja, joiden seurauksena kaivoksen ympäristöön ja lähivesiin on päätynyt metallipitoisia vesiä.

Jo kaksi kuukautta käydyssä oikeudenkäynnissä on pohdittu, onko altaiden suunnittelu ja rakentaminen tapahtunut ympäristöluvan mukaisesti ja onko käyttö ollut määräysten mukaista. Syytteiden mukaan vuotoja edistivät merkittävästi altaiden virheellinen pohja- ja patorakenne sekä virheellinen käyttö: altaita on käytetty veden varastoimiseen vastoin käyttötarkoitusta.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Heidän mukaansa kysymys ei ole ollut ympäristöluvan vastaisesta toiminnasta, vaan jätevesien vaikutukset olivat ennakoimattomia ja kipsisakka-allasvuodot vahinkotilanteita.

Syksyllä 2012 Talvivaara on ohjannut kipsisakka-altaaseen myös ympäristölle haitallista raffinaattia eli metallitehtaalta peräisin olevaa metallisulfaattiliuosta. Syytteen mukaan myös happaman raffinaatin pumppaaminen altaaseen edisti ison, kymmenen päivää kestäneen vuodon syntymistä marraskuussa 2012.

Syytettyjen mukaan väitetty virheellinen rakenne tai käyttö ei ole ollut syy-yhteydessä vuotoihin, jotka ovat olleet vahinkotilanteita. Raffinaatin johtaminen kipsisakka-altaaseen johtui pitkittyneestä vesitaseeseen liittyneestä ongelmasta, joka oli seurausta runsaista vesisateista.

Entisen Talvivaara Sotkamon kaivosyhtiön mentyä konkurssiin kaivostoimintaa alueella harjoittaa valtion omistama Terrafame Mining Oy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat