Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus peruu palkanlisien leikkaukset

Lomarahaa pienennetään 30 prosenttia. Pakkolaeista tulee määräaikaisia kolmeksi vuodeksi. Järjestöt jatkavat neuvotteluja.

Kotimaa
 
Lisät säilyvät, lomat lyhenevät - näin hallitus perusteli
Lisät säilyvät, lomat lyhenevät - näin hallitus perusteli
Hallitus luopuu muun muassa aikeestaan leikata sunnuntailisiä ja ylityökorvauksia. HSTV kokosi tiiviisti ja pelkistetysti yhteen, mitä maanantain talousuutisista seuraa. Toimittaja Esa Juntunen HS, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Neuvottelut Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi jatkuvat sittenkin, ja hallitus muutti yllättäen maanantaina esitystään pakottavasta lainsäädännöstä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi maanantai-iltana hallituksen luopuvan ylityökorvausten pienentämisestä ja sunnuntaityön korotusten supistamisesta. Ne korvataan lailla, jonka mukaan lomarahoista leikataan noin 30 prosenttia.

"Tässä on kaksi asiaa, jotka ovat hiertäneet ylitse muiden", Sipilä sanoi Kesärannassa hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Ne ovat hallituksen mukaan juuri sunnuntai- ja ylityökorvauksiin kajoaminen ja lainsäädännön pakottavuus. Kiistan takia hallitus peruu palkanlisien leikkaukset.

Pääministerin mukaan työmarkkinajärjestöjä on kuunneltu "herkällä korvalla" ja hän oli nähnyt ensimmäisiä merkkejä siitä, että "yhdessä tekemisen" ilmapiiri on löytymässä.

Sipilä oli sitä mieltä, että Suomi on 15 prosenttia kustannuskilpailukyvyssä jäljessä pääkilpailijamaihin verrattuna.

Hallitus lähettää keskiviikkona eduskuntaan lainmuutokset, joiden se toivoo johtavan yksikkötyökustannusten supistumiseen viidellä prosentilla.

Lait leikkaisivat toteutuessaan lomia ja muuttaisivat ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi ja kaksi arkipyhää palkattomiksi. Hallituksen esityksen mukaan vuosiloman enimmäispituus olisi kuusi viikkoa.

Pääministeri Sipilä kertoi uskovansa, että eduskunta hyväksyy lait kesäkuuhun mennessä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) perustelivat omissa puheenvuoroissaan muutoksia sillä, että hallitus pitää tiukasti kiinni tavoitteistaan, mutta keinot niiden saavuttamiseksi voivat vaihtua.

Aiemmin maanantaina työmarkkinajärjestöjen johtajat ja hallitus pitivät Kesärannassa tiedotustilaisuuden, jossa he kertoivat työmarkkinaosapuolten sittenkin jatkavan neuvotteluja Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamisesta.

Pääministeri Sipilän mukaan työmarkkinajärjestöt ovat esittäneet viime päivinä niin paljon uusia konkreettisia ehdotuksia kustannuskilpailukyvyn korjaamiseksi, että hallitus vetosi järjestöihin neuvotteluiden jatkamiseksi.

Myöhemmin illalla Sipilä kertoi, että järjestöille ei tuolloin luvattu, että hallitus muuttaa omaa pakkolakiesitystään vielä samana iltana.

Alun perin määräaika työmarkkinajärjestöjen uusille ehdotuksille päättyi maanantaina kello 16.

Uusien neuvottelujen sanottiin päättyvän lähiviikkoina. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly arvioi, ettei yhteistä ratkaisua ainakaan vielä kahden viikon kuluessa synny. Hän piti hyvänä, että neuvottelut jatkuvat.

Hallituksen tavoitteena on yhä supistaa yksikkötyökustannuksia noin viidellä prosentilla ja jäädyttää palkankorotukset pitkäksi aikaa.

Palkansaajajärjestöistä SAK on vastustanut hallituksen palkanleikkausesityksiä ja ehdottanut vaihtoehtoisia keinoja. Ne eivät taas ole kelvanneet Elinkeinoelämän keskusliitolle (EK).

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoi järjestön tavoittelevan vuoden päästä päättyvien työehtosopimusten jälkeen liittokohtaisia palkkaratkaisuja.

"Me emme ole etenemässä keskitetyn palkkaratkaisun kautta", Häkämies sanoi.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen liputti neuvotteluissa tasapuolisemman ratkaisun puolesta. Kuntatyönantajat oli ehdottanut pitkälti hallituksen uuden esityksen mukaista mallia. Siinä lomaraha olisi puolitettu ja työaikaa lisätty, mutta sunnuntai- ja ylityökorvauksiin ei olisi puututtu.

Pääministerin virka-asuntoon kokoontuneet työmarkkinajohtajat eivät tiedotustilaisuutensa päätyttyä uskoneet hallituksen pakkolakien tulevan voimaan. Tosin he eivät olleet tuolloin kuulleet hallituksen uusista lainmuutoksista.

"Sen takiahan täällä neuvotellaan", Häkämies sanoi.

SAK:n Lyly kertoi olevansa yllättynyt, jos hallituksen kaavailemat pakkolait oikeasti tulisivat voimaan.

Samaan arvioon päätyi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Hallitus ilmoitti myös parantavansa työntekijöiden muutosturvaa irtisanottavien työllistämisvalmennuksella, työterveyshuollon palvelujen laajennuksella ja työnantajille maksettavalla perhevapaiden kertakorvauksella.

Juhani Niiranen HS
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana Kesärannassa.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana Kesärannassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat