Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käteisen nosto kauppojen kassoilta on lisääntynyt, vaikka maksaakin ylimääräistä

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Sirkka Eberhardt (oik.) ei nosta kassoilta rahaa. "Käteistä tarvitsee aika vähän ja sen nostan automaatista." Hän asioi viime torstaina Outi Kauppilan kassalla Kontumarketissa Helsingin Kontulassa.
Sirkka Eberhardt (oik.) ei nosta kassoilta rahaa. "Käteistä tarvitsee aika vähän ja sen nostan automaatista." Hän asioi viime torstaina Outi Kauppilan kassalla Kontumarketissa Helsingin Kontulassa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Suomalaiset nostavat yhä useammin rahaa kauppojen, huoltamoiden ja kioskien kassoilta. Esimerkiksi Nordean asiakkaat tekivät tammi–kesäkuun aikana noin 23 600 käteisnostoa kassoilta kuukaudessa. Koko viime vuonna käteisnostoja tehtiin noin 14 600 kuukaudessa.

Pankkien mukaan ilmiöön on useita syitä: nostopisteiden lukumäärä on kasvanut ja käteisautomaattien määrä on pudonnut. Vuosien aikana kuluttajat ovat myös oppineet käyttämään palvelua.

Fakta

Näistä saa käteistä

 R-kioskeista: R-kioski ei veloita nostosta.

 Suurin osa K-ruokakaupoista: Kauppa veloittaa nostosta 50 senttiä / kerta (voi saada hyvitystä Plussapisteinä).

 Tokmanni-konsernin myymälöistä: (Osa OP:n, DanskeBankin ja Nordean korteista). Kauppa ei veloita nostosta.

 S-ryhmän toimipisteistä (ABC-asemat, Sale- ja Alepa-myymälät, S-marketit sekä Prismat): S-pankin kortilla. Kauppa ei veloita nostosta, eikä noston yhteydessä ole ostopakkoa.

 Postit ja asiamiespostit: Nordean debit ja electron -korteilla sekä Visa- ja Mastercard- korttien debitominaisuudella.

 Esimerkkejä pankkien maksuista: Danskebank veloittaa kaupan kassalla tapahtuvista nostoista 30 senttiä / kerta.

OP-Visa-luottokortilta nosto maksaa 2 euroa plus 2 prosenttia noston määrästä. OP Visa Debit ja OP Visa Electron -korteilta tehdyistä nostoista pankki ei veloita asiakasta. Nordea ei veloita palvelusta.

"Sama ilmiö on monessa muussakin asiassa, kuten vaikkapa siirtymisessä lankapuhelimesta matkapuhelimeen. Sekin edellyttää omaksumista", sanoo Nordean vähittäispankin liiketoimintajohtaja Jussi Mekkonen.

Nordean käteisnostopalvelu alkoi kesällä 2012 Tokmanneista. Keväästä 2013 alkaen rahaa on saanut myös K-ruokakaupoista ja R-kioskeilta sekä viime vuoden syksystä Postin palvelupisteistä ja asiamiesposteista.

Viimeisen vuoden aikana myös esimerkiksi Danske Bankin, OP:n ja S-pankin asiakkaat ovat nostaneet kassoilta rahaa entistä useammin.

Pääkaupunkiseudun K-kaupoista Kontumarketista Helsingin Kontulassa tehdään eniten käteisnostoja. Näin siitäkin huolimatta, että marketin pääovien vieressä on kaksi käteisnostoautomaattia.

Kauppias Tarmo Linden arvioi, että rahaa nostetaan kassoilta turvallisuussyistä.

"On ihmisiä, jotka ehkä kokevat turvattomuutta automaatilla. Varsinkin, jos ovat yksin liikkeellä."

Toinen syy hänen mukaansa on se, että ruokaostosten yhteydessä tililtä saa pienempiä summia kuin 20 euroa, joka on automaattinoston alaraja. Summan ei myöskään tarvitse olla tasaluku.

Vaikka Kontumarket on seudun vilkkain, nostotapahtumia tehdään kuitenkin vain noin sata kuukautta kohden, kertoo kassapäällikkö Aino Virtanen.

Nordean arvion mukaan palvelu hyödyttääkin nimenomaan Itä- ja Pohjois-Suomea, missä pankkikonttoreita ja käteisautomaatteja on harvassa.

Esimerkiksi Otto-automaatteja on lopetettu koko maassa noin sata vuodessa: vuonna 2014 niitä oli noin 1 600, mutta vuotta myöhemmin enää 1 500. Automaatteja ylläpitävän Automatia Oy:n asiakkuusjohtaja Jyri Marviala ei osaa sanoa, pysyykö vauhti samana. Tämä riippuu Marvialan mukaan kilpailijoiden liikkeistä, mutta myös siitä, oppiiko väki nostamaan rahaa kassoilta.

"Norjassa jo kolmannes käteisnostoista tehdään kaupan kassalla", Marviala sanoo.

S-pankilla on ollut nosto- ja talletuspalvelu kaupoissa vuodesta 2007. Pankin mukaan molempien palvelujen käyttö on kasvanut tasaisesti, vaikka käteisellä maksaminen vähenee.

"Muut maksutavat, kuten maksukortit ja mobiilimaksaminen, kasvattavat suosiotaan", arvioi Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo.

Pankkien asiakkaat saavat rahaa Otoista ilman palvelumaksua. Rahan nosto kassoilta voi maksaa jopa useita euroja, jos sekä pankki että kauppa veloittavat siitä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehen Paula Hannulan mukaan on kuitenkin positiivista, että esimerkiksi kaupat täydentävät käteisnostoverkkoa maaseudulla.

"Kuluttajanäkökulmasta käteisen saaminen on erittäin tärkeää. Tämä on kuitenkin ulkopuolisen tarjoajan palvelu, joten mikään ei säätele sitä, kuinka paljon siitä voi velottaa."

 

Artikkeliin on haastateltu myös OP:n päivittäisistä raha-asioista vastaavaa johtajaa Kai Patovirtaa ja S-pankin tuotteista ja palveluista vastaavaa johtajaa Mika Heikkilää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat