Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvira tahtoo sähkötupakat valvontaan

Uusi tupakkalaki saattaa tuoda virastolle lisätehtäviä

Kotimaa
 

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran mukaan savukkeista ja kääretupakasta olisi kiellettävä tunnusomaiset maut, virasto kertoo tiedotteessaan.

Valviran mielestä myös sähkösavukkeet olisi otettava tupakkalainsäädännön piiriin ja niille olisi säädettävä tiukat laatu- ja turvallisuusvaatimukset. Lisäksi taloyhtiöissä pitäisi voida vastedes kieltää parveketupakointi nykyistä helpommin ja vesipiipputupakka tulisi ottaa tupakkalainsäädännön piiriin.

Tästä on kyse

 Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee uutta tupakkalakia. Se oli lausuntokierroksella maanantaihin asti.

 Lausuntojen jälkeen ministeriö valmistelee lakiluonnoksesta hallituksen esityksen. Sen odotetaan valmistuvan tammikuussa.

 Lain pitäisi olla valmis 20. toukokuuta mennessä.

Nämä ehdotukset ovat Valviran lausunnossa, joka liittyy uuteen tupakkalakiin. Laki oli lausuntokierroksella maanantaihin asti, ja Valvira on yksi keskeisimmistä lausunnonantajista.

Uudet valvontatehtävät lisäisivät Valviran lausunnon mukaan sen tehtäviä. Siksi virasto ei selviäisi uusista tehtävistä ilman lisäresursseja.

Uudesta tupakkalaista on tullut sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) muutamia kymmeniä lausuntoja.

"Lausuntoja on tullut reippaasti, ja osa niistä on todella pitkiä. Lausuntojen pohjalta harkitsemme muutoksia lakiin", kertoo STM:n neuvotteleva virkamies Meri Paavola.

Muutosten jälkeen ministeriö valmistelee lakiluonnoksesta hallituksen esityksen, joka etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Paavola arvioi, että hallituksen esitys aiheesta tulisi tammikuun alussa. Valmista pitäisi olla Paavolan mukaan 20. toukokuuta mennessä, sillä EU:n tupakkatuotedirektiivi edellyttää tätä.

Tupakkalain uudistamiseen on direktiivin lisäksi monta syytä. Keskeisimpiä on se, että laki alkaa olla vanhentunut.

"Laki on ollut pian neljäkymmentä vuotta voimassa, ja sitä on muutettu noin neljäkymmentä kertaa. Yritämme tehdä selkeämmän kokonaisuuden", Paavola sanoo.

Hänen mukaansa nykylaki on tilkkutäkkimäinen eikä vastaa perustuslain tarpeita.

Uusi tupakkalaki muun muassa helpottaisi parveketupakoinnin kieltämistä, toisi askeihin varoituskuvia tupakoinnin haitoista ja kieltäisi makutupakat, kuten mentolisavukkeet, siirtymäajalla vuoteen 2020 mennessä. Myös sähkötupakka tulisi tupakkalain piiriin, ja sen valvonta kiristyisi.

Lisäksi tupakan maahantuontivaatimukset kiristyisivät siten, että Eta-maiden ulkopuolella olisi oltava ainakin 20 tuntia, mikäli mielii tuoda rajan yli tupakkaa. Tällä ministeriö pyrkii vähentämään tupakan laitonta kauppaa, johon on mahdollisuus etenkin Suomen itärajalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat