Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistio: Hallituksen ajama palkaton sairauspäivä pohjaa puutteellisiin laskelmiin

Ministeriö tuskailee etenkin lyhyiden sairauslomien heikkoa tilastointia

Kotimaa
 

Hallitus aikoo muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi, mutta tästä saatava hyöty on laskettu puutteellisin tiedoin. Virkamiehillä on yksinkertaisesti ollut vaikeuksia laskea työssäkäyvien suomalaisten sairastelun määrää, ilmenee tiistaina julkistetuista valmistelumuistioista.

Valtiovarainministeriö laati joukon muistioita hallitukselle, jonka on määrä päättää Suomen kilpailukykyä piristävistä leikkauksista. Yksi puhutuimmista leikkureista on ollut juuri ensimmäisen sairauspäivän karenssi.

Muistiossa tuskaillaan useaan otteeseen sairauslomien heikkoa tilastointia. "Alle 10 päivää kestävien sairauspoissaolojen tilastointi on puutteellista", yhdessä paperissa huomautetaan.

Kaikkein vähiten tiedetään yksityisen sektorin lyhyistä poissaoloista. Ministeriö sai mututuntumaisen arvion työnantajia edustavalta Elinkeinoelämän keskusliitolta. Se taas oli saanut ne arvioina isoilta lääkäriasemilta.

Julkiselta sektorilta saatiin tarkempia tietoja. Tästä syystä hallitusta taustoittavat virkamiehet ovat yleistäneet yksityisen sektorin lukuja valtion tietojen pohjalta.

Palataan isoon kuvaan. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus haluaa viiden prosentin loikan kustannuskilpailukykyyn. Toisin sanoen Suomen talous mataa verrattuna kilpailijamaihin, ja loikkaa tavoitellaan alentamalla yksikkötyökustannuksia. Se on yksi talouden tuottavuuden mittari.

Hallitus arvioi, että sairauspäivien palkkajärjestelyihin kajoaminen parantaa yksikkötyökustannuksia 1,41 prosenttia – eli noin kolmasosan loikasta.

Kuvio toimii niin, että ensimmäinen sairauspäivä on vastedes palkaton ja seuraavilta kahdeksalta sairastelupäivältä maksetaan 80 prosenttia palkasta.

Palkaton päivä vaikuttanee myös ihmisten käyttäytymiseen siten, että tarpeettomat poissaolot vähenevät. Uudistusta valmisteltaessa tavoitteena on ollut malli, joka tuottaa kahden päivän vähenemän poissaoloissa.

Kaiken tämän laskeminen on ollut takkuista touhua. Asiaa vaikeuttavat pohjatietona olleet erilaiset päiväkäsitteet; kalenteri-, arkipäivä- ja -työpäivät.

Esimerkiksi valtiolla poissaoloista 31 prosenttia on enintään kolmen työpäivän mittaisia jaksoja.

Yksityisen sektorin puolella luku on kalenteripäivissä laskettuna vastaavalla jaksolla väljässä "14–17 prosentin haarukassa".

Ministeriö on tehnyt muuntokertoimet, joilla sekavat päivätermistö on pyritty muuttamaan työpäiviksi. Näin laskemalla valtio on päätynyt siihen, että yksityisellä sektorilla poissaoloista enintään kolmipäiväisiä on 28 prosenttia.

Muistio paljastaa, että hallitusohjelma mahdollistaisi myös "vaihtoehtoiset tulkinnat" siitä, miten koko kuvio hoidetaan.

Esimerkiksi palkaton karenssipäivä voisi siis olla vasta toinen sairastelupäivä- eli ensimmäiseltä saisi vielä palkkaa.

Sairausloman palkkaa koskevat muutokset tulevat eduskunnan käsiin keskiviikkona, kun se alkaa käsitellä hallituksen tiedonantoa kilpailukykyä parantavista toimista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat