Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikkakäsittelyyn palkataan lähes 200

Kotimaa
 

Maahanmuuttovirasto on saamassa lähes kaksisataa uutta työntekijää käsittelemään turvapaikkahakemuksia.

Käsittelijät työskentelevät ylitarkastajan nimikkeellä. He ovat lähinnä korkeakoulun käyneitä, jotka puhuttelevat hakijoita ja tekevät päätökset hakemusten hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Syyskuussa virastossa on jo aloittanut 30 uutta turvapaikkakäsittelijää. Kuukauden kuluttua eli marraskuun alussa käsittelijöitä aloittaa vielä 70. Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtajan Jorma Vuorion mukaan alkuvuonna on määrä palkata vielä noin 80 käsittelijää.

Aiemmin Maahanmuuttovirastolla on ollut noin 75 turvapaikkahakemusten käsittelijää.

Lisäksi Rovaniemelle perustetaan vuodenvaihteessa uusi käsittely-yksikkö. Siellä Maahanmuuttovirasto alkaa puhutella Pohjois-Suomeen tulleita hakijoita ja tehdä turvapaikkapäätöksiä. Keskukselle haetaan parhaillaan johtajaa viraston sisäisellä haulla.

Käsittelijöiden lisärekrytoinneilla ja Rovaniemen-yksikön perustamisella kamppaillaan käsittelyaikojen pitenemistä vastaan.

Viime vuonna turvapaikkahakemuksen keskimääräinen käsittelyaika Suomessa oli 170 vuorokautta, mutta nyt käsittelyajat uhkaavat karata pitkälle yli puolen vuoden.

Haussa olleisiin tehtäviin on tullut valtava määrä hakemuksia. Kun etsittiin marraskuun alussa aloittavia 70:tä työntekijää, hakijoita oli peräti 2 900.

"Hyviä hakijoita on kyllä riittänyt. Valintoja on ollut todella vaikea tehdä", sanoo Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Riitta Koskela.

Uusien työntekijöiden koulutus hoidetaan pikatahtia.

Valtaosa on itseopiskelua Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston Eason koulutusmateriaaleilla. Lisäksi uusia työntekijöitä valmennetaan kahdella lähiopetuspäivällä puhuttelujen tekemiseen.

"Eason koulutuspaketti on ollut meille kullanarvoinen. Olemme pieni virasto, eikä meillä ole ollut riittävästi resursseja kouluttaa itse", Koskela sanoo.

Uusien työntekijöiden kouluttamisesta on kokemusta Vuorion mukaan jo vuodelta 2009, jolloin Suomeen tuli edellisen kerran paljon turvapaikanhakijoita, lähes 6 000. Tuolloin ylimääräisiä käsittelijöitä palkattiin noin 80.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat