Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työlupa heltiää ulkomailla vaihtelevasti

Kotimaa
 
Tukholma   

Ruotsissa saa tehdä töitä ensimmäisestä päivästä alkaen
Ruotsissa turvapaikanhakija saa ottaa vastaan töitä ensimmäisestä päivästä alkaen väliaikaisen työluvan avulla. Tämä edellyttää, että hakija pystyy todistamaan henkilöllisyytensä tai auttaa muutoin henkilöllisyyden selvittämisessä. Lisäksi maahanmuuttoviraston pitää arvioida, että turvapaikkahakemus on hyvin perusteltu.

Käytäntö muutettiin viisi vuotta sitten koskemaan kaikkia hakijoita. Tätä ennen se koski vain niitä, joiden hakemuksen arveltiin kestävän pitkään.

Harva kuitenkaan työllistyy turvapaikkaprosessin aikana. Viime vuonna työpaikan löysi yksi 60:stä väliaikaiseen työlupaan oikeutetusta, kertoi Arbetet-lehti hiljattain. Yhteensä tämä tarkoitti 447:ää ihmistä. Työtä saavien määrä on lehden tekemän kartoituksen mukaan myös vähentynyt viime vuosina.

Juuri nyt työmarkkinoille pääsyä hidastaa Ruotsissa muun muassa se, että hakemusten käsittely ja sijoittuminen kuntiin kestävät turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia. Moni asuu pitkään vastaanottokeskuksessa.

Hallituksen syysbudjettiin kuuluu nyt iso paketti toimia, joilla se haluaa vauhdittaa nopeaa integroitumista. Esimerkiksi ruotsin kieltä pitäisi voida opetella jo heti vastaanottokeskuksessa, samoin ehkä päästä harjoitteluun.

Lisärahaa osoitetaan myös esimerkiksi erilaisten tutkintojen hyväksyttämiseen. Parhaillaan Ruotsiin tulee paljon turvapaikanhakijoita ennen muuta Syyriasta, ja moni heistä on hyvin koulutettuja. Esimerkiksi lääkärin lupien käsittely on ruuhkautunut tulijoiden määrän takia. Elina Kervinen, Tukholma

Saksassa aiotaan helpottaa tulijoiden työskentelyä
Saksassa turvapaikanhakijat eivät saa työskennellä ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Senkin jälkeen heillä on vaikeuksia päästä töihin, sillä heitä koskevat edelleen useat rajoitukset.

Vasta vuoden ja kolmen kuukauden maassaolon jälkeen turvapaikanhakija saa työskennellä täysin ilman rajoituksia.

Saksassa etenkin työnantajien keskusjärjestö BDA vaatii, että turvapaikanhakijoiden pääsyä työmarkkinoille nopeutetaan.

Saksan hallituksen syyskuun alussa esittämä muutos koskee vuokratyötä. Se muuttaa lakia niin, että turvapaikanhakijoita saa palkata kolmen kuukauden maassaolon jälkeen myös vuokratyöhön. Aiemmin raja oli 15 kuukaudessa.

Yksittäiset yritykset ovat jo aloittaneet omia turvapaikanhakijoille tarkoitettuja ohjelmiaan. Esimerkiksi Saksan posti on ilmoittanut aloittavansa tuhannen turvapaikanhakijan harjoitteluohjelman, jossa tutustutaan saksalaiseen työelämään. Kaikissa osavaltioissa ohjelma ei kuitenkaan postin mukaan ole rajoitusten takia mahdollinen. Tiina Rajamäki, Berliini

Britanniassa ei saa tehdä töitä vuoteen
Britanniassa turvapaikanhakija ei saa yleensä tehdä töitä. Työlupaa voi anoa kuitenkin siinä tapauksessa, että turvapaikanhakija on joutunut odottamaan turvapaikkapäätöstä itsestään riippumattomista syistä yli vuoden ajan.

Työlupaa pystyy hakemaan ainoastaan sellaisiin ammatteihin, joiden harjoittajista on Britanniassa pulaa. Tänä vuonna pulaa on ollut muun muassa insinööreistä, lääkäreistä, sairaanhoitajista, sosiaalityöntekijöistä ja it-alan ammattilaisista – sekä sinfoniaorkesteritason muusikoista ja kansallisbalettitason tanssijoista.

Turvapaikanhakijat eivät saa työllistää itse itseään, eivätkä he saa perustaa yritystä. He saavat kuitenkin tehdä vapaaehtoistyötä julkisen sektorin yhteisölle, jos työstä ei makseta palkkaa.

Turvapaikanhakijoiden työntekokieltoa on perusteltu sillä, että oikeus tehdä töitä houkuttelisi maahan muitakin kuin turvapaikkaa todella tarvitsevia. Kyse on siis työmarkkinoiden suojelusta. Maahanmuutto ja sen karsinta kuuluvat Britannian kuumimpiin poliittisiin kysymyksiin.

Työkiellolla on paljon myös arvostelijoita. Britannian nykyinen konservatiivihallitus ei ole kuitenkaan muuttamassa nykylainsäädäntöä. Annamari Sipilä, Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat