Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus jalkautui Talvivaaraan

Ympäristökäräjien puolustus halusi näyttää kaivostoiminnan mittakaavan ja prosessit

Kotimaa
 
Pekka Agarth
Talvivaaran kaivoksen jätevesiä ohjataan nyt Nuasjärveen. Kiistellyn putken koekäyttö alkoi perjantaina. Putken pää sijaitsee kahden kilometrin päässä kuvanottopaikasta. Rantavedessä oleva keltaisuus johtuu silttiverhojen poisoton nostattamasta rantamudasta.
Talvivaaran kaivoksen jätevesiä ohjataan nyt Nuasjärveen. Kiistellyn putken koekäyttö alkoi perjantaina. Putken pää sijaitsee kahden kilometrin päässä kuvanottopaikasta. Rantavedessä oleva keltaisuus johtuu silttiverhojen poisoton nostattamasta rantamudasta. Kuva: Pekka Agarth

Avolouhos, kipsisakka-altaiden vuotokohdat ja Talvivaaran kaivoksen toiminta olivat tiistaina Sotkamossa tiukassa tarkkailussa. Kainuun käräjäoikeus jalkautui havainnoimaan kaivosalueelle, josta nykyisin vastaa valtion omistama Terrafame Mining.

Suomessa harvinainen ympäristörikosoikeudenkäynti jatkui kaivosalueen katselmuksella. Sitä oli pyytänyt puolustus, joka halusi näyttää käräjäoikeudelle kritisoituja alueita.

Erityishuomion kohteena oli vesienhallinta, joka on osoittautunut Talvivaaran kaivosyhtiölle suureksi ongelmaksi. Oikeudenkäynnissä on noussut keskeisimmäksi kysymykseksi se, tapahtuivatko Talvivaaran ympäristövahingot huolimattomuuden takia vai olosuhteiden pakosta.

Syyttäjät vaativat neljälle Talvivaaran johtajalle ehdollista vankeutta törkeästä ympäristön turmelemisesta. Syytettyinä ovat toimitusjohtaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, tuotantojohtaja Lassi Lammassaari ja kaivosyhtiön osastopäällikkö. Syytetyiltä vaaditaan 13,3 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Kaikki ovat kiistäneet syytteet.

Puolustuksen mukaan katselmus oli onnistunut.

"Pystyimme kiistattomasti osoittamaan, että veden pumppaus alueella jatkuu edelleen. Nyt sitä vain tekee Terrafame. Kyseessä on normaali toiminta eikä huolimattomuus tai törkeä ympäristörikos", sanoi asianajaja Tero Kovanen.

Myös Pekka Perän asianajajan Markus Kokon mielestä katselmus osoitti, että kipsisakka-allasvuotojen ympäristövaikutukset eivät ole niin pahoja kuin on väitetty. "Muun muassa pahiten saastuneeksi väitetty Ylä-Lumijärvi oli tarpeen näyttää. Ei siellä niin pahalta näyttänyt."

Kun kipsisakka-altaassa tapahtui marraskuussa 2012 suuri vuoto, noin 200 000 kuutiota vettä pääsi hallitsemattomasti ympäristöön. Suurin osa vesistä päätyi Ylä-Lumijärveen. Nyt järvi näyttää kirkkaalta, mutta syvyyttä on vain metri.

"Näimme myös, että avolouhoksessa on yhä vettä, eikä se ole sieltä mihinkään lähtenyt."

Kokon mukaan tärkeintä on, että oikeus voi havainnoida kaivostoiminnan ja bioliuotuksen mittakaavan sekä siihen liittyvät prosessit. Havainnollistamista piti tärkeänä myös kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala.

"Katselmus oli varmasti monelle hyödyllinen. Asioita on hyvä havainnollistaa, sillä muuten ne voivat jäädä abstrakteiksi. Mitään sellaista uutta ei kuitenkaan tullut esiin, mitä ei olisi huomioitu aiemmin."

Vakkala pitää oikeuden ratkaisua tärkeänä ennakkotapauksena. "Tämän tapauksen myötä saadaan aikamoinen kannanotto sille, mikä painoarvo pannaan huolimattomuudelle."

Kaivosalueen keskeisin ongelma on Vakkalan mukaan vesien varastointikapasiteetti.

"Täällä on paljon pinta-alaltaan isoja ja matalia altaita, kun pitäisi olla vähemmän pinta-alaa ja enemmän syvyyttä."

Louhoksen pohjoispäässä on käynnissä louhinta, jota on aloiteltu syyskuussa. Nyt autot kuljettavat sivukiveä pois louhoksesta. Joka toinen päivä räjähtää.

Louhoksen keskellä olevan padon toiselle puolelle on varastoitu jätevesiä, joita on louhoksessa noin neljä miljoonaa kuutiota.

Koko alueella altaisiin on varastoitu noin kymmenen miljoonaa kuutiota vettä. Puhdistettuja jätevesiä johdetaan uutta purkuputkea pitkin Sotkamon Nuasjärveen. Kiistellyn putken koekäyttö alkoi viime perjantaina.

Kuvatekstiä täsmennetty 30.9. kello 16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat