Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomarahoista on tulossa iso sotku

Hallituksen lakiesitys pakollisista lomarahoista voi tuoda jättilaskun pienyrittäjille, vaikka perimmäisenä tarkoituksena on alentaa yritysten kustannuksia

Kotimaa
 
Lomarahoja leikataan: "Hallitus on ajautunut aivan kummalliseen tilanteeseen"
Lomarahoja leikataan: "Hallitus on ajautunut aivan kummalliseen tilanteeseen"
Suomessa on arviolta parisataatuhatta työntekijää, joille lomarahaa pitäisi ensin myöntää, jotta niistä voi leikata. Tilanne on ristiriitainen, sanoo työmarkkinoita seuraava HS:n toimittaja Teemu Luukka. Toimittaja: Pipsa Palttala HS. Kuvaaja: Janne Elkki HS

Hallituksen lomarahaesitys ajaa monet yritykset hankalien päätösten eteen. Hallitus päätti maanantaina leikata lomarahoja 30 prosenttia ja määrätä lomarahat kaikille pakollisiksi.

Päätöksillä hallitus korvaa aikaisemman suunnitelmansa parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä leikkaamalla ylityö- ja sunnuntaikorvauksia.

Fakta

Näin hallitus leikkaa yritysten kustannuksia

 Loppiainen ja helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi.

 Ensimmäinen sairauspäivä palkaton.

 Vuosiloma enintään kuusi viikkoa.

 Lomarahaa leikataan 30 prosenttia, kaikille oikeus lomarahaan.

 Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua pienennetään 1,72 prosenttiyksikköä.

Hallituksen piti perääntyä palkansaajien epäoikeudenmukaiseksi kokemista leikkauksista etenkin keskustan ja perussuomalaisten äänestäjien ja puolueaktiivien painostuksen takia.

Hallituksen päätös leikkaa noin 1 260 000 palkansaajan vuosituloja. Monilla kyse on sadoista euroista vuodessa. Samalla kymmenettuhannet yritykset säästävät.

Samaan aikaan arviolta 225 000 palkansaajaa alkaa hallituksen määräyksestä ansaita lomarahoja, tai ainakin heille tulisi siihen lakisääteinen oikeus.

Erikoista esityksessä on se, että lain perimmäinen tarkoitus on pienentää yritysten kustannuksia mutta osaltaan se onkin kasvattamassa kustannuksia.

Esityksen mukaan lomarahaan olisivat oikeutettuja myös ne, joiden työehdoissa tai työsopimuksissa ei mainita lomarahoista. Ilman lomarahoja työskentelee paljon palkansaajia muun muassa kiinteistönvälittäjinä, markkinointialalla, kuntosalihoitajina, elokuva-alalla, kiinteistönhoitajina ja startup-yrityksissä.

Suomen yrittäjien mukaan päätös voi maksaa liittojen välisten työehtosopimusten ulkopuolella toimiville noin 25 000 yrittäjälle yhteensä arviolta 235 000 000 euroa vuodessa.

Lakien pitää kohdella kansalaisia tasapuolisesti, joten hallituksen pitää ensin määrätä lomaraha myös niille, joilla sitä ei nyt ole, jotta se voi leikata lomarahoista. Nykyisin laki ei tunne lomarahaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi tiistaina MTV:lle, että lain tarkoitus ei ole kasvattaa yritysten kustannuksia.

Jos lomarahattomiin yrityksiin tulee lomarahat, se merkitsisi niille noin 2,8 prosentin palkkakulujen kasvua. Vanhanen sanoi, että ongelma pitää ratkaista jotenkin.

Tuo "jotenkin" ei ole välttämättä yksinkertaisesti toteutettavissa.

"Tässä on edessä hullua vekslaamista", sanoo johtaja Janne Makkula Suomen yrittäjistä.

Yksi vaihtoehto olisi napata jokaisen kuukauden palkasta pieniä osia syrjään ja maksaa ne lomien jälkeen. Tämä ei kasvattaisi palkkaa mutta aiheuttaisi yrityksille lisää työtä ja kustannuksia.

Jäljelle jäisi paljon kysymyksiä. Miten esimerkiksi pitäisi hoitaa provisiopalkkaisten lomarahat? Laki on tarkoitus säätää vain kolmeksi vuodeksi, mutta entä jos se ei edes mene läpi perustuslakivaliokunnassa?

Toinen vaihtoehto on kirjata lakiin, että leikkaus koskee vain niitä, joilla on lomarahoja. Tämä kohtelisi ihmisiä epätasa-arvoisesti. Tällöin lomarahattomilta ei leikattaisi mitään.

Kolmas vaihtoehto on laatia laki, joka sallii paikallisesti jättää lomarahat maksamatta. Tässä tapauksessa nyt lomarahattomat yritykset ikään kuin päättäisivät lomarahoista mutta niitä ei lopulta maksettaisi. Näin keneltäkään ei olisi pakko leikata toisin kuin niissä yrityksissä, joissa lomapalkat muodostavat jo nyt osan kokonaispalkasta.

Neljäs vaihtoehto yritykselle on kasvattaa kokonaispalkkaa maksamalla myös lomarahoja, joista sitten leikataan 30 prosenttia.

Palkansaajalle tämä on hyvä vaihtoehto, mutta hallituksen päämäärä on leikata, ei lisätä yritysten kustannuksia.

Viides vaihtoehto on, että työmarkkinajärjestöt löytävät yritysten kustannuskilpailukykyä parantavan ratkaisun ja hallitus vetää esityksensä pois.

Ehkä lomarahojakin merkittävämpi hallituksen linjanveto maanantaina oli se, että hallitus pyysi työmarkkinajärjestöjä neuvottelemaan samaan aikaan palkkamaltista ja muista yksikkötyökustannuksista.

Tähän asti hallitus on pyytänyt lähinnä vaihtoehtoa esitykseensä, joka pienentäisi yritysten työkustannuksia viisi prosenttia.

Työnantajat eivät halua sotkea tulevia palkkaneuvotteluja työehtojen leikkauksiin.

Palkansaajat haluavat neuvotella jo tässä vaiheessa palkoista keskitetysti. Yritykset ovat vaatineet eri alat paremmin huomioon ottavaa liittokierrosta.

Hallituksen ilmaisu tuo enemmän palkansaajia miellyttäviä ratkaisupalasia neuvotteluihin, ja se lisää työnantajien painetta neuvotella palkoista jo nyt.

SAK on halunnut paljon työelämän eri asioita yhdistävää neuvotteluja, työnantajat eivät.

Nyt sellainen on alkanut.

 

Seuraa taloustilanteesta ilmestyviä artikkeleita verkossa osoitteessa HS.fi/syksy.

Outi Pyhäranta HS
Kuntosaliyrittäjä Mikko Mustala suivaantui hallituksen lomarahapäätöksestä. "Lasku on 300 000 euroa. Laajennussuunnitelma, jossa syntyisi 40 uutta työpaikkaa meni heti jäihin."
Kuntosaliyrittäjä Mikko Mustala suivaantui hallituksen lomarahapäätöksestä. "Lasku on 300 000 euroa. Laajennussuunnitelma, jossa syntyisi 40 uutta työpaikkaa meni heti jäihin."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat