Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö: Toimimattomuus ei ole vaihtoehto

Presidentti kaipasi YK-puheessaan EU:ta mukaan Syyrian kriisin ratkaisuun

Kotimaa
 
Carlo Allegri Reuters
Presidentti Sauli Niinistö kertoi, että Suomi pysyy sitoutuneena kansainväliseen liittoumaan terrorijärjestö Isisiä vastaan.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi, että Suomi pysyy sitoutuneena kansainväliseen liittoumaan terrorijärjestö Isisiä vastaan. Kuva: Carlo Allegri Reuters

Suomi kantaa vastuunsa Eurooppaa koettelevassa pakolaiskriisissä, mutta hädänalaisten auttamiseen on löydettävä kestävämpiä keinoja, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Suomen puheenvuorossa YK:n yleiskokouksessa tiistaina.

"Erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston ja alueen maiden pitää tehdä yhdessä työtä poliittisen ratkaisun löytämiseksi Syyrian kriisiin", Niinistö sanoi.

Niinistö osallistui tiistaina myös presidentti Barack Obaman järjestämään terrorisminvastaiseen huippukokoukseen. Kun Yhdysvallat ottaa pakolaisia Syyriasta, se selvittää heidän taustojaan 1–2 vuoden ajan.

Kun Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko Suomella tarvetta muuttaa käytäntöjään Lähi-idästä tulevien pakolaisten tapauksessa, Niinistö vastasi, että sisäministeriön voimavaroja on lisätty.

"Tiedustelun suhteen meidän eväämme eivät ole enää vertailukelpoisia minkään länsimaan kanssa. Onneksi meillä on ystäviä ja tietoa tulee liikenteestä, joka lähtömaasta lähtee."

Suomessa valmistellaan parhaillaan uutta siviili- ja sotilastiedustelulakia, joka antaisi valtiolle enemmän mahdollisuuksia sisäiseen tiedusteluun.

Maanantaina Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Barack Obama ja Vladimir Putin esittivät keskenään ristiriitaiset kilpailevat näkemykset siitä, miten Syyrian sodan lopettamiseksi pitäisi edetä. Niinistö ei torjunut mitään esityksiä.

"Suomi toivottaa tervetulleeksi kaikki rakentavat yritykset, jotka luovat pohjaa realistiselle, toimivalle ja kestävälle rauhalle kansainvälisen yhteistyön puitteissa", hän muotoili puheessaan.

Niinistö lisäsi kuitenkin, että Suomi pysyy sitoutuneena kansainväliseen liittoumaan terrorijärjestö Isisiä vastaan. Putin esitti maanantaina sen rinnalle kilpailevaa järjestelyä.

Kun Niinistöä pyydettiin arvioimaan, onko Syyrian diktaattorin Bashar al-Assadin kanssa pystyttävä neuvottelemaan kasvotusten Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi, presidentti kutsui al-Assadia "tabuaiheeksi" Yhdysvaltain ja Venäjän välillä.

Hän sanoi kuitenkin yllättyneensä siitä, kuinka myönteisiä ja yhteistyötä korostavia lausuntoja Putin oli antanut Venäjän lehdistölle Obaman tapaamisen jälkeen.

"Vallitseva mielipide [YK:ssa], johon itsekin yhdyn, on se, että kumpikin varoi astumasta kovin lujaa toisen varpaille."

Mutta missä on EU Syyrian kriisissä, Niinistö kysyi.

"EU:ta ovat nyt työllistäneet Kreikka ja pakolaistilanne. Olisi hyvä nähdä EU:kin niissä pöydissä rakentamassa ratkaisua."

Arvioissaan Suomen 60-vuotiaasta jäsenyydestä 70 vuotta täyttävässä YK:ssa Niinistö palasi aluksi jäsenyyden alkuvuosiin.

Hän kertoi puheessaan, että kun kansallissäveltäjä Jean Sibelius kuoli vuonna 1957, yleiskokous päätti kunnioittaa häntä hiljaisella hetkellä. Yleiskokouksen silloinen pääsihteeri Leslie Munro sanoi, että "Sibelius kuului koko maailmalle".

"Me tunsimme, mitä vastuun ottaminen tarkoittaa, kun osallistuimme YK:n ensimmäiseen rauhanturvaoperaatioon Suezilla", Niinistö sanoi.

Suomi on jäsenyytensä aikana lähettänyt YK:n rauhanturvatehtäviin 50 000 miestä ja naista. Se on väestöön suhteutettuna Euroopan osallistumismäärässä toisena, Niinistö kertasi.

Tästä eteenpäin Suomi lisää panostustaan. Presidentti kertoi Suomen sitoumuksesta lisätä osuuttaan YK:n rauhanturvavalmiuksissa vuoden 2017 jälkeen. Siitä, millaisiin operaatioihin suomalaisia lähetetään, päätetään erikseen.

Kari Huhta HS
Laura Saarikoski HS
YK, New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat