Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmisto: Hallituksella on väärät talouslääkkeet

Vasemmistoliitto esitti arvonlisäveron alentamista, Sdp julkisia investointeja. Hallitus yrittää välttää lisävelan ottoa.

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuunteli tiistaina opposition näkemyksiä budjettiesityksestä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuunteli tiistaina opposition näkemyksiä budjettiesityksestä. Kuva: Sami Kero HS

Vaikka hallitus on perääntynyt eräistä aiemmin päättämistään leikkauksista, se puolustaa suuren linjan talouspolitiikkaansa päättäväisesti.

Vuoden 2016 talousarvioesityksen lähetekeskustelussa eduskunnassa hallitus kannusti itseään jatkamaan oikeaksi katsomallaan linjalla. Siinä keskeistä on velanoton taittaminen, vaikka ensi vuonna valtion velkataakka kasvaa edelleen viidellä miljardilla eurolla.

Fakta

Eduskunnassa on vilkas viikko

 Eduskunnassa keskustellaan tänään keskiviikkona kello 10 alkavassa täysistunnossa valtioneuvoston tiedonannosta "kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista".

 Yksi hallituksen esittämistä keinoista on lomarahojen leikkaus 30 prosentilla. Vuosiloman enimmäispituudeksi säädetään lailla kuusi viikkoa.

 Pakettiin kuuluu myös se, että loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä.

 Torstaiaamuna kello 10 eduskunta jatkaa tiistaina alkanutta lähetekeskustelua valtion ensi vuoden budjetista. Torstaina on myös suullinen kyselytunti.

 Perjantaina kello 13 alkavassa täysistunnossa eduskunta äänestää valtioneuvoston tiedonannosta. Budjettikeskustelu jatkuu sen jälkeen iltakuuteen asti.

 Budjetin lähetekeskustelu jatkuu vielä ensi viikolla.

Talouspolitiikan rakennuspalikoita ovat menojen vähentäminen, rakenteelliset uudistukset ja keskittyminen kärkihankkeisiin.

"Vihdoinkin Suomi on lähtenyt liikkeelle. Emme enää seiso paikallamme tai liu'u tahtomattamme hitaasti taaksepäin. Suomella on suunta, ja se suunta on eteenpäin", valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) yritti valaa tulevaisuudenuskoa.

Oppositiopuolueet arvostelivat hallituksen budjettilinjauksia omine painotuksineen. He myös tarjosivat hallitukselle vaihtoehtoja, kuten kuuluukin.

Sdp:n Eero Heinäluoma sanoi, että hallituksen budjettiesityksen hyväksyminen tarkoittaisi "suurtyöttömyyden hyväksymistä ja lisääntyviä tuloeroja – kovaa oikeistolaista politiikkaa".

"Suomen suunta on nyt väärä", hän tiivisti.

Kalle Jokinen (kok) kuittasi, että Heinäluoman puheenvuoro Suomen väärästä suunnasta on "ehkä hallituksen politiikan paras puolustus". Hallituspuolueet eivät ymmärtäneet, miksi oppositio torjuu kaikki hallituksen esittämät säästöt.

"Nyt on pakko tehdä sellaisia asioita, joilla suomalaisen työn kilpailukykyä parannetaan. Tämä on ensimmäinen hallitus, joka on lähtenyt tätä oikeasti tekemään", Arto Satonen (kok) sanoi.

Vasemmistoliiton Kari Uotila vaati rohkeaa talouspolitiikan muutosta.

"Miten nämä leikkaukset parantavat työllisyyttä?" hän kysyi.

Leikkauspolitiikan vaihtoehdoksi vasemmistoliitto ehdotti arvonlisäveron alentamista.

"Alempi arvonlisäverotus toisi työtä, ostovoimaa, investointeja ja talouskasvua", Uotila sanoi.

Salissa oltiin yhtä mieltä siitä, että velka vähenee työpaikkojen luomisella. Keinoista oltiin kuitenkin eri mieltä.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että nyt pitäisi luoda julkisia investointeja, joilla luodaan pohjaa yksityisille investoinneille.

Hallitus ei lämmennyt opposition vetoomuksille. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi, että vaikka Suomi on Euroopan sairas kansantalous, "muutos on omissa käsissämme".

"Kyllä tästä on mahdollista selvitä", Stubb sanoi.

Kertooko Stubbin lausunto hallituksen epävarmuudesta? Tähän saakka ainakin Sipilän motto on ollut "Kyllä tästäkin selvitään".

Koulutussäästöt koskettivat kaikkia puolueita. Vihreiden Touko Aalto esitti, että koulutusleikkaukset korvattaisiin poistamalla kilometrikorvausten ansioton osuus ja leikkaamalla työmatkavähennystä.

Hallitusta syytettiin myös arvovalinnoista, kun se samanaikaisesti alentaa autoveroa ja lopettaa junayhteyksiä. Oppositio arvosteli myös pienituloisiin kohdistuvia leikkauksia ja kehitysavun vähentämistä.

Kaikki oppositiopuolueet kohisivat siitä, että hallitus tuhoaa viime kaudella aloitetun nuorisotakuun, jolla oli tarkoitus tarjota peruskoulun jälkeen kaikille nuorille työ- tai opiskelupaikka.

Määrärahat vähenevät 60 miljoonasta 3,5 miljoonaan euroon vuodessa.

Tulilinjalle joutui keskustan Elsi Katainen, koska hän sanoi ryhmäpuheenvuorossaan kantavansa huolta nuorisotyöttömyydestä.

Paavo Arhinmäki (vas) piti silmänkääntötemppuna sitä, että edustaja Katainen on huolissaan nuorisotyöttömyydestä samaan aikaan kun "nuorisotakuurahoista leikataan 95 prosenttia tämän vuoden tasosta".

"Hallitus uudistaa nuorisotakuuta, koska viime kaudella nuorisotyöttömyys vain paheni sen voimassa ollessa", Katainen puolusti.

"On hämmentävää, jos ajamme oman nuorisotakuumme alas, kun muualla pyritään sitä kohden", sanoi Sari Essayah (kd).

Tuomo Puumala (kesk) oli tarkastanut, että 60 miljoonan nuorisotakuurahat on turvattu vuoden 2016 budjetissa muttei sen jälkeen.

Tiistain keskustelussa edustajat osoittivat nokkeluutta korostamalla kätilöiden merkitystä poliittisina vaikuttajina. Tämä johtui siitä, että pääministeri Sipilä muutti pyhä- ja ylityökorvauspäätöstä kuultuaan kätilöiden mielipiteitä televisiossa.

Omassa sarjassaan oli Toimi Kankaanniemen (ps) puhe, joka herätti salissa hilpeyttä häpeämättömällä hallituksen ja perussuomalaisten kehumisella.

Lopulta salin vasemmalla laidalla tuli mitta täyteen ja edustajat alkoivat huutaa puheen seitsemän minuutin määräajan loppuneen. Niinpä puhemies Maria Lohela (ps) keskeytti Kankaanniemen puheen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat