Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kätilö: Sipilän huomio tuntuu hyvältä

Tutkijan mukaan hallitukselle oli poliittisesti kätevää, että kätilöt nousivat keskustelun keulahahmoiksi

Kotimaa
 
Kätilö lähettää terveiset leikkaukset peruneelle Sipilälle
Kätilö lähettää terveiset leikkaukset peruneelle Sipilälle
Kätilö Raakel Shapcott on tyytyväinen, että pääministeri Juha Sipilä päätti perua osan hallituksen kovista leikkauksista. Shapcott tuli tunnetuksi, kun hän moitti sunnuntai- ja ylityölisiin kajoamista Ylen A-Studiossa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS.

Syyskuun puolivälissä hallitus julkisti leikkauslistansa, joka olisi toteutuessaan iskenyt muun muassa työntekijöiden vuoro- ja sunnuntailisiin. Julkisuuteen nousivat tuolloin Ylen A-studiossa haastatellut Jorvin sairaalan kätilöt Raakel Shapcott ja Nina Heinikoski, kun he totesivat ohjelmassa, että tasavertaisuutta ei saisi unohtaa, vaikka talkoisiin onkin osallistuttava.

Kätilöiden kannanotto sai runsaasti kannatusta paitsi kätilöiden myös muiden ammattiryhmien piirissä. Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi maanantaina hallituksen muuttaneen leikkaussuunnitelmiaan, hän kertoi kätilöiden puheen vaikuttaneen päätökseen. Sipilän maininnan pani merkille myös Raakel Shapcott.

Fakta

Näin kysely tehtiin

 TNS Gallup selvitti HS:n pyynnöstä suomalaisten näkemyksiä hallituksen suunnitelmista parantaa yritysten kilpailukykyä.

 Kaikkiaan haastateltiin 1 005:ä henkilöä 14.9–24.9. Haastateltavat olivat 15–79-vuotiaita.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

"Tosi hyvältä tuntui, medialla on kyllä voimaa. Oli mielestäni poliitikolta rohkeaa, että hän ei vetänyt esitystä vain jonkun valmistelijan tai itsensä nimiin, vaan mainitsi, että aloite lähti ihan tavallisilta kansalaisilta."

Tutkijan mielestä se, että leikkaussuunnitelmien muuttaminen ja se, että Sipilä erikseen mainitsi kätilöt, olivat poliittisesti viisas veto.

"Jos joustaa piti, niin oli poliittisesti fiksua, että tästä joustettiin. Poliittisesti oli myös kätevää, että nämä kätilöt nousivat esiin, vaikka se aiempi ehdotus kohdistui moniin muihinkin ammattiryhmiin", Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä sanoo.

"Sitä on tietysti vaikea sanoa kuinka orkesteroitua tämä oli ja kuinka paljon vain tilanteen sanelemaa toimintaa", Jokisipilä jatkaa.

Shapcott ei halua ajatella, että heitä olisi käytetty vain poliittisina pelinappuloina.

"Pitäisi olla aika negatiivinen ihminen, että lähtisi ajattelemaan noin. Voi olla, että olimme pelinappuloita, mutta haluamme ajatella asiaa positiiviselta kannalta: Saimme ajatuksemme julki ja se on otettu huomioon", Shapcott sanoo.

Hallituksen uudet säästösuunnitelmat leikkaavat muun muassa lomarahoja ja arkipyhiä. Toimet kohdistuvat työväestöön paljon aiempaa suunnitelmaa laajemmin. Shapcottin mukaan uusi suunnitelma on huomattavasti reilumpi. Hän on saanut positiivista palautetta myös muiden alojen edustajilta, jotka menettävät nyt enemmän. Se kertoo Shapcottin mukaan siitä, että suomalaisilla on vahva tunne siitä, että tasa-arvoisuuden pitää toteutua.

Politiikan tutkijan mukaan hallituksen päätös muuttaa leikkauskohteita on tärkeä myös yhteiskuntarauhan kannalta.

"Hallitus ja Sipilä ovat sanoneet, että sopimusyhteiskunnasta kiinni pitäminen on tärkeää suomalaiselle yhteiskunnalle. Nyt siinä onnistuttiin. Myös palkansaajajärjestöissä tunnelmat ovat muuttuneet täysin ja sopimushalua löytyy silläkin puolella ihan eri tavalla kuin edellisen esityksen jälkeen", Jokisipilä sanoo.

Jorvin sairaalassa uusi linjaus on myös innostanut pohtimaan Juha Sipilän roolia poliitikkona.

"Kaikki täällä ovat kunnioittaneet tätä täyskäännöstä eikä sitä ole ajateltu takinkääntönä. Ajattelemme sen inhimillisenä ja epäpoliittisena tekona. Luulen, että hänellä ei ole menetettävää, eikä hän välitä onko seuraavalla kaudella pääministeri vai ei. Tosi kunnioitettavaa", Shapcott sanoo.

Jokisipilän mukaan imagolliset tekijät ovat aina mukana, kun politiikkaa tehdään. "Kaiketi meidän täytyy pääministeriin kuitenkin voida luottaa siinä, kun hän sanoi, ettei tämä ole hallitukselle arvovaltakysymys, vaan että päämäärä ja tulokset ratkaisevat", Jokisipilä summaa.

Terhi Liimu HS
Kätilö Raakel Shapcott kiittelee pääministeri Juha Sipilän linjamuutosta vuorolisien suhteen.
Kätilö Raakel Shapcott kiittelee pääministeri Juha Sipilän linjamuutosta vuorolisien suhteen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat