Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset nipistäisivät mieluiten lomista – ylityökorvauksiin ei haluttu kajottavan

HS-gallupissa vastustettiin eniten ylityökorvausten puolittamista, josta hallitus päättikin luopua

Kotimaa
 
Lisät säilyvät, lomat lyhenevät - näin hallitus perusteli
Lisät säilyvät, lomat lyhenevät - näin hallitus perusteli
Hallitus luopuu muun muassa aikeestaan leikata sunnuntailisiä ja ylityökorvauksia. HSTV kokosi tiiviisti ja pelkistetysti yhteen, mitä maanantain talousuutisista seuraa. Toimittaja Esa Juntunen HS, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Fakta

Näin kysely tehtiin

 TNS Gallup selvitti HS:n pyynnöstä suomalaisten näkemyksiä hallituksen suunnitelmista parantaa yritysten kilpailukykyä.

 Kaikkiaan haastateltiin 1 005:ä henkilöä 14.9–24.9. Haastateltavat olivat 15–79-vuotiaita.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vuosilomien lyhennys sai kaikkein eniten kannatusta, kun HS-gallup kysyi suomalaisten kantaa Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen suunnitelmiin parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä.

Kysely tehtiin ennen kuin hallitus maanantaina ilmoitti luopuvansa suunnitelmista leikata sunnuntai- ja ylityökorvauksia. Sen sijaan hallitus aikoo pienentää lomarahoja 30 prosentilla.

Vuosilomien lyhentämisestä oli hallituksen kanssa vastaajista täysin tai jokseenkin samaa mieltä 63 prosenttia. Eri mieltä oli 35 prosenttia.

Vuosilomien lyhentäminen sai eniten kannatusta ehkä siksi, että se koskee vain osaa palkansaajista, lähinnä julkista sektoria, jossa vuosilomaa on enemmän kuin hallituksen rajaksi asettamaa kuusi viikkoa.

Toiseksi myönteisemmin suhtauduttiin aikeisiin lisätä työaikaa kahdella päivällä muuttamalla helatorstai ja loppiainen palkattomiksi vapaapäiviksi.

Sairausajan korvauksen heikentäminen on toimenpide, johon enemmistö suhtautuu kielteisesti: kielteisesti vastasi 54 prosenttia, ymmärrystä löytyi 43 prosentilta.

Lähes samoin lukemin asennoiduttiin esitykseen sunnuntaikorvauksen pienentämisestä.

Vähiten ymmärrystä sai hallituksen alkuperäinen ajatus ylityökorvausten puolittamisesta. Hallitus näkyi siis olevan hyvin perillä kansan mielipiteistä.

HS-gallup selvitti myös, mitkä taustatekijät vaikuttavat asennoitumiseen.

Ratkaisevia tekijöitä olivat vastaajan ammattiryhmä ja puoluekanta. Iällä, sukupuolella tai asuinpaikalla ei ollut suurta merkitystä.

Kokoomuslaiset ja keskustalaiset olivat vahvasti hallituksen linjoilla, mutta perussuomalaiset jakaantuivat kahtia. Vasemmistoliittolaiset, sosiaalidemokraatit ja vihreät olivat vahvimmin vastaan, tässä järjestyksessä.

Ammattiryhmistä eniten hallitusta myötäilivät ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät. Alemmat toimihenkilöt ja työväestö olivat kriittisempiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat