Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Normaalisti hallitus napaa siivun palkasta veroilla, nyt laeilla

Kotimaa
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on puhunut poikkeuksellisista keinoista, joita poikkeuksellinen aika vaatii.

Kieltämättä kyseinen adjektiivi sopii hallituksen toimiin kuin sinappi hernekeittoon.

Jos yksinkertaistaa karkeasti hallituksen päätöksiä muuttaa loppiainen ja helatorstai palkattomaksi, lyhentää lomia ja leikata lomarahoja, kyse on siitä, että valtio tarvitsee lisää rahaa.

Hallituksen tavoite toki on alentaa yritysten kustannuksia. Hallituksen vaikuttavin keino alentaa kuluja firmoissa on kuitenkin yritysten sairausvakuutusmaksun alentaminen lähes olemattomiin. Ja koska yritysten maksama osuus sairausvakuutuksesta siirtyy valtiolle, valtio tarvitsee lisää rahaa.

Raha on tarkoitus kerätä valtion ja kuntien työntekijöiltä alentamalla heidän palkkojaan eri tavoin. Toki samat alennukset menevät myös yritysten palkkakuluihin.

Keino on todellakin poikkeuksellinen.

Yleensä poliitikot ovat pitäneet pyhänä sitä, että palkoista eivät sovi maan hallitukset vaan työmarkkinajärjestöt, liitot tai yritykset ja työntekijät.

Jyrki Kataista (kok) luultavasti kaduttaa, että hän meni aikanaan lupaamaan palkankorotuksen Sari Sairaanhoitajalle. Hän löytää tuon kahdeksan vuoden takaisen sotkun yhä edestään.

Oikean laidan poliitikot valittavat mielellään Suomen jäykistä työmarkkinoista sekä kaikenlaisesta turhasta sääntelystä ja normeista. Nyt porvarihallitus on kuitenkin siirtämässä lomarahoja peräti lakiin. Se jäykistää asioita entisestään.

On riski siirtää palkka-asiat suoraan poliitikkojen pöydälle.

Entä kun vallassa on vasemmistolaisempi hallitus? Haluaako se vaikka tuplata lomarahat? Ja yritykset eivät voi muuta kuin maksaa. On erikoista, että osasta palkkaa päätetään maan hallituksessa ja eduskunnassa, ei työmarkkinoilla.

Jos valtio haluaa ja tarvitsee lisää rahaa, sillä olisi käytössään klassisempikin keino – verotus. Vanha kunnon verotus, joka on keksitty ihan sitä varten, että valtio saa kerättyä itselleen rahaa.

Sipilän hallitus on kuitenkin valinnut ideologiseksi linjakseen, että verotusta ei nosteta.

Linja on kirjattu hallitusohjelmaan.

Toisin sanoen hallitus ottaa ihmisen tilinauhasta siivun palkkaa erilaisilla pakottavilla laeilla. Tavanomaisempi tapa saman siivun ottaminen veroilla.

Piia Elonen HS
piia.elonen@hs.fi, Twitter: piiaelonen
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat