Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitienpäivän kunniamerkkejä pitää hakea jo nyt

Kunniamerkkien hakijamäärät vähenevät Etelä-Suomessa

Kotimaa
 
Lehtikuva
Opetusministeri Kustaa Vilkuna onnittelee kunniamerkin saaneita äitejä vuonna 1958.
Opetusministeri Kustaa Vilkuna onnittelee kunniamerkin saaneita äitejä vuonna 1958. Kuva: Lehtikuva

Jos äidilleen toivoo tasavallan presidentin myöntämää kunniamerkkiä äitienpäivänä ensi toukokuussa, on hakemus laadittava pian. Kunniamerkkien hakuaika päättyy jo marraskuussa.

Pelkkä oma suositus ei kuitenkaan riitä, vaan hakemukseen pitää hankkia lausunto kahdelta toisistaan riippumattomalta puolueettomalta taholta, kuten yhdistykseltä. Yleensä hakemusta puoltavia lausuntoja tulee harrastusyhdistyksiltä, seurakunnilta, kunnilta, vanhempainyhdistyksiltä, urheiluseuroilta ja kyläyhdistyksiltä.

Kunniamerkin saavan äidin pitää myöntämisperusteiden mukaan olla esimerkillinen kasvattaja. Hänen pitää edistää perhe-elämää, vanhemmuutta ja olla osoittanut laajemminkin välittämistä ja yhteisvastuullisuutta.

Hakemukset toimitetaan aluehallintovirastoihin.

Lasten tekemiin hakemuksiin on joskus vaikeaa löytää hakemusta puoltavia järjestöjä, koska äideillä ei ole aina aikaa yhdistystoimintaan ja luottamustoimiin.

"Varsinkaan iäkkäämmillä äideillä ei ole usein ollut mahdollisuutta harrastaa tai toimia yhdistyksissä. Silloin neuvomme lapsille, että hakemus kannattaa esittää lasten sijaan järjestön, kunnan tai seurakunnan nimissä. Tällöin ei tarvita useampaa toisistaan riippumatonta suosittelijaa", kertoo neuvotteleva virkamies Sirpa Aaramo Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Aaramon mukaan aluehallintovirastoissa hakijoita pyritään neuvomaan tarkasti, jotta hakemuksen vaatimukset täyttyvät.

"Kun olen vuosien varrella jutellut palkittujen kanssa, kunniamerkin saaminen on ollut suuri asia koko perheelle, ei ainoastaan äidille itselleen", Aaramo sanoo.

Äideille myönnetään kunniamerkkejä suunnilleen 35 kappaletta vuosittain.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kunniamerkkihakemusten määrä on vähentynyt viime vuosina. Pohjois-Suomesta hakemuksia tulee paremmin kuin muulta maasta mahdollisesti siksi, että seudulla asuu paljon suurperheen äitejä, joille kunniamerkkejä usein haetaan ja kunniamerkkejä myös arvostetaan enemmän.

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta puolestaan kerrotaan, että hakijamäärät ovat vähentyneet selvästi. Aivan muutamana viime vuonna hakemuksia on tullut parikymmentä vuodessa. Aiemmin hakijoita saattoi olla lähemmä sata.

"Monilla on vääriä käsityksiä äitien kunniamerkeistä. Luullaan, että pitää olla paljon lapsia, vaikka lapsiluku ei ole peruste kunniamerkin myöntämiselle", sanoo hallintoylijohtaja Jaana Koski sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Moni myös luulee, että hakijan on oltava iäkäs. Kunniamerkin saadakseen äidin on oltava vähintään 40-vuotias, mutta muita ikään liittyviä vaatimuksia ei ole.

Toiveena on, että hakijat ovat monenlaisista taustoista ja elämäntilanteista, kuten työssäkäyviä, kotiäitejä, maatilan emäntiä sekä vähemmistöjen edustajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat