Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedustelulait haastavat Suomen – ystävätkin voivat olla vihollisia

Kotimaa
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Uusien uhkien takia tarvitaan uudet lait ja työkalut.

On helppo arvata, että näin kuuluu tänään torstaina sisäministeri Petteri Orpon (kok), puolustusministeri Jussi Niinistön (ps), oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) viesti, kun he kertovat hallituksen virallisesti käynnistäneen hankkeen tiedustelulakien säätämisestä.

Tahtoa tiedustelulakien laatimiseen ei Suomen johdolta puutu. Viimeksi vauhtia antoi presidentti Sauli Niinistö. Suomen tiedustelumahdollisuuksia ei voi enää verrata mihinkään länsimaahan, hän sanoi New Yorkissa YK-puheensa jälkeen. "Onneksi meillä on ystäviä."

Nämä ystävät ovat auttaneet Suomea saamaan tiedustelutietoa. Usein kyse on vaihtokaupasta – jossa Suomella ei juuri ole ollut tarjota vastapalveluksia. Nykyinen yhteistyökin on osin harmaalla vyöhykkeellä, kun tiedustelulla ei ole ollut oikeuspohjaa.

Ystävien lisäksi on tietysti myös vihollisia. Kyse voi olla samoista tahoista. Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto NSA vakoilee paitsi omia kansalaisia myös Euroopan johtajia.

Nyt alkava sotilas- ja siviilitiedustelun, ulkomaanvakoilun ja verkon massavalvonnan mahdollistavien tiedustelulakien säätäminen on vaativa prosessi monella kierteellä. Lainsäätäjät asemoivat niin kansalaiset, yritykset, viestimet kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikan keinot ja tavoitteet uudella tavalla. Suomi voikin muuttua ystävästä viholliseksi.

On hyvä ymmärtää, että tiedustelu koskee kaikkia. Esimerkiksi verkon massavalvonta rikkoo väistämättä sähköpostin käyttäjien perusoikeuksia rajoittamalla yksityisyyden, henkilötietojen ja viestinnän suojaa. Siksi perustuslakiakin täytyy muuttaa.

Nyt ei tarvitse maalailla lisää uhkakuvia Suomesta, jolla ei ole tiedustelulakeja. Uhat on ymmärretty. Tärkeää on ottaa vakavasti huoli Suomesta, jolla on tiedustelulaki.

Vaikka mallia otettaisiin Ruotsista ja Tanskasta, ei ole hurskastelua kysyä, millainen perusoikeuksiin kajoaminen on välttämätöntä ja hyväksyttävää kansallisen turvallisuuden vuoksi – ja miten kansallinen turvallisuus määritellään.

Tiedustelulla on myös ikävä ominaisuus muuttua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sisäpolitiikaksi. Miten siis varmistetaan se, että perusoikeuksia jo lähtökohtaisesti rikkovat tiedustelun työkalut pysyvät siinä käytössä, johon ne on tarkoitettu?

Anna-Liina Kauhanen
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat