Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjät: Talvivaaran ongelmat paisuivat, kun virheitä ei korjattu

Syytetyt ovat kiistäneet kaikki syytteet

Kotimaa
 
Pekka Moliis
Kainuun käräjäoikeuden katselmus Talvivaaran kaivoksella tiistaina 29. syyskuuta 2015.
Kainuun käräjäoikeuden katselmus Talvivaaran kaivoksella tiistaina 29. syyskuuta 2015. Kuva: Pekka Moliis

Talvivaaran ympäristöongelmat kasaantuivat, koska ilmi tulleita virheitä ei korjattu, vaan tuotantoa jatkettiin ja tehtiin lisää virheitä, totesivat syyttäjät Talvivaaran kaivosyhtiön ympäristörikosoikeudenkäynnissä Kainuun käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala korosti loppulausunnossaan, että virheet paisuivat paisumistaan kaivosyhtiön laiminlyöntien ja huolimattomuuden vuoksi. Tämä johti vakaavaan ympäristön pilaantumiseen.

Kipsisakka-altaan vuoto ja sitä seurannut "katastrofaalinen tilanne" oli Vakkalan mukaan seurausta altaan ympäristöluvan vastaisesta rakenteesta ja väärästä käytöstä. "Rakentamisessa ignoorattiin totaalisesti ympäristönäkökohdat. Motiivina olivat kustannussäästöt. Riskianalyysit olivat unohtuneet täysin", Vakkala sanoi.

Vakkala ja kihlakunnansyyttäjä Heikki Ylisirniö katsovat tulleen osoitetuksi, että Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, tuotantojohtaja Lassi Lammassaari ja osastopäällikkö syyllistyivät törkeään ympäristön turmelemiseen, koska virheitä ei korjattu, viranomaisille annettiin puutteellisia ja harhaanjohtavia tietoja ja ongelmia salattiin.

Syytetyt ovat kiistäneet kaikki syytteet. Puolustuksen mukaan Talvivaara seurasi koko ajan toimintansa ympäristövaikutuksia ja pyrki ehkäisemään kaikkea ympäristön pilaantumista. Puolustus kiistää, että kipsisakka-altaan väitetty virheellinen rakenne tai käyttö olisi ollut syy-yhteydessä vuotoihin.

Kaivosyhtiön toiminta on syyttäjien mukaan ollut alusta saakka hyvin ylimalkaista. "Vastaajat ovat syyllistyneet kiellettyyn riskinottoon, mikä on aiheuttanut isossa mittakaavassa ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa", Vakkala sanoi.

"Tämä olisi ollut vältettävissä. Toiminnanharjoittaja antoi kuitenkin ongelmien kasvaa ja jatkaa kasvamistaan, vaikka ei tiedetty, saadaanko ongelmat korjattua. Siksi ongelmat muuttuivat vakaviksi."

Laiminlyönnit alkoivat syyttäjien mukaan jo ennen tuotannon aloittamista. Virheiden seurauksena kaivosalueelle kertyi runsaasti ylimääräisiä vesiä ja luontoon johdettiin runsaasti natriumia ja sulfaattia sisältäviä jätevesiä. Syyttäjät katsovat myös, että viranomaisia harhautettiin antamalla puutteellisia tietoja, joihin Talvivaaran saama ympäristölupa perustui.

Puolustuksen mukaan kysymys ei ole ollut ympäristöluvan vastaisesta toiminnasta, vaan jätevesien vaikutukset olivat ennakoimattomia ja kipsisakka-allasvuodot vahinkotilanteita.

Raffinaatin johtaminen kipsisakka-altaaseen oli puolustuksen mukaan niin ikään yllättävästä tilanteesta. Se ei johtunut allaskapasiteetin riittämättömyydestä vaan pitkittyneestä kaivoksen vesitaseeseen liittyneestä ongelmasta, joka oli seurausta runsaista vesisateista.

Talvivaaran ympäristörikoskäräjät Kainuun käräjäoikeudessa jatkuvat torstaina puolustuksen loppulausunnoilla.

Heli Saavalainen HS
Kajaani

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat