Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruoppaukset saavat haitta-aineet liikkeelle

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Itämeren suojelukomissio Helcomin vuonna 2013 julkistaman raportin mukaan satama-alueiden sedimentit sisältävät merkittäviä määriä haitta-aineita.

Ruoppaukset saavat meren pohjaan kertyneet myrkyt liikkeelle, minkä vuoksi Helcom kerää rantavaltioilta tietoa ruoppauksista ja läjityksistä. Venäjä ei kuitenkaan ole raportoinut ruoppauksistaan moneen vuoteen.

Itämeren kaasuputken kohdalla suurin pelko oli ravinteiden ja haitta-aineiden leviäminen. Ympäristöluvassa edellytettiin, että Suomenlahdella käytetään ilman ankkureita kulkevaa alusta, jotta pohjassa olevat aineet eivät lähtisi liikkeelle.

Ruoppauksia tehtiin Venäjällä, kaikkiaan 0,17 miljoonaa kuutiota. Määrä vastaa keskikokoista suomalaista satamahanketta.

Satamien ja väylien ruoppauksissa riskit ovat paljon suuremmat. Satamaliitto arvioi muutama vuosi sitten, että noin kolmannes ruoppausmassoista on pilaantuneita maita.

Satamien merenpohjassa olevista haitta-aineista yleisimpiä ovat orgaaniset tinayhdisteet.

Haitallisimpia ovat tributyylitina (TBT) ja trifenyylitina (TPT). Ne ovat kaloille ja vesieliöille erittäin myrkyllisiä aineita, jotka voivat kertyä elimistöön ja aiheuttaa hormonimuutoksia.

TBT on peräisin maaleista, joita käytettiin estämään vesieliöiden kiinnittyminen laivojen pohjaan. Käyttö kiellettiin vuonna 2008.

Myrkkyjä löytyy satama-altaista ja väyliltä, venesatamien ja telakoiden edustoilta.

Korkeita TBT-pitoisuuksia on mitattu muu muassa Turun edustalta sekä Helsingissä Jätkäsaaresta. Vuosaaressa ruoppaus keskeytettiin vuonna 2003, kun merenpohjasta löytyi TBT:tä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat