Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomarahasta voidaan sopia työpaikoilla

Pääministerin mukaan lomarahaa ei tarvitse maksaa yrityksissä, joissa se ei ole käytössä. Asiasta olisi sovittava uusissa työsopimuksissa.

Kotimaa
 

Hallituksen esitys leikata lomarahoja 30 prosentilla on aiheuttanut suurta hämmennystä niin opposition kansanedustajien kuin yrittäjienkin piirissä. Kaikki yrittäjät eivät nykyään maksa lomarahoja. Pakottaako hallitus siis sellaisetkin yrittäjät maksamaan työntekijöille lomarahaa, jotka eivät nykyäänkään sitä maksa?

Ei, oli pääministeri Juha Sipilän (kesk) viesti keskiviikkona eduskunnassa, kun käsittelyssä oli hallituksen tiedonanto "kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista". Tämä koskee hallituksen pakkolakipakettia, jonka se halusi tuoda eduskuntaan, vaikka työmarkkinajärjestöt neuvottelevat mahdollisista vaihtoehdoista esityksille.

Fakta

Näin hallitus leikkaa yritysten kustannuksia

 Loppiainen ja helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi.

 Ensimmäinen sairauspäivä palkaton.

 Vuosiloma enintään kuusi viikkoa.

 Lomarahaa leikataan 30 prosenttia, kaikille oikeus lomarahaan.

 Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua pienennetään 1,72 prosenttiyksikköä.

Hallitus päätti lomarahojen leikkauksella korvata aiemmin esittämänsä sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkauksen.

Sipilä vakuutti keskiviikkona eduskunnassa moneen kertaan, että aloilla, joilla ei noudateta työehtosopimusta, voidaan sopia työsopimuksella lomarahasta tai sen maksamisesta niin kuin tähänkin saakka.

"Jos ei mitään sovita, noudatettaisiin vuosilomalakiin lisättävää säännöstä", hän sanoi.

Sipilän sanoma oli sen verran koukeroinen, että moni kansanedustaja pyöritteli päätään. Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund tivasi Sipilältä nostaisiko uudistus yrittäjien kustannuksia.

Sipilä toisti, että työnantajat, jotka noudattavat yleissitovaa työehtosopimusta tai ovat järjestäytymisensä perusteella sidottuja työehtosopimuksiin, noudattavat lomarahasta säädettyä niin kuin tähänkin saakka. Lomaraha vain pienenisi 30 prosentilla.

"Jos mitään ei sovita ja tulee uusi työsopimustilanne, jossa ei sovita mitään ja on kysymys työnantajasta ja alasta, jolla ei noudateta mitään työehtosopimusta, niin silloin noudatetaan, totta kai, vuosilomalakiin lisättävää säännöstä", Sipilä selitti.

Sipilän viesti tulkittiin niin, että yrittäjän, joka ei nykyään maksa työntekijöilleen lomarahaa, ei tarvitse maksaa sitä jatkossakaan.

Opposition piirissä kuhistiin kuitenkin, että sotku tästä syntyy.

Hallituspuolueissa hymähdeltiin sotkuväitteille ja muistutettiin, että yksityiskohdat sovitaan kyllä vuosilomalain valmistelussa.

Sipilä tähdensi eduskuntakeskustelussa ainakin pariin kertaan, että kaikki hallituksen esittämien toimien yksityiskohdat täsmentyvät lainvalmistelussa ja ne valmistellaan normaaliin tapaan yhteistyössä työelämän osapuolten kanssa.

"Tämä yksityiskohtainen lainsäädäntö sitten valmistuu aikanaan. Siitä käydään tarpeellinen keskustelu ja tehdään tarpeelliset arvioinnit", hän sanoi.

Yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät piti Sipilän linjausta hyvänä. Sen mukaan hallitus vahvisti, että lomarahaa ei tarvitse jatkossakaan maksaa niissä yrityksissä, joissa se ei ole aiemmin ollut käytössä.

"Asiasta voidaan siis sopia työpaikoilla, työsopimuksissa", järjestö tulkitsi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mielestä lainvalmistelussa on silti huolehdittava siitä, että laki ei pakota neuvottelemaan uudelleen sellaisia työsopimuksia, joissa ei ole sovittu lomarahan maksamisesta.

"Käytännön kannalta helpoin ratkaisu olisi kuitenkin, että lomarahasääntely ulotettaisiin vain niihin yrityksiin, jotka jo nyt maksavat lomarahoja työehtosopimusten perusteella", hän sanoi tiedotteessa.

HS:n tietojen mukaan yrittäjäjärjestö on mukana lain valmistelussa.

 

HS seuraa tiiviisti talouspäätösten syksyä. HS.fi/syksy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat