Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen lipun häpäisyepäily poikkeuksellinen

Klu Klux Klan -asuun pukeutunutta miestä epäillään harvinaisesta teosta

Kotimaa
 

Poliisi näyttää etsivän Suomen lipun häpäisyn rajoja Lahden Hennalan turvapaikanhakijoita vastustaneen mielenilmauksen tutkinnassa, arvioi rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Ku Klux Klanin asuun pukeutunutta 19-vuotiasta miestä epäillään harvinaisesta teosta eli Suomen lipun häpäisemisestä. Viestimissä julkaistuissa kuvissa lakanamies seisoi mielenosoituspaikalla Suomen lippu kädessään.

Hämeen poliisin rikosylikomisarion Martti Hirvosen mukaan häpäisyepäilyn perusteena on se, että mies on yhdistänyt epäkunnioittavalla tavalla Suomen lipun Ku Klux Klan -asuun sekä tilanteeseen, jossa epäillään tapahtuneen rasistinen rikos.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ei muista, että vastaavanlaisista tilanteista olisi aiemmin aloitettu tutkintoja Suomen lipun mahdollisesta häpäisemisestä.

"Poliisi ilmeisesti hakee laintulkinnan rajoja", hän arvioi.

Tolvasen mukaan Suomen lipun häpäisyä koskevat oikeusprosessit ovat tyypillisesti koskeneet tilanteita, joissa lippua turmellaan esimerkiksi polkemalla se maahan.

Poliisiammattikorkeakoulun tekemän tietohaun mukaan poliisi on kirjannut viimeisen kymmenen vuoden aikana hieman yli 30 epäiltyä Suomen lipun häpäisemisepäilyä. Enimmillään tapauksia on tuona aikana kirjattu viisi vuodessa, vähimmillään ei yhtään.

Suomen lipun häpäisemistä ei ole kielletty rikoslaissa vaan laissa Suomen lipusta. Lain mukaan tekoon syyllistyy muun muassa silloin, jos lipun turmelee julkisesti tai käyttää sitä epäkunnioittavasti. Lipun häpäisystä voidaan tuomita sakkoja.

Ku Klux Klanin asuun pukeutunut 19-vuotias mies on luonnehtinut tekoaan poliisikuulustelussa hetkelliseksi ja tyhmäksi päähänpistoksi. Hän kertoi menneensä mielenilmauspaikalle kaverinsa kehotuksesta ja hankkineensa asuun tarvikkeet paikallisesta liikkeestä nimenomaan tätä tarkoitusta varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat