Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrsky riepottelee pahiten Pohjanmaata

Perjantaiksi ennustettu myrsky voi aiheuttaa tuhoja lähes koko maassa

Kotimaa
 
Leif Rosas
Suomeen ennustetaan perjantaiksi kovaa myrskyä. Tuuli nostatti korkeat aallot Helsingin edustalle lokakuussa 2014.
Suomeen ennustetaan perjantaiksi kovaa myrskyä. Tuuli nostatti korkeat aallot Helsingin edustalle lokakuussa 2014. Kuva: Leif Rosas

Perjantaiksi Suomeen ennustettu Valio-myrsky iskee kovimmin Merenkurkun ja Perämeren rannikolle.

Myrskystä ennustetaan voimakasta. Yhtä voimakkaita myrskyjä on tavallisesti pari kertaa vuodessa, HS:n meteorologi Ilona Làng kertoo.

Länsituuli saattaa yltyä puuskissa etenkin merialueilla jopa yli 25 metriin sekunnissa. Sisämaassa myrsky voi yltää Keski-Suomeen ja Kainuuseen asti.

Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Lappi näyttävät selviävän vähimmin vaurioin. Myrskytuhot ovat kuitenkin mahdollisia myös etelässä. Ilmatieteen laitos kehottaa varautumaan puiden kaatumiseen ja muihin vaurioihin lähes koko maassa.

Myrskyn odotetaan saapuvan länsirannikolle viikonlopun alkaessa eli perjantaina iltapäivällä ja kestävän arviolta 6–9 tuntia.

Pohjanmaalla tuuli laantunee iltaan mennessä. Sisämaassa voi myrskytä vielä lauantain vastaisena yönä, kunnes myrskyalue siirtyy Venäjän puolelle.

Làngin mukaan on todennäköistä, että myrsky on vuodenajan vuoksi talvimyrskyjä voimakkaampi.

"Puuskilla on enemmän tarttumapintaa puissa, kun niissä on vielä lehdet. Toisaalta puut myös lähtevät helpommin irti, kun maa ei ole vielä roudassa", Làng sanoo.

Myrsky ei ole vielä aivan täysin varma. Perjantaina tuulee voimakkaasti, mutta se, ylittyykö myrskyyn vaadittava keskituulilukema, on vielä epävarmaa. Vaadittava lukema on sisämaassa 21 metriä sekunnissa kymmenen minuutin ajan.

"Tuulen voimakkuus on perjantaina keskeinen juttu. Sateitakin on liikkeellä, mutta niistä ei ole niin haittaa", Làng sanoo.

Edelliset vahinkoja aiheuttaneet myrskyt puhalsivat Suomessa alkukesällä.

Orvokki-myrsky katkaisi kesäkuun 3. päivä sähköjä kymmeniltätuhansilta talouksilta ympäri Suomea. Valtaosa sähkökatkoista tapahtui Itä-Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat