Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisten havittelema Sarviniemi on nyt armeijan

Saimaa-tilukset Taipalsaarella ampuma-alueen lähellä siirtyivät valtiolle noin 3,3 miljoonalla eurolla

Kotimaa
 
Ari Nukari
Sarviniemen osti Metsähallitus, sillä Puolustusvoimat ei omista käyttämiään alueita itse.
Sarviniemen osti Metsähallitus, sillä Puolustusvoimat ei omista käyttämiään alueita itse. Kuva: Ari Nukari

Sarviniemen alue Puolustusvoimien ampuma-alueen lähellä Taipalsaarella Etelä-Karjalassa siirtyi keskiviikkona iltapäivällä virallisesti valtion omistukseen ja Puolustusvoimien käyttöön. Kauppakirja allekirjoitettiin Mikkelissä.

83 hehtaarin luonnonkaunis virkistys- ja matkailualue Saimaan rannalla siirtyi Metsähallitukselle piirun vaille 3,3 miljoonalla eurolla.

Fakta

Sarviniemi kiinnosti Gazpromiakin

 Sarviniemeen rakennettiin 1940-luvun alussa puolustusvoimien varuskuntakylä, josta tuli lomakylä vuonna 1946.

 Lomaliiton pyörittämä tuettu lomatoiminta jatkui vuoteen 2007 asti Tornator-yhtiön vuokralaisena.

 Lomaliitto luopui lomakylästä 2008. Tornator myi alueen lappeenrantalaissijoittajille.

 2012 venäläinen kaasujätti Gazprom halusi omistajien mukaan ostaa alueen

10,5 miljoonalla eurolla. Omistajat eivät myyneet.

 Alueelle piti tulla loma-asuntomessut 2012. Hanke kaatui kaavoitukseen.

 2015 valtio tarjoutui ostamaan alueen 3,3 miljoonalla eurolla. Venäläisten kerrottiin tarjonneen alueesta 7,5 miljoonaa euroa.

 Pakkolunastusuhan jälkeen kaupat syntyivät valtion kanssa.

Alueen myyjänä oli kaksi lappeenrantalaista liikemiestä yritystensä kautta. Ostaja oli Metsähallitus, sillä Puolustusvoimat ei omista käyttämiään alueita itse.

Venäläisten tekemä ostotarjous armeija-alueen lähellä olevasta Sarviniemestä nosti metelin alkukesästä. Aiemmin valtio oli tarjonnut alueesta noin 3,3 miljoonaa euroa, mutta omistajaliikemiehet kertoivat venäläisten tehneen Sarviniemestä 7,5 miljoonan euron tarjouksen.

Kun omistajat olivat hylänneet valtion ostotarjouksen, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) käynnisti lunastusmenettelyn. Lopulta omistajat ja valtio pääsivät kuitenkin hinnasta sopuun vapaaehtoisin kaupoin.

Sarviniemessä on vuosia sitten käytöstä jäänyt vanha lomakylä lukuisine rakennuksineen. Puolustusministeriön erityisasiantuntijan Matias Warstan mukaan ainakin suurin osa rakennuksista puretaan.

Läheisellä Taipalsaaren ampuma-alueella metsään on merkitty sinivalkoisin merkein Puolustusvoimien alueen rajat. Lisäksi ampuma-alueen teitä on suljettu ulkopuolisilta joko pysyvästi tai ammuntojen aikana.

Warsta arvioi, että Sarviniemessä Puolustusvoimien läsnäolo ei näy yhtä selvästi, sillä Sarviniemi ja ampuma-alue eivät ole välittömästi toisissaan kiinni. Alueiden väliin jää muun muassa seurakunnan omistamia alueita.

"Vaara-alue ei mitenkään voi ulottua Sarviniemeen, jos ei ole sovittu siitä, että vaara-alue voi olla myös yksityisen maanomistajan puolella."

Warstan mukaan keskustelua välissä olevien maiden ostamisesta Puolustusvoimien käyttöön on käyty, mutta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Sarviniemessä on kymmenen yksityisomistuksessa olevaa kesämökkiä, joita lunastus ei koske. Valtio saattaa ostaa mökkejä, jos omistaja haluaa myydä ja valtion rahatilanne antaa myöten.

"Kenenkään ei tarvitse pelätä, että olisimme ryntäämässä sinne ainakaan mitenkään yli-innokkaasti mökkejä hankkimaan", Warsta lupaa.

Taipalsaaren kunnan omistama venevalkama pysyy edelleen Sarviniemessä, ja Puolustusvoimat on muutoinkin luvannut virkistyskäytön olevan jatkossakin sallittua. "Henkilökohtaisesti uskoisin, että omistajan vaihtuminen ei juuri näy ympäröivälle yhteiskunnalle", Warsta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat