Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Mikkola tuli äidiksi 14-vuotiaana – nyt suurperheen äiti on kasvattanut 36 lasta

Laura Mikkola sai esikoisensa 14vuotiaana. Nyt hän huolehtii myös muiden lapsista.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
5-vuotias Konsta saa välillä kahdenkeskistä aikaa äitinsä Laura Mikkolan kanssa, siitä huolimatta, että äiti hoitaa useita muitakin lapsia.
5-vuotias Konsta saa välillä kahdenkeskistä aikaa äitinsä Laura Mikkolan kanssa, siitä huolimatta, että äiti hoitaa useita muitakin lapsia. Kuva: Petteri Kivimäki

Laura Mikkola laskee. Itse on synnytetty kuusi lasta. Sijaislapsia on juuri nyt kolme. Lapsenlapsia neljä. Tukilapsia, kriisisijoituksessa olleita lapsia, aiempia sijaislapsia – nyt pitää vähän miettiä.

"Olisiko 30 lasta tästä meidän käsien läpi kulkenut. Osa on ollut pidempään, osa vain lyhytaikaisessa sijoituksessa ja osalle olemme olleet tukiperheenä. Kutsumme sijaislapsia lahjalapsiksi ja tukilapsia vieraileviksi tähdiksi. Tähti on kiva sana – siitä tulee lapsille hyvä mieli."

Lisäksi Mikkola avustaa säännöllisesti kolmea kummilasta kehitysmaissa.

Joskus avuksi riittävät alushousut. Äskettäin Mikkola sai kirjeen, jossa kymmenvuotias Janet Ugandasta kiittää kaksista alushousuista, jotka kummirahalla on voitu hankkia. Alushousut ilahduttavat, koska ne jalassa on mukavampi mennä kirkkoon.

Janet kiittää myös hammasharjasta ja -tahnasta sekä mekosta, jota hän käyttää vuorotellen sisarensa kanssa.

Poiminta

Yhä useampi on kiinnostunut kummilapsista

Kiinnostus ottaa kummilapsi kehitysmaista on kasvanut syksyllä selvästi. Sekä World Vision että Plan Suomi ovat saaneet viime viikkoina uusia kummeja ja kuukausilahjoittajia.

Kummiksi kehitysmaan lapselle voi alkaa esimerkiksi World Visionin, Plan Suomen, Fidan tai Interpedian kautta. Unicefin kautta voi tukea esimerkiksi kehitysmaiden lasten koulutusta ryhtymällä säännölliseksi kuukausilahjoittajaksi.

Kummiohjelmien rahoilla autetaan koko yhteisöä. Kummin kuukausimaksu vaihtelee järjestön ja oman valinnan mukaan. Yleisimmin maksu on 25–50 euroa. Kuukausilahjoittajaksi voi alkaa vaikka seitsemän euron kuukausimaksulla.

Aluksi ruskea kastike tuotti ongelmia. Tuore äiti, juuri 14-vuotias Laura Mikkola osasi syöttää lentopallopelissä, tehdä ristipistotaulun ja käyttää kajalia, mutta kastiketta hän ei osannut tehdä. Opeteltava oli, sillä jotainhan omaan kotiin muuttaneen nuoren perheen piti syödä.

Ensimmäisistä kastikkeista tuli tiiliskiviä muistuttavia kökköjä, vaikka oma äiti neuvoi puhelimessa. Äiti tuli apuun myös saunalle, kun Mikkola meni vauvan kanssa pesemään sideharsovaippoja.

Äidiksi tuleminen ei pelottanut Mikkolaa.

"En varmaan edes osannut pelätä. Kerroin poikaystävälle, että kuukautiset ovat jääneet pois. Yhdessä tuumittiin, että varmaan sitten odotan vauvaa ja todettiin, että ilman muuta pidetään vauva ja hoidetaan se yhdessä."

Niin he myös tekivät, ja sen jälkeen ovat hoitaneet yhdessä muutaman muunkin lapsen.

Nyt kun Mikkolan perheeseen tulee uusi lapsi, tälle leivotaan kakku ja ostetaan pieni lahja, vaikka kirja tai lelu, jotta tulija tietäisi olevansa tervetullut. Jokaisesta tehdään myös valokuva-albumi.

Niitä alkaa olla pian niin paljon, että kirjahyllystä on loppumassa tila. Pikkualbumien taakse on kertynyt myös vaikuttava rivistö rippikuvia.

Tällä hetkellä Mikkoloilla asuu arkisin viisi lasta. Viikonloppuisin kotiin tulee myös juuri toiselle paikkakunnalle opiskelemaan muuttanut 16-vuotias tytär ja kerran kuussa perheen tämänhetkinen tukilapsi.

Perheeseen on syntynyt lapsia neljällä eri vuosikymmenellä.

Sijaisperheeksi he ryhtyivät kymmenen vuotta sitten.

Kun Laura Mikkolalta kysyy, onko häneltä jäänyt oma nuoruus elämättä tai haaveet toteuttamatta, hän katsoo vähän kummissaan.

"Tämä on minun haaveeni. Jo pikkutyttönä haaveilin isosta perheestä. Nyt toivon, että voisin opettaa lapsillekin, että perhe on tärkein."

Kun aikaa jää omille harrastuksille, Mikkola neuloo – pääasiassa äiti Teresa -peittoja kehitysmaihin.

Lokakuussa Mikkola aikoo matkustaa tyttärensä kanssa Intiaan tervehtimään kummilapsiaan.

"Vien mukanani peittoja, puikkoja ja lankoja. Jos vaikka joku sielläkin oppisi neulomaan ja saisi tehtyä perheelleen peittoja", hän sanoo.

Mikkola vie toki peittojen lisäksi muutakin. Laukkuun on jo pakattu lahjoja kummilapsille, tämän perheelle ja koko kyläyhteisölle: muumikirjoja, vihkoja, kyniä, vaatteita, kenkiä, soittorasioita, petivaatteita, lukulaseja ja hammasharjoja.

Kummilasten isälle viedään kauluspaita ja otsalamppu, äidille ostetaan paikan päältä sari.

Mikkola suree äitiydessään vain yhtä asiaa. Kun vanhimmat lapset olivat pieniä, rahaa ei ollut paljon.

Joitain varoja sentään oli, sillä poikaystävä oli jo suorittanut peruskoulunsa ja töissä seurakunnalla haudankaivajana ja muissa pihahommissa. Poikaystävän palkan lisäksi tilille tulivat sekä äidin että vauvan lapsilisät.

Rahat riittivät leipään ja joko juustoon tai makkaraan, mutta eivät molempiin. Niinpä joka toinen viikko syötiin juustoa, joka toinen viikko makkaraa.

"Tietenkin olisin halunnut antaa lapsille enemmän."

Nyt, 30 vuotta myöhemmin, Mikkola iloitsee siitä, että hän voi ostaa lapsille sekä juustoa että makkaraa. Murojakin on kaapissa kahta lajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat