Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän tiedustelupalvelut voivat hyvin

Venäjän arvioidaan lisänneen panostusta tiedusteluun Putinin kaudella

Kotimaa
 
Alexei Druzhinin RIA Novosti
Liittovaltion turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasivat voitonpäivän juhlintaa Sevastopolissa vuonna 2014.
Liittovaltion turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasivat voitonpäivän juhlintaa Sevastopolissa vuonna 2014. Kuva: Alexei Druzhinin RIA Novosti

Yleisen arvion mukaan Venäjän panostukset tiedusteluun ovat lisääntyneet ainakin viidentoista vuoden ajan eli siitä lähtien, kun entinen tiedustelu-upseeri Vladimir Putin valittiin presidentiksi. Budjettisummat ja henkilöstön määrä ovat kuitenkin arvailujen varassa, sillä ne eivät ole julkista tietoa. Lähtötaso 1990-luvulta oli kuitenkin kurja.

Tärkeimmät tiedusteluorganisaatiot ovat liittovaltion turvallisuuspalvelu FSB, ulkomaantiedustelu SVR ja sotilastiedustelu GRU.

Näistä FSB on ylivoimaisesti suurin. Sen edeltäjäjärjestön KGB:n palveluksessa oli Neuvostoliiton viime vuosina asiaa tutkineen ranskalais-amerikkalaisen kirjailijan Jonathan Littellin esittämän varovaisen arvion mukaan 420 000 työntekijää. Heistä puolet palveli KGB:n alaisissa rajavartiojoukoissa.

Neuvostoliiton romahtaessa KGB menetti noin 20 000 työntekijää, jotka siirtyivät yksityiselle sektorille – aika moni turvafirmojen palvelukseen.

Presidentti Boris Jeltsin pilkkoi organisaation osiin ja siirsi tehtäviä sisäministeriölle.

Melkein saman verran väkeä lähti riveistä vuoden 1993 parlamenttikapinan jälkeen. Elpyminen alkoi vuonna 1995, jolloin turvallisuuspalvelu sai nykyisen nimensä.

Suomalaislähteet arvioivat jo 2000-luvun alussa, että Venäjän tiedustelutoiminta oli kohonnut Neuvostoliiton aikaiselle tasolle.

Venäläinen Lenta.ru-uutissivusto raportoi pari vuotta sitten, että FSB:n budjettimenot olivat nousseet peräti 3 083 prosenttia 1,5 miljardista ruplasta 46,7 miljardiin ruplaan.

Edes jälkimmäinen luku ei ole uskottava. Se merkitsisi, että FSB käyttäisi asukasta kohden kymmenen kertaa vähemmän rahaa kuin Suomen rajavartiolaitoksen toimintamenot per asukas ovat vuoden 2016 budjetissa. Venäjän rajavartiosto kuuluu FSB:hen.

Ulkomaantiedustelu SVR löytyy sekin budjetista, summa tosin on lähinnä humoristinen: 40 400 ruplaa eli nykykurssilla 550 euroa. Lenta.ru:n mukaan raha on budjetoitu korvauksiin SVR:n edeltäjän eli KGB:n ensimmäisen hallinnon työntekijöille, jotka osallistuivat Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkitöihin.

Muut puuhansa SVR pitää omana tietonaan. Länsiarvioiden mukaan sen palveluksessa on noin 13 000 työntekijää eli parituhatta enemmän kuin 1990-luvun alussa.

Sotilastiedustelu GRU:n palveluksessa on läntisten arvioiden mukaan noin kuusi kertaa enemmän väkeä kuin SVR:n riveissä.

GRU:lla on ollut keskeinen rooli niin Krimin valtaamisessa kuin Venäjän sotatoimissa Itä-Ukrainassakin. Sotilastiedustelun menot ovat asevoimien menoja, jotka ovat kohonneet huimasti: vuosina 2013–2015 yhteensä 65 prosenttia.

Ruplan arvon romahduksen vuoksi asevoimien saamat summat eivät ole euroissa kasvaneet, mutta valtion budjetista sotilaat saavat jo neljänneksen. Suurin osa rahoista kuluu armeijan kaluston uusimiseen.

Pekka Hakala HS
Moskova

OIKAISU 2.10.2015

Torstaina 1. lokakuuta osassa lehtiä kuvatekstissä väitettiin virheellisesti, että FSB oli KGB:n edeltäjä. FSB oli KGB:n seuraaja.

Thomas Peter Reuters
Neuvostoliiton KGB:n seuraajan FSB:n päämaja Moskovassa.
Neuvostoliiton KGB:n seuraajan FSB:n päämaja Moskovassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat