Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän sataman jättiruoppaus uhkaa Suomenlahtea – yllätys suomalaisille viranomaisille

Bronkan sataman rakentaminen tuottaa 28 miljoonaa kuutiometriä ruoppausmassaa

Kotimaa
 
Juha Metso
Ruoppaukset ovat täydessä käynnissä uuden Bronkan sataman edustalla Pietarin lähellä. Merenpohjasta kaivetaan kaikkiaan 28 miljoonaa kuutiota savea, hiekkaa ja lietettä.
Ruoppaukset ovat täydessä käynnissä uuden Bronkan sataman edustalla Pietarin lähellä. Merenpohjasta kaivetaan kaikkiaan 28 miljoonaa kuutiota savea, hiekkaa ja lietettä. Kuva: Juha Metso

Suomenlahden pohjukassa Venäjällä myllätään merenpohjaa valtavalla voimalla.

Kronstadtin eteläpuolella rakenteilla olevan Bronkan sataman ruoppaukset ovat niin massiiviset, että veden samentuminen näkyy avaruuteen saakka. Satelliittikuvat osoittavat, että samea vesi on levinnyt Suomenlahdella useiden kymmenien kilometrien päähän länteen.

Juha Metso
Sataman ruoppaukset alkoivat keväällä 2014. Bronkan laivaväylä ruopataan ensin 11,2 metriä syväksi ja toisessa vaiheessa 14,4-metriseksi. Ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua vuonna 2015.
Sataman ruoppaukset alkoivat keväällä 2014. Bronkan laivaväylä ruopataan ensin 11,2 metriä syväksi ja toisessa vaiheessa 14,4-metriseksi. Ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua vuonna 2015.

Ruoppaukset samentavat vettä ja voivat palauttaa kiertoon pohjaan varastoituneita ravinteita. Samalla leviävät pohjassa mahdollisesti olevat haitta-aineet.

Satamatyömaan vaikutuksia joudutaan kuitenkin vain arvailemaan, sillä kansainvälistä ympäristövaikutusten arviointia (yva) ei ole tehty. Venäjä ei ole ratifioinut Espoon sopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista.

Suomen ympäristöviranomaisille ruoppaukset ja niiden suuruus, jopa 28 miljoonaa kuutiometriä, tulivat yllätyksenä.

Ruoppauksen vaikutuksista Suomenlahden tilaan on mahdotonta esittää täsmällistä arviota, koska tarvittava taustatieto muun muassa alueen pohjasedimenttien laadusta ja haitta-aineiden pitoisuuksista puuttuu, sanoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Seppo Knuuttila.

"Tämä on kuitenkin potentiaalisesti sellainen alue, jossa tehtävillä näin massiivisilla toimilla voi olla vaikutuksia meriympäristöön varsinaisen toimenpidealueen ulkopuolellakin, kuten samentuminen osoittaa. Mahdolliset haitta-aineet leviävät kiintoaineksen mukana Suomenlahdelle", Knuuttila sanoo.

"Toimenpidealueelle on pitkään kohdistunut voimakas jätevesikuormitus, ja siellä on satamia ja telakoita. Tällaisilla alueilla haitta-aineiden pitoisuudet ovat tyypillisesti korkeita."

Knuuttilan mukaan pitkäaikainen samentuminen voi vaikuttaa negatiivisesti myös kalakantoihin ja kalojen kutualueisiin.

Jättiruoppaus on määrältään 165-kertainen verrattuna siihen, minkälaisia massoja Venäjän ja Saksan välisen Itämeren kaasuputken alta ruopattiin Suomenlahdella vuonna 2010 eli 0,17 miljoonaa kuutiota.

Suomessa kaasuputki aiheutti kohun. Suuri joukko ympäristöviranomaisia, poliitikkoja, ympäristöjärjestöjä ja tutkijoita pelkäsi putkiasennuksen aiheuttamaa mylläystä Suomenlahdella. Puhuttiin jopa suoranaisesta ekokatastrofista.

Bronkan sataman ruoppauksista Suomen ympäristöviranomaiset ovat olleet täysin tietämättömiä.

SYKE/NASA
Elokuinen pilvetön satelliittikuva osoittaa, että ruoppaukset ovat samentaneet Suomenlahtea laajalti. Kuva on alun perin Nasan satelliitista, ja se on valmisteltu näkyvään muotoon Sykessä.
Elokuinen pilvetön satelliittikuva osoittaa, että ruoppaukset ovat samentaneet Suomenlahtea laajalti. Kuva on alun perin Nasan satelliitista, ja se on valmisteltu näkyvään muotoon Sykessä.

Ympäristöministeriössä Venäjä-asioista vastaava neuvotteleva virkamies Martti Poutanen ei ole kuullutkaan satamasta, jonka ruoppauksia on tehty jo puolitoista vuotta. Näin ollen Suomi ei myöskään ole pyytänyt Venäjältä selvityksiä ruoppausten vaikutuksista Itämereen.

"Meille ei ole tullut aktiivista yhteydenottoa asiasta. Satama on Venäjän aluevesillä, eikä Venäjä ole katsonut, että hanke olisi yva-asia", Poutanen sanoo.

"Olisihan ympäristövaikutukset tärkeä katsoa, jos kyse on noin isosta hankkeesta."

Fakta

Bronkasta tulee valtava satama

 Venäjä haluaa sataman Bronkaan, koska se lyhentää laivamatkaa Pietarista Itämerelle kolme tuntia.

 Yleissataman rakentaminen alkoi vuonna 2011. Ruoppaukset alkoivat keväällä 2014.

 Laivaväylä ruopataan ensin 11,2 metriä ja toisessa vaiheessa 14,4 metriä syväksi.

 Ensimmäisen vaiheen on tarkoitus valmistua vuoden 2015 lopussa, toisen vuonna 2017 ja kolmannen 2022.

 Satamasta tulee valtava. Vuoden 2015 lopussa kapasiteetti on 0,5 miljoonaa TEU:ta (vastaa yhtä 20 jalan konttia) ja 130 000 ro-ro-yksikköä eli traileria tai rekkaa. Vuoteen 2025 mennessä kapasiteetti kon 1,9 miljoonaa TEU:ta ja 260 000 ro-ro-yksikköä.

 Helsingin Vuosaaren sataman kautta kulkee vuosittain 400 000 TEU:ta.

Vuosi 2014 oli Suomen, Viron ja Venäjän yhteinen Suomenlahti-vuosi, jonka puitteissa tutkijoilla on ollut paljon yhteistyötä venäläisten ympäristötoimijoiden kanssa. Bronkan ruoppauksia ei ole käsitelty.

"Satamakeskustelua ei ole ollut ainakaan näkyvästi esillä", sanoo Suomenlahti-vuoden koordinaattori Kai Myrberg Sykestä. "Yhteistyö liittyy lähinnä olemassa olevaan dataan, jota olemme saaneet venäläisiltä."

Projektin suunnittelija Ljudmila Vesikko Sykestä kertoo, että kaksi venäläistä tutkimuslaitosta on tuonut esille sataman rakentamiseen liittyviä ympäristöhaittoja Suomenlahti-vuoden yhteydessä.

"Molemmat osapuolet olivat vahvasti sitä mieltä, että suurta tai huomattavaa vaikutusta ympäristöön ei ole havaittu", Vesikko sanoo.

Ruoppaukset alkoivat keväällä 2014. Ruopattavana on satama-altaan lisäksi kuusi kilometriä pitkä ja 14,4 metriä syvä laivaväylä. Ruopattavia maamassoja – savea, hiekkaa ja lietettä – kertyy satamayhtiön mukaan 28 miljoonaa kuutiometriä.

Satamayhtiö LLC Feniksin toimitusjohtajan Aleksei Šukletsovin mukaan hankkeesta on teetetty useita ympäristöselvityksiä ja asiantuntijat ovat arvioineet vaikutukset Suomenlahteen, kaloihin, geologiaan ja muuhun ympäristöön. Venäjän ympäristöviranomaiset ovat hyväksyneet hankkeen.

"Ympäristövaikutuksia seurataan koko ajan. Tulokset osoittavat, että ympäristövaikutukset ovat hyvin suppeat ja ne rajoittuvat Bronkan ympäristöön", Šukletsov toteaa sähköpostitse.

Paikallisesti hanke heikentää veden laatua ja kalakantoja. Haittoja kompensoidaan Šukletsovin mukaan kalanistutuksilla.

Syken Knuuttilan mielestä kyseessä on jo satelliittikuvienkin perusteella selkeästi sellainen hanke, joka kuuluu Espoon sopimuksen piiriin. Sen mukainen ympäristövaikutusten arviointi olisi pitänyt tehdä jo ennen toiminnan aloittamista. Lisäksi hankkeen edetessä pitäisi toteuttaa asianmukainen seuranta.

Rakennustöiden suurin vaikutus tuntuu lähialueilla, mutta osa sedimenteistä ja haitta-aineista voi kulkeutua virtausten mukana pitkällekin.

"Nythän samennus näkyy satelliittikuvista yli 80 kilometriä pitkänä ja jopa 30 kilometriä leveänä vyöhykkeenä. Tämä vastaa sitä, että Helsingissä tehty ruoppaus samentaisi Suomenlahden Tallinnaan saakka", Knuuttila toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat