Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen raiteille tarvitaan erikoiskalustoa

Kotimaa
 
Kirsti Karttunen Teemu Luukka

1 Reitit

Raideliikenteen vapauttaminen tarkoittaa, että etenkin suosituille reittiosuuksille syntyy kilpailua. Suosituilla reiteillä riittää matkustajia, joista kilpailla. Kun kannattavista reiteistä kilpaillaan, junavuorot hiljaisemmilla reiteillä voivat vähentyä.

"Kerman kuorinta on uhka muttei mikään välttämätön lopputulos", sanoo henkilöliikenteen kilpailulle avaamisen vaikutuksia muutama vuosi sitten selvittänyt tutkija Juha Honkatukia.

Liikenneministerin mukaan valtaosa henkilöliikenteestä muutetaan markkinaehtoiseksi ja yhteiskunta huolehtii niistä, jotka jäävät ilman markkinaehtoista palvelua.

Yksi näkökulma asiaan on, että kilpailun avaaminen voisi kysynnän kasvamisen seurauksena lisätä junayhteyksiä, mikä puolestaan lisäisi raideliikenteen kysyntää.

2 Hinnat

Hintakilpailua rautateiden henkilöliikenteessä ei ole, koska yhdellä yrityksellä on monopoli. Monopolin purkaminen synnyttää aitoa hintakilpailua, mikä todennäköisesti tarkoittaa asiakkaille nykyistä edullisempia hintoja. Hintojen lisäksi kilpailua voi syntyä palveluissa.

3 Kalusto

Suomen ankara talvi ja raideleveys tarkoittavat, että sopivaa kalustoa on vain VR:llä. Kilpailijoiden pitäisi siis tilata uutta kalustoa pikimmiten ja odottaa sen valmistumista. Se olisi hyvin hidas ratkaisu.

Liikenne- ja viestintäministeriön muistion mukaan yksi keskeisistä kysymyksistä VR:n henkilöliikenteen monopoliaseman purkamisessa on se, miten tulevat kilpailijat saisivat käyttöönsä VR:n kalustoa.

VR voi myydä tai alkaa vuokrata kalustoaan kilpailijoille. Siksi henkilöliikenne tai VR:n omaisuus pitää mahdollisesti yksityistää.

Pääkaupunkiseudulla asetelma on erilainen. Kuntien omistama junakalustoyhtiö omistaa HSL:n uudet lähijunat.

Kaluston lisäksi VR:n hallussa ovat myös varikkopalvelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat