Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 20 yhtiötä tarjoaa junamatkoja Britanniassa

Valtio määrittelee palvelut, joita se yhtiöiltä vaatii. Tarjouskilpailu ratkaisee.

Kotimaa
 

Britannian rautatiepalvelut yksityistettiin 1990-luvun puolivälissä. Siitä lähtien palvelujen hinta, laatu ja luotettavuus ovat olleet kuumia keskustelunaiheita.

Britannian matkustajaliikenteessä palveluja tarjoaa parhaillaan yli 20 kaupallista junayhtiötä. Joillakin niistä on ulkomainen emoyhtiö. Kaikki yhtiöt toimivat kuitenkin yhtenäisen National Rail -brändin alla. Rahtipalveluja tarjotaan erikseen.

Raideverkostosta ja muusta infrastruktuurista Britanniassa vastaa valtion täysin omistama Network Rail -yhtiö, jonka tarkoitus ei ole tuottaa voittoa. Network Rail myös omistaa infrastruktuurin.

Valtaosa yksityisistä yrityksistä tarjoaa junapalveluja niin sanotun franchising-sopimuksen perusteella.

Sopimukset solmitaan määräajaksi Britannian liikenneministeriön ja junayhtiöiden kesken.

Sitä ennen Britannian hallitus määrittelee, millaisia palveluja se haluaa yhtiöiden tarjoavan. Hallitus voi vaatia yhtiöiltä esimerkiksi entistä siistimpiä junia, lisää lippuautomaatteja, digitaalisia lipunmyyntisovelluksia ja langatonta verkkoa juniin.

Voittaja valitaan tarjouskilpailun perusteella. Hallituksen tehtävänä on päättää, mikä yhtiöistä tarjoaa parasta laatua mahdollisimman edullisesti. Sopimus voidaan irtisanoa, jos yhtiö ei täytä velvoitteitaan.

Franchising-järjestelmä on ollut kuitenkin muutaman vuoden ajan myllerryksessä, koska Britannian edellinen hallitus joutui perumaan vuoden 2012 sopimuksia ja tarjouskilpailuja.

Ratkaisuksi esitettiin uutta järjestelmää, jossa valtio neuvottelisi sopimuksista junayhtiöiden kanssa ilman tarjouskilpailua.

Junayhtiöiden palvelujen laatua valvoo Britanniassa riippumaton elin, jonka tehtäviin kuuluu myös moottoriteiden tason valvominen.

Valvoja seuraa muun muassa sitä, kuinka hyvin matkustajajunat pysyvät aikataulussa. Kielteiseksi katsotaan yli viiden minuutin myöhästyminen. Pitkillä matkoilla raja menee kymmenessä minuutissa.

Oppositiossa istuva Britannian työväenpuolue otti tällä viikolla tavoitteekseen, että kolmannes matkustajapalveluiden franchising-sopimuksista otettaisiin takaisin valtion hoidettavaksi vuoteen 2025 mennessä. Tavoite edellyttäisi sitä, että labour voittaa vuoden 2020 parlamenttivaalit.

Konservatiivipääministeri David Cameronin suunnitelmiin ei kuitenkaan kuulu paluu valtion omistamiin ja hoitamiin rautatiepalveluihin.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat