Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Suomi kiristää linjaansa muiden Pohjoismaiden tasolle

Suomesta saa nyt turvapaikan muita Pohjoismaita löysemmillä kriteereillä

Kotimaa
 

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) pitää todennäköisenä, että Suomi tulee noudattamaan samoja kriteereitä muiden Pohjoismaiden kanssa turvapaikanhakijoiden lähtömaiden turvallisuutta arvioidessaan.

Orpo sanoi eduskunnassa torstaina, että tällä hetkellä Suomesta saa turvapaikan löysemmillä kriteereillä kuin muista Pohjoismaista.

"Tilannekuvamme lähtömaiden osalta ei ole ajantasainen, jos vertaamme esimerkiksi Ruotsiin, Norjaan tai Tanskaan, joita ei pidetä kovin epähumaaneina maina. Meillä on aika paljon matalampi kynnys turvapaikalle, ja on eroja esimerkiksi, miten Irakin osalta on määritelty turvalliset alueet", Orpo sanoi.

"Nämä käydään läpi, jotta voimme keskittyä niiden auttamiseen, jotka ovat todellisessa hädässä. Linja tulee tiukentumaan Irakin osalta."

Maahanmuuttovirasto on luvannut uuden arvion kriteereistä kahdessa viikossa, ja siksi hakemusten käsittely on nyt jäädytetty.

Eduskunta keskusteli sisäministeriön hallinnonalan talousarviosta ensi vuodelle, mutta puhe kääntyi maahanmuuttoon.

Keskustelua herätti kysymys, tuleeko kunnille turvapaikanhakijoiden vastaanottovelvollisuus. Esimerkiksi Johanna Ojala-Niemelä (sd) toivoi, että kunnille ei tulisi vastaanottovelvollisuutta, vaan vastaanotto toimisi jatkossakin vapaaehtoisuuden pohjalta.

"Pitää varautua erilaisiin tilanteisiin. Siksi pakottava lainsäädäntö on valmistelussa. Toivon, että siihen ei mennä, mutta siihen pitää varautua", Orpo sanoi.

Keskustelussa ei syntynyt suuria jännitteitä, vaikka sellaisen odotusta oli ilmassa.

Simon Elo (ps) sanoi, että elintasopakolaisuutta on syytä kritisoida. Nasima Razmyar (sd) vastasi hänelle, että viranomaiset päättävät kuka mistäkin syystä on Suomeen tullut. Hän oli tulkinnut ilmapiiriä jopa niin, että "irakilaisia ollaan palauttamassa ilman mitään käsittelyä".

Lea Mäkipää (ps) ihmetteli onko "suomalainen ja irakilainen ruokakulttuuri niin erilaisia, että suomalainen ruoka kelpaa lapsille mutta ei turvapaikanhakijoille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat