Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhuksia raiskannut lähihoitaja paljasti teot työkaverilleen

Hoitaja aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen

Kotimaa
 

Laitoshoidossa olleita vanhuksia raiskannut lähihoitaja aikoo valittaa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen, kertoo hänen asianajajansa Anne Harsia.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona 24-vuotiaan Miko Ville Kristian Huittisen muun muassa 27 raiskauksesta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen. Hän on tyytymätön ainakin rangaistuksen pituuteen.

Uhreja oli kymmenkunta. He olivat 74–100-vuotiaita.

"Suomen rikoshistoriassa ei ole toista tällaista tapausta. Tämä täytyy katsoa oikeudessa loppuun asti", Harsia sanoo.

Harsian mukaan rikokset tulivat ilmi, koska hänen päämiehensä "havahtui, kuinka väärin on tehnyt, ja ahdistui niin paljon, että kertoi siitä työkaverilleen".

Työkaveri ilmoitti asiasta poliisille.

Myös syyttäjä Hannele Selin-Hakala vahvistaa, että poliisi aloitti tapauksen tutkinnan sen jälkeen, kun toinen työntekijä teki hoitajasta rikosilmoituksen tämän kerrottua tapahtumista.

Rikoksilla ei ole ollut ulkopuolisia silminnäkijöitä, eivätkä muistisairaat uhrit ole kyenneet kertomaan tapahtumista ulkopuolisille.

Käräjäoikeuden mukaan näyttö miehen syyllisyydestä on perustunut yksinomaan hänen omaan kertomukseensa tapahtumista.

Poliisi otti lähihoitajan kiinni toisen työntekijän tekemän ilmoituksen jälkeen 10. maaliskuuta tänä vuonna. Tuolloin oli kulunut puoli vuotta viimeisimmästä raiskauksesta, josta hänet tuomittiin keskiviikkona.

Terveydenhuollon ammattihenkilörekisterin mukaan Miko Huittisella on edelleen oikeus työskennellä lähihoitajana. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on alkanut käsitellä miehen tapausta.

"Lähihoitaja on nimikesuojattu ammatti. Jos henkilön katsotaan olevan potilaille vaaraksi, voimme kieltää häneltä lähihoitajan ammattinimikkeen käyttämisen", kertoo Valviran lakimies Kirsi Liukkonen.

"Tämä on tietysti hyvin poikkeuksellinen tapaus, eikä tällaista pitäisi päästä tapahtumaan. Ensisijainen valvontavastuu on ollut siinä toimintayksikössä, jossa mies on työskennellyt."

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto alkoi kesäkuussa selvittää, onko lähihoitajan työpaikalla järjestetty valvonta asianmukaisesti. Raiskausepäilyt tulivat tuolloin viraston tietoon.

"Hoitokoti toimi aikaisemminkin kriteerit täyttävästi. Siellä oli omavalvontaa ja asiakirjat olivat kunnossa, mutta se ei riittänyt estämään näitä tekoja", sanoo aluehallintoviraston ylitarkastaja Riitta Heiskanen.

"Kukaan ei ole tajunnut pohtia, että hoitaja voisi olla vaaraksi potilaille. Hoitajan on katsottu huolehtivan potilaiden turvallisuudesta, mutta tässä asetelma on kääntynyt."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat