Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi esimerkkiä uhkista joihin Supo tarvitsee tiedustelua

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

1 Vinkki terroristeista Suomessa

Suomeen on saapunut kaksi henkilöllisyydeltään tuntematonta ulkomaista terroristijärjestö Isisin jäsentä.

Supon saaman tiedon mukaan henkilöt ovat saaneet ohjeet toteuttaa terroriteko Suomessa tai muussa Euroopan maassa.


Supon arvio riskeistä

 Terrori-iskun todennäköisyys on kasvanut merkittävästi. Olisi ilmeistä, että kansallista turvallisuutta uhataan.

 Riski on, että Suomessa tai muualla Euroopassa tehdään terrori-isku. Riski on myös se, että terrori-iskulla olisi ulkopoliittisia seurauksia Suomelle: vaikka terroristit eivät iskisi Suomessa, he olisivat kulkeneet Suomen kautta. Siksi Suomen täytyy yrittää pysäyttää heidät ja estää isku.


Mitä Supo tekisi?

 Supo selvittäisi mahdollisten terroristien henkilöllisyyden, yhteyshenkilöt Suomessa ja ulkomailla sekä sen, mitä he aikovat tehdä. Koska henkilöllisyydet eivät ole etukäteen tiedossa ja toimintaa ohjataan ulkomailta, Supo ei pysty kohdentamaan tiedonhankintaa Suomessa kehenkään. Siksi poliisilain tai pakkokeinolain toimivaltuudet eivät ole Supon käytettävissä.

 Tietoliikennetiedustelulla Supo voisi seurata Suomeen saapuvaa ja Suomesta lähtevää viestiliikennettä, kuten puheludataa. Silloin Supo seuraisi kaikkea sellaista puheludataa, jonka toisena osapuolena ovat Isisin johtohenkilöt ulkomailla. Näin se voisi tunnistaa Suomessa käytössä olevat liittymät ja niiden käyttäjät.

 Samaan aikaan Supo voisi ulkomaantiedustelulla hankkia tietoa Isisin tavoitteista, tekijöiden henkilöllisyydestä ja mahdollisista toimintatavoista vakoilemalla esimerkiksi paikan päällä järjestön ytimessä.

2 Vieras valtio vakoilee verkossa  

Valtioiden X ja Y tiedustelupalvelut ovat saaneet valtionjohdoiltaan käskyn tehostaa EU-maiden viranomaisten tietojärjestelmiin kohdistettua verkkovakoilua. Supo tietää entuudestaan, että valtioilla on monimutkaisia vakoiluohjelmia.


Supon arvio riskeistä

 Suomen valtioon kohdistuvan verkkovakoilun uhka on kohonnut. Salassa pidettävien tietojen vuoto vieraan valtion haltuun vaarantaa kansallisen turvallisuuden, sillä vakoiltuja tietoja saatetaan käyttää Suomen ulko-, kauppa- ja turvallisuuspoliittisten etujen vastaisesti.

Lisäksi Suomen maine saisi pahan kolauksen, jos Suomi ei kykenisi suojaamaan kansainvälisten kumppaneidensa kuten EU:n ja Naton luovuttamaa turvaluokiteltua tietoa.


Mitä Supo tekisi?

 Supo selvittää jatkuvasti vakoillaanko suomalaisia tietojärjestelmiä, mutta nyt alkaisi tarkka syyni: Onko järjestelmiin tunkeuduttu suojauksista huolimatta? Kauanko vakoilu on jatkunut ja mitä tietoa on saatu haltuun? Ketkä ovat toiminnan takana? Koska tekijät ovat tuntemattomia ja todennäköisesti ulkomailla, tiedonhankintaa ei voitaisi kohdistaa mihinkään tunnettuun tahoon. Siksi poliisilain ja pakkokeinolain toimivaltuudet eivät olisi käytettävissä.

 Verkkotiedustelulla pystyttäisiin mahdollisesti tunnistamaan vieraiden valtioiden verkkovakoilussa käyttämien välityspalvelimien dataliikennettä Suomeen ja Suomesta. Näin voitaisiin saada selville Suomessa verkkovakoilun kohteena olevia yrityksiä ja viranomaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat