Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedustelun sanasto

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Tiedustelu on julkisiin ja ei-julkisiin lähteisiin kohdistuvaa tiedonhankintaa, jonka tarkoituksena on saada varhaista tietoa kansallista turvallisuutta vaarantavista uhkista ja riskeistä kuten kansainvälisestä terrorismista tai toisen valtion harjoittamasta vakoilusta.

Tiedustelua voi tehdä niin maan sisällä kuin rajojen ulkopuolella. Puolustusvoimien tekemä tiedustelu on sotilastiedustelua. Poliisin ja Suojelupoliisin tekemän tiedustelu on siviilitiedustelua.

Verkkovalvonta tai verkkotiedustelu on tietojärjestelmässä käsiteltäviin tietoihin kohdistuvaa tietoteknisin menetelmin tapahtuvaa tiedustelua.

Verkkovalvonnassa on eri vaiheita. Ensimmäiset vaiheet ovat elektronista massavalvontaa. Tähän dataan viranomaisilla on pääsy tietoliikennekaapeleihin tehtyjen liityntäpisteiden kautta.

Verkkovalvonnan ensimmäinen vaihe kerätä koko dataliikenne Suomen rajat ylittävistä tietoliikennekaapeleista. Seuraavaksi datasta seulotaan erilaisten algoritmien avulla esiin esimerkiksi tunnistettavia henkilötietoja.

Kun aineistoa on saatu rajattua, alkaa aineiston manuaalinen analysointi. Sen tarkoituksena on selvittää esimerkiksi tiettyjen kohdehenkilöiden kontaktiverkko.

Kun verkkovalvonnan eri keinoin on tunnistettu tietyt henkilöt, heihin voidaan kohdistaa muuta vakoilua, kuten puhelinliikenteen seurantaa tai tietokoneiden elektronista seurantaa. Esimerkiksi kännyköiden ja tietokoneen tunnistamistietoja ja paikkatietoja tarkkailemalla voi saada tietoa ihmisen liikkeistä ja tekemisten tarkoituksesta. Verkkovalvonta voi kohdistua tietoverkkojen lisäksi kännykän tukiasemiin, puhelinten gsm-paikantimiin, ip-osoitteisiin ja wifi-verkkojen käyttöön. Tavoitteena on saada tietoa esimerkiksi kännykän käyttäjän liikkeistä ja siten päätellä, keitä tämä on tavannut ja millä asioilla.

Ulkomaan verkkotiedustelu on ulkomailla sijaitsevassa tietojärjestelmässä käsiteltäviin tietoihin kohdistuvaa tietoteknisin menetelmin tapahtuvaa tiedustelua, esimerkiksi tiettyyn koneeseen, kännykkään tai palvelimeen tunkeutumista.

Ulkomaan henkilötiedustelu tarkoittaa ulkomailla tehtävää salaista henkilövakoilua, joka perustuu joko henkilökohtaiseen kanssakäymiseen kohteen kanssa tai kohteen muuhun havainnointiin. Ulkomaan henkilötiedustelua voidaan tehdä myös niin, että viestintä tapahtuu tietoverkon viestintäpalveluiden välityksellä Suomesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat