Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autojen ensirekisteröinnit hienoisessa kasvussa

Tuoreissa tilastoissa näkyy vasta autojen romutuskampanjan etujoukko

Kotimaa
 

Henkilöautojen ensirekisteröinnit lisääntyivät hieman elo–syyskuussa. Tämä selviää Autoalan tiedotuskeskuksen torstaina julkistamista tilastoista.

Rekisteröintien nousussa näkyy myös valtion tukema autojen romutuskampanja, jonka tavoitteena oli saada vanhoja autoja romuttamoon.

Fakta

Kampanjalla 3 000 uutta autoa

 Valtio varasi heinäkuussa alkaneeseen autojen romutuspalkkiokampanjaan kolme miljoonaa euroa.

 Kampanjassa vanhan autonsa romuttamoon vienyt sai 1 500 euron alennuksen ostaessaan uutta autoa. Alennuksesta tuhat euroa tuli valtiolta ja 500 euroa autoalan toimijoilta.

 Kampanjan avulla sai

ostaa vain autoja, joiden hiilidioksidipäästöt ovat

alle 120 g/km.

 Tavoitteena oli uudistaa Suomen autokantaa eli saada vanhoja autoja romuttamolle ja uusia autoja liikenteeseen.

Valtio varasi kolme miljoonaa euroa heinäkuussa alkaneeseen kampanjaan. Vanhan autonsa romuttamoon vieneet saivat alennusta uuden, vähäpäästöisen auton hankinnasta. Rahat oli tarkoitettu loppuvuodeksi, mutta suuren suosion takia ne loppuivat jo elokuussa.

Uusia autoja on tilattu, mutta läheskään kaikkia ei ole vielä toimitettu ja rekisteröity.

"Romutuspalkkiokampanja näkyy elo–syyskuun luvuissa pieneltä osin, mutta näkyy", sanoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

"Rekisteröintimäärät kiihtyvät ensi ja seuraavassa kuussa, ja jakautuvat loppuvuodelle ja ensi vuoden tammikuullekin, koska silloin autovero vähän laskee vähäpäästöisillä autoilla."

Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallion mukaan maahantuojat varautuivat romutuskampanjaan ennalta ja hankkivat autoja varastoon. Uusia autoja on voitu toimittaa nopeallakin varoitusajalla.

Kallio uskoo, että kampanja herätti tukirahaa käyttäneitä isomman joukon viemään vanhan autonsa romuttamoon. Osa heistä on hankkinut tilalle käytetyn auton tai ei autoa lainkaan.

"Kampanja houkuttelee enemmän autoja kierrätykseen kuin uusia autoja ostetaan tilalle. Kun kierrätettyjen autojen määrä on normaalina vuonna 60 000, tänä vuonna voidaan päästä yli 70 000 auton", Kallio sanoo.

Suomen autokanta on selvästi vanhempaa kuin Euroopan maissa keskimäärin. Kallion mukaan Suomessa autot romutetaan noin 20,4-vuotiaina, EU-maissa noin 15-vuotiaina.

Kallio ja Rissa toivovat romutuskampanjalle jatkoa. Liikenne- ja viestintäministeriö on ehdottanut loppuvuodeksi viittä miljoonaa euroa lisärahaa romutuskampanjaan.

Mikäli eduskunta myöntää rahan, Kallio uskoo, että kampanja jatkuu vilkkaana.

"Voi olla, ettei sekään riitä ihan vuoden loppuun saakka. Moni kuluttaja heräsi kampanjaan ja odottaa nyt, että romuttaa autonsa ja hankkii uuden."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat