Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedustelulait vaativat perustuslain muuttamisen

Verkkotiedustelu heikentää yksityisyyden suojaa. Hallitus pitää kuitenkin tiedustelulakeja kansallisen turvallisuuden vuoksi välttämättöminä.

Kotimaa
 
Martti kainulainen lehtikuva
Supo kaipaa oikeuksia verkkotiedusteluun muun muassa mahdollisen verkkovakoilun vuoksi.
Supo kaipaa oikeuksia verkkotiedusteluun muun muassa mahdollisen verkkovakoilun vuoksi. Kuva: Martti kainulainen lehtikuva

Hallitus alkoi torstaina virallisesti laatia Suomelle uusia tiedustelulakeja. Yksi osa tiedustelua on verkkotiedustelu, mikä hyvin todennäköisesti vaatii muutoksen perustuslakiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että tiedustelulakien voimaantulo voi viedä yli vaalikauden.

Fakta

Mitä ovat kyberuhkat?

 Yhteiskunnalle elintärkeiden tietoverkkojen häirintää ja lamauttamista niin, että Suomelle ja suomalaisille aiheutuu vakava uhka. Esimerkiksi hyökkäys voimalaitoksen järjestelmään.

 Rikollisuus tietoverkkojärjestelmillä ja -järjestelmissä. Esimerkiksi yrityksistä tai pankkitileiltä varastetaan tietoja ja rahaa.

 Jokin toinen valtio vakoilee Suomen viranomaisten tietojärjestelmiä.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan tiedustelulakihanke on kuitenkin jaettu kahteen osaan eli siviilitiedustelulakiin ja sotilastiedustelulakiin osittain siksi, että sotilastiedustelulaki saatettaisiin saada voimaan jo tällä vaalikaudella.

"On mahdollista, ettei sotilastiedustelulaki vaadi perustuslain muuttamista", Orpo sanoo.

Perustuslakia saatetaan joutua muuttamaan siksi, ettei se nykyisellään mahdollista sellaista laajamittaista verkkotiedustelua, jota tiedustelulaeissa tavoitellaan.

Se, että turvallisuusviranomaiset tekisivät Suomessa verkon elektronista massavalvontaa, rikkoisi sähköpostin käyttäjien perusoikeuksia rajoittamalla yksityisyyden, henkilötietojen ja viestinnän suojaa.

Nykyisellään perustuslaki huomioi viestinnän salaisuuden heikentämisen vain yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta tai kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa ja oikeudenkäynnissä.

Perustuslakiin tarvittaisiin siis maininta myös siitä, että viestinnän ja yksityisyyden suojaa voi heikentää, jos kansallinen turvallisuus on uhattuna.

Verkkotiedustelu kuuluisi myös sotilastiedustelun työkaluihin. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on kuitenkin sitä mieltä, ettei perustuslakia tarvitsisi muuttaa sotilastiedustelulain vuoksi. "Minun käsitykseni on, etteivät ulkomaantiedustelun kohteet nauti Suomen perustuslain suojaa."

Perustuslain muuttaminen edellyttää aina vakaata ja perinpohjaista harkintaa, sanoi oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps). Lindström kertoi kuitenkin ymmärtävänsä hyvin tarpeen verkkotiedustelulle. "Maailmantila on muuttunut."

Viestintäministeri Anne Berner (kesk) sanoo samaa: digiajassa turvallisuusviranomaiset tarvitsevat ajanmukaiset työkalut. "Tiedustelulait ovat välttämättömyys."

Bernerin edeltäjä Krista Kiuru (sd) vastusti hyvin tiukasti laajamittaista verkkovalvontaa sen perusoikeuksia rikkovan luonteen vuoksi. Liikenne- ja viestintäministeriö jättikin alkuvuodesta tiedustelulakeja valmistelleen työryhmän mietintöön eriävän mielipiteen.

Berner on sanavalinnoissaan hyvin maltillinen: tavoitteena on nyt yhdistää parhaalla mahdollisella tavalla turvallisuusviranomaisten tiedonhankintatarpeet ja yksityisten ja yritysten tietoturvatarpeet.

"Siksi viestintävirasto on lakihankkeessa mukana asiantuntijana."

Niinistön mukaan tiedustelulakien säätäminen vahvistaa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista asemaa. "Nyt me olemme kummajainen muiden maiden joukossa, kun meillä ei ole tätä lainsäädäntöä."

Tiedustelulainsäädäntö parantaa kansallista turvallisuutta, kuului ministerien viesti.

"Kyse on terrorismiin ja verkkovakoiluun vastaamisesta ja erityisesti varhaisen vaiheen tiedonhankintaan liittyvistä toimivaltuuksista", Orpo sanoi.

"Turvallisuusympäristö on muuttunut täysin. Se, että muut maat ovat säätäneet tiedustelusta, osoittaa, kuinka jäljessä olemme muista."

Kun omaa tiedustelua ei ole, turvallisuusviranomaiset joutuvat turvautumaan ulkomaisiin tiedustelupalveluihin saadakseen tietoa, Niinistö sanoi.

Suomen poliisi tekee yhteistyötä 80 eri tiedustelupalvelun kanssa. Yhteistyökumppaneihin kuuluu myös Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA, jonka yksityisyydensuojaa koettelevia toimintatapoja tietovuotaja Edward Snowden on paljastanut.

"Siinä yhteistyössä meitä määrittää oma kansallinen lainsäädäntömme ja lisäksi eurooppalainen lainsäädäntö", Orpo sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat