Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo kolmas toimitusjohtaja joutui jättämään Kevan

Kuntien eläkerahaa mennyt lähes miljoona euroa erokorvauksiin

Kotimaa
 
vesa moilanen lehtikuva
Toimitusjohtaja Jukka Männistö joutui lähtemään, koska Kevan hallitus ei luottanut hänen johtamistyöhönsä.
Toimitusjohtaja Jukka Männistö joutui lähtemään, koska Kevan hallitus ei luottanut hänen johtamistyöhönsä. Kuva: vesa moilanen lehtikuva

Jo kolmas virkasuhteinen toimitusjohtaja peräjälkeen on joutunut jättämään kuntien eläkemiljardien hoitajan Kevan. Kesällä 2014 aloittanut keskustalainen Jukka Männistö, 61, jätti tehtävänsä keskiviikkona Kevan hallituksen ilmaiseman luottamuspulan vuoksi.

Männistön edeltäjä Merja Ailus (kesk) joutui eroamaan marraskuussa 2013 asunto- ja autoetuihin liittyneiden epäselvyyksien vuoksi. Ailuksen edeltäjä Markku Kauppinen (kesk) taas joutui lähtemään 2009 junailtuaan vaalirahaa Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen kanssa.

Tausta

Männistö oli kompromissi

Keväällä 2014 Kevan toimitusjohtajaksi valittu Jukka Männistö oli ainoa hakija, jonka kaikki poliittiset ryhmät saattoivat hyväksyä.

Paikkaa hakivat myös Suomen toiseksi suurimman eläkeyhtiön Ilmarisen eläkevakuutusjohtaja Sini Kivihuhta ja Valtion eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi, joilla on vankka kokemus alalta.

Löyttyniemi oli kokoomuksen ehdokas, joten hän ei käynyt keskustalle.

Männistö jätti tehtävänsä jo keskiviikkoiltana ilman työvelvollisuutta. Hän saa puolen vuoden irtisanomisajan palkan sekä 111 000 euron erokorvauksen.

Männistö saa siis 222 422 euroa työskentelemättä Kevan hyväksi enää päivääkään.

"Männistö jätti välittömästi tehtävänsä. Avaimensa, autonsa ja luottokorttinsa hän jätti työpaikkalleen", Kevan hallituksen puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen kertoi torstaina.

Kuntien eläkerahaa on kulunut sivukulujen kanssa jo lähes miljoona euroa kolmen toimitusjohtajan erorahoihin. Ailus saa sopuerosta 303 000 euron kipurahat. Markku Kauppinen sai arviolta 220 000 euroa.

Männistön lähtö johtui hänen tavastaan johtaa isoa eläkelaitosta. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan Kevan hallitus hermostui siihen, että Männistö puuttui liikaa yksityiskohtiin eikä saanut organisaatiota mukaan muutokseen.

HS:n haastattelemat lähteet kuvailivat Männistön johtamistyyliä niin sanotuksi mikromanageeraamiseksi, jossa puututaan liiaksi yksityiskohtiin ja isot kokonaisuudet unohtuvat.

Männistö toteutti Kevan organisaatiouudistuksen, mylläsi johtajistoa ja loi laitokseen tiukan hallintokulttuurin, mitä Kevan hallitus oli edellyttänytkin.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan virheiden tekemisen pelko johti liian varovaiseen johtamiseen eikä Männistö saanut ohjattua Kevaa kohden kuntia odottavia isoja muutoksia. Kuntien tehtävät ovat muuttumassa rajusti tulevan aluehallintouudistuksen ja soteuudistuksen vuoksi.

Männistön liian jähmeäksi ja hitaaksi koettu johtamistapa johti luottamuspulaan hänen ja hallituksen välillä.

"Jos varmistelee pikkuasioista, niin silloin harva pystyy puhaltamaan organisaatioon muutoshenkeä, jota tarvitaan matkalla kohti tuntematonta", lähde Kevan sisältä kuvailee.

Toinen syy luottamuspulaan oli se, että Männistö karsi henkilöstön ja keskijohdon etuja kuten vuosibonusten suuruutta. Koko henkilöstö menetti pitkäaikaisen asuntolainaetunsa, josta Keva ei perinyt lainkaan marginaalia.

Kevan hallitus ja valtuuskunta on valittu puoluepoliittisin perustein, joten henkilöstön tyytymättömyydellä on niiden toimintaan suurempi merkitys kuin yksityisissä yrityksissä.

Myös Männistö teki töitä pienemmin eduin kuin edeltäjänsä Merja Ailus, sillä hänellä ei ollut esimerkiksi asuntoetua. Männistön palkka oli 18 535 euroa kuukaudessa, kun Ailuksen kokonaispalkka oli noin 22 000 euroa kuukaudessa.

Jukka Männistö ei vastannut Helsingin Sanomien soittopyyntöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat