Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR voi saada raiteille useita kilpailijoita

Lakkautettuihin junareitteihin on liikenneministerin mukaan jo osoitettu kiinnostusta. Onnibus kehuu kilpailun avaamista.

Kotimaa
 
Kirsti Karttunen
Mika Ranta / HS
Sari Hänninen, Pasi Puttonen sekä lapset Santeri ja Valtteri matkustivat torstaina junalla Riihimäeltä Helsinkiin. Sari Hännisen mielestä kilpailu on aina hyväksi kuluttajalle. ”Sen luulisi vaikuttavan hintoihin ja palveluun”, Hänninen toivoo.
Sari Hänninen, Pasi Puttonen sekä lapset Santeri ja Valtteri matkustivat torstaina junalla Riihimäeltä Helsinkiin. Sari Hännisen mielestä kilpailu on aina hyväksi kuluttajalle. ”Sen luulisi vaikuttavan hintoihin ja palveluun”, Hänninen toivoo. Kuva: Mika Ranta / HS

Matkustajaliikenne rautateillä voi muuttua paljon lähivuosina.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti torstaina avaavansa rautateiden henkilöliikenteen kilpailulle. Se merkitsee VR:n monopoliaseman murtumista ja tarjoaa kilpailijoille mahdollisuuden haastaa VR:n palvelut.

Tavoitteena on, että kilpailu alkaisi jo keväällä 2016.

Linja-autoyhtiö Onnibus on ilmoittanut selväsanaisesti jo aiemmin olevansa kiinnostunut raideliikenteestä. Yhtiöllä on valmiiksi rekisteröitynä aputoiminimikin, Onnirail.

"Tässä ei ole riittävästi konkretiaa, johon voisi ottaa kantaa, vaikka tämä kuulostaakin hyvin lupaavalta", sanoo Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö.

Hallitus on jo aikaisemmin ilmoittanut lakkauttavansa rataosuuksia esimerkiksi Siuntiossa ja Pohjois-Karjalassa säästöjen takia. VR:n liikenne rataosuuksilla loppuu maaliskuussa.

VR:n mahdolliset kilpailijat pääsisivät ensiksi liikennöimään niitä reittejä, jotka hallitus aikoo lakkauttaa.

Onnibusille ajatus siitä, että yksi yhtiö ottaisi hoitaakseen kannattamattoman junaliikenteen, ei kuulosta houkuttelevalta.

"Olisi aika naurettava ehdotus, että VR voisi hoitaa yksin kannattavan junaliikenteen."

Möttö tarttuu liikenneministeri Bernerin muotoiluun, jonka mukaan henkilöliikenteestä valtaosa muutetaan markkinaehtoiseksi.

"Jos valtaosalla tarkoitetaan valtaosaa matkustajista, niin silloin se kuulostaa jo suunnitelmalta."

Henkilöliikenteen kilpailun avaamisen vaikutuksia selvittänyt Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) yksikönjohtaja Juha Honkatukia toteaa kilpailun olevan hyvä asia.

"Kyllähän siitä voisi seurata se, että palvelut saadaan laadukkaammin ja tehokkaammin mutta halvemmalla. Edellytys sillä on esimerkiksi se, että raiteille mahtuu toimijoita."

Suositut raideosuudet, kuten Helsinki–Tampere, ovat jo nykyisin ruuhkaisia.

Kilpailun avaamisessa kysymysmerkkejä ovat myös kalusto ja kilpailijoiden yhtäläinen pääsy esimerkiksi junavarikoille.

Tapa, jolla kilpailu toteutetaan, pitää siis pohtia ministeriössä tarkasti.

VR:n ja ministeriön neuvotteluissa tartutaan eritoten sopimukseen, jonka mukaan VR:llä on henkilöjunaliikenteen yksinoikeus vuoden 2024 loppuun asti. Käytännössä tämä sopimus pitää neuvotella uudelleen.

VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro ei halunnut spekuloida aiheella, koska neuvottelut kilpailun avaamisesta ovat vasta alkamassa.

Aro totesi, että kansantalouden kehno tilanne ja työttömyyden kasvu ovat asioita, joita mahdollisen kilpailijan pitää miettiä investointeja harkitessaan.

Eduskunnassa henkilöjunaliikenteen avaaminen VR:n kilpailijoille herätti kyselytunnilla suurta huolta. Oppositio suhtautui hyvin epäillen siihen, että liikenne jatkuisi kannattamattomilla reiteillä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja liikenneministeri Berner vakuuttivat, että lakkautettavia junareittejä kohtaan on osoitettu kiinnostusta.

Halukkaiden liikennöitsijöiden kanssa käydään Bernerin mukaan jo neuvotteluita. Sipilä ja Berner eivät kertoneet, mistä yhtiöistä on kyse.

Bernerin mukaan nyt käydään neuvotteluja myös linja-autoyhtiöiden kanssa markkinaehtoisesta linja-autoliikenteestä.

Pääkaupunkiseudun liikenteessä tilanne on erilainen kuin kaukoliikenteessä.

Helsingin seudun liikenne (HSL) ostaa alueensa seitsemän kunnan alueensa sisäisen junaliikenteen, mutta lainsäädännön takia VR on ainoa palveluntarjoaja.

HSL toivoo toki kilpailua, jotta se voisi kilpailuttaa palveluntarjoajia. HSL:llä on VR:n kanssa suunnitelma, jonka toteutuessa suorahankintaa jatkettaisiin VR kanssa vuoteen 2021.

Torstaina kilpailun avaaminen sai satunnaisesti valituilta matkustajilta kannatusta Helsingin rautatieasemalla.

"Olen kilpailun avaamisen kannalla, jos vain liput halpenevat ja palvelu pelaa. Minulle tosin VR:n lippu Turenkiin ei ole kallis, koska saan eläkeläisalennuksen. Hinta on seitsemän euroa suuntaan", sanoi Ritva Lilja.

Mika Ranta HS
Matkustajat uskoivat torstaina Helsingin rautatieasemalla, että kilpailun alkaminen henkilöliikenteessä voi tarkoittaa lippujen halpenemista.
Matkustajat uskoivat torstaina Helsingin rautatieasemalla, että kilpailun alkaminen henkilöliikenteessä voi tarkoittaa lippujen halpenemista.
Junamotti hiljentää Siuntion - "Täällä ei tapahdu mitään"
Junamotti hiljentää Siuntion - "Täällä ei tapahdu mitään"
Siuntiolaiset ovat raivoissaan Y-junan lakkauttamisesta. Sen jälkeen kunnasta pääsee pois vain autolla. HSTV kiersi Siuntiossa kuulemassa ihmisten huolia. Nuoren junamatkustajan mukaan lakkautus sinetöi sen, että kunnassa ei oikeastaan tapahdu yhtään mitään. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat