Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustus: Talvivaarassa on toimittu huolellisesti

Ympäristölupaa on puolustuksen mukaan noudatettu: "Lupa poistaa lainvastaisuuden"

Kotimaa
 
Pekka Perä
Pekka Perä

Huolellisuus, ennakoimattomuus, vahinkotilanne, lupaehtojen noudattaminen ja yhteistyö valvovan viranomaisen kanssa olivat avainsanoja kaivosyhtiö Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynnissä Kainuun käräjäoikeudessa torstaina.

Vuorossa olivat puolustuksen loppulausunnot, joissa vaadittiin kaivosyhtiön johtoa vastaan nostettuja syytteitä kaikilta osin hylättäviksi perusteettomina.

Puolustuksen mukaan Talvivaarassa ei ole toimittu piittaamattomasti, vaan ympäristöluvan ehtojen ja kulloisenkin tiedon mukaisesti. Havaittuihin ongelmiin on puututtu, ja niiden korjaamiseksi on ryhdytty toimeen. Esimerkiksi jäteveden kohonneeseen sulfaattipitoisuuteen puututtiin, kun ymmärrettiin sen yhteys lähijärven kerrostuneisuuteen.

Syyttäjät vaativat neljälle Talvivaara-syytetylle ehdollisia vankeusrangaistuksia törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Syytettyinä ovat toimitusjohtaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, tuotantojohtaja Lassi Lammassaari sekä osastopäällikkö.

Syytteet liittyvät epäiltyihin laiminlyönteihin muun muassa kaivoksen suunnittelussa, ympäristö- ja vesitalousluvan haussa, kipsisakka-altaiden suunnittelussa sekä kipsisakka-altaiden vuodoissa vuosina 2007–2013.

Puolustuksen mukaan syytteet on oikeudenkäynnin aikana murskattu. Pekka Perän asianajajan Markus Kokon mukaan ne perustuvat olennaisiin väärinkäsityksiin Talvivaaran toiminnasta, ympäristöluvasta ja sen ehdoista.

"Syytteistä ei jäänyt käteen muuta kuin tähtipölyä. Niihin ei ole minkäänlaisia perusteita, sillä jutun faktat eivät täytä ympäristön turmelemisen tunnusmerkistöä", Kokko sanoi.

Lupa poistaa lainvastaisuuden. Lupa on voimassa, vaikka ympäristövaikutukset poikkeaisivat ennalta arvioiduista, korosti Lammassaaren asianajaja Tero Kovanen. "Rangaistavuus rajoittuu lupaehtojen mukaiseen tekoon. Toiminnanharjoittajan pitää voida luottaa siihen, että luvan mukaisesti saa toimia", hän sanoi.

Syyttäjät katsovat, että ympäristölupaa on haettu Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta puutteellisin tiedoin. Tämä ei puolustuksen mukaan pidä paikkansa. "Lupaviranomaisilla tulee olla riittävä asiantuntemus arvioida toiminnan vaikutuksia", Kovanen sanoi.

Yhteistyö valvovan viranomaisen, Kainuun ele-keskuksen kanssa on puolustuksen mukaan ollut tiivistä ja avointa, ja ely-keskus on ollut tietoinen kaivoksella tehdyistä toimista.

Tahallisuuden puolustus kiisti. Päinvastoin monia pikaratkaisuja on tehty nimenomaan ympäristön suojelemiseksi.

"Talvivaarassa ei ole toimittu tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta. Huolimattomuuteen pitäisi kuulua selkeä tiedostettu riskinotto. Sellaista ei ole ollut", sanoi osastopäällikön asianajaja Kristiina Liljendahl.

"Huolimattomuuden tunnusmerkistö ei täyty, kun on toimittu valvontaviranomaisen tieten ja jopa valvontaviranomaisen määräämällä tavalla."

Toisin kuin syyttäjät katsovat puolustuksen mukaan kipsisakka-altaiden rakenne oli lupaehtojen mukainen, samoin sen käyttö vesivarastona.

Heli Saavalainen HS
Kajaani

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat