Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvästi kynä ja paperi

Hämeenlinnassa kokeiltiin, miten sähköinen ylioppilaskoe voisi sujua

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Juho Kosola, 16, pitää sähköistä ylioppilaskoetta askeleena parempaan. Hän osallistui kirjoitusten kenraaliharjoitukseen Hämeenlinnan lyseon lukiossa.
Juho Kosola, 16, pitää sähköistä ylioppilaskoetta askeleena parempaan. Hän osallistui kirjoitusten kenraaliharjoitukseen Hämeenlinnan lyseon lukiossa. Kuva: Reijo Hietanen

Ilmassa on virallisten ylioppilaskirjoitusten tuntua, kun apulaisrehtori Erno Tossavainen avaa sinetöidyn kirjekuoren Hämeenlinnan lyseon lukion historiaa uhkuvassa salissa. Kuoren sisältä löytyy purkukoodi, joka avaa pääsyn tiedostoon eli kirjoitustaidon kokeeseen.

Runsaat parikymmentä toisen vuoden opiskelijaa on jo asettautunut läppäreiden taakse Domus-tuoleille, ja sähköisten ylioppilaskirjoitusten ensimmäinen valtakunnallinen kenraaliharjoitus voi alkaa.

Tausta

Koko yo-tutkinto on sähköinen 2019

 Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan perjantain testi meni hyvin joitakin pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta.

 Ensi keväänä käydään kaikissa lukioissa vielä täysi kuuden tunnin kenraaliharjoitus.

 Ensimmäiset sähköiset kokeet (saksa, maantiede, filosofia) tehdään syksyllä 2016 ja koko tutkinto sähköisesti vuonna 2019.

Koneiden vieressä pulpetilla on jokaiselle kuulokkeet. Pöydällä on myös muistitikku, jonka jokainen saa alussa työntää koneeseen. Se käynnistää koetta varten tehdyn käyttöjärjestelmän. Sitten vielä tunnistautuminen ja äänitesti, että tietää kuulokkeiden toimivan. Koe voi alkaa.

HS osallistui perjantaiaamuna kirjoitustaidon harjoituskokeeseen. Se oli pääosin helppoa ja sujuvaa, mutta samalla voi kuvitella, että abivuoden stressissä jokin painallus voi osua väärinkin.

Jos on aikanaan kirjoittanut ylioppilaaksi perinteisin tavoin eli esimerkiksi äidinkielessä kirjoittanut tekstin puhtaaksi konseptipaperille, kokemus uudesta sähköisestä kokeesta on kokonaan toinen. Ei tule heti ikävä kynää, kumia ja antiikkiselta tuntuvaa konseptipaperia. Nyt voi naputella menemään näppäimistöllä, niin kuin muutkin kehittyneessä nykyaikaisessa maailmassa.

Koe itsessään on samankaltainen kuin aiemminkin. Nyt tehtävänä oli kirjoittaa vähintään 500 sanaa pohdittua tekstiä annetusta aineistosta. Se käsitteli mediaa eri kanteilta, muun muassa siltä, viekö sosiaalinen media eli some nuorten kaiken ajan.

Kun Hämeenlinnan lyseon opiskelijat ovat tutkineet aineistoa vartin ajan, alkaa kuulua näppäimistön naputusta. Moni tutkii myös videoaineistot, mistä kertoo kuulokkeiden käyttö.

Ohjelma on yksinkertainen: toisella sivulehdellä on kirjoitustila, toisella aineistot. Videot käynnistyvät sekunnissa. Leikkaa–liimaa-toimintoa ei ole, mikä hidastaa työtä hieman. Muistiinpanot voi yhä tehdä konseptille.

Ja äkisti vähimmäismäärä eli puolitoista tuntia on kulunut ilman minkäänlaista häiriötä. Puolet lähtee heti ja palauttaa muistitikut. Kyse on vasta harjoituksesta, joten koetta ei oteta niin tosissaan.

Käytävällä salin ulkopuolella kokeen sähköinen toteutus arvioitiin sujuvaksi.

"Ei mitään ongelmaa, toimi hyvin. Itse kirjoitan koneella ehkä vähän hitaammin, mutta ainakaan ei tule epäselvyyksiä käsialassa", sanoo Juho Kosola, 16, joka kirjoittaa vuoden päästä.

"On tämä askel parempaan, tällaista tarvitaan nykypäivänä."

Samaa mieltä on Julia-Maria Uotila, 16.

"Ainekirjoittamisessa tämä on tosi paljon nopeampi tapa. Jos vaikka haluaa muuttaa tekstiä, ei tarvitse kumittaa koko tekstiä siihen saakka", Uotila lisää.

"Jos kone vaikka sammuu kesken kaiken, se silti tallentaa kaiken. En näe tässä mitään ongelmaa, vaikka aluksi arvelutti."

Tyytyväinen oli myös rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén:

"Sujui paremmin kuin odotin. Kaikki pääsivät heti tehtävään, eikä minkäänlaisia katkoksia ollut."

Jukka Harju HS
Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat