Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pölyttäjähyönteisten myynti yleistyy

Mehiläiset ja kimalaiset tekevät mansikoista ja omenoista suurempia

Kotimaa
 
Antti Johansson HS
Pölyttäjäkimalaisia tuodaan Suomeen ulkomailta.
Pölyttäjäkimalaisia tuodaan Suomeen ulkomailta. Kuva: Antti Johansson HS

Mehiläisten ja kimalaisten myyminen viljelmien pölytykseen yleistyy, sanovat Suomen mehiläishoitajain liitto (SML) ja kimalaisten maahantuojat.

Taustalla on viljelijöiden lisääntynyt tietämys pölytyksen eduista. Pölytys tekee marjoista kookkaampia ja kestävämpiä. Helsingin yliopiston tuoreen raportin mukaan pölytyksen arvo voi olla jopa 3–5-kertainen verrattuna mehiläisten tuottaman hunajan arvoon. Pölyttäjiä voi myös käyttää harmaahomeen torjunta-aineen levittämisessä.

Fakta

Pölyttäjät voivat myös torjua harmaahometta

 Harmaahome on yleinen sienitauti, joka leviää kasveihin etenkin märällä kelillä. Tiettyjä torjunta-aineita voi annostella esimerkiksi mehiläispesän suulle, josta se tarttuu mehiläisiin ja leviää niiden mukana kasveihin.

 Mansikan ohella pensasmustikka, herukat, rypsi, tattari ja omena hyötyvät, jos läheltä löytyy mehiläispesiä.

 Mansikka ei ole kovin hyvä mesikasvi. Se ei luontaisesti houkuttele mehiläisiä yhtä hyvin kuin monet muut kasvit.

 

Lähteet: Suomen mehiläishoitajain liitto, Puutarhaliitto

Mehiläisiä pölytykseen tarjoaa SML:n kautta jo 85 mehiläistarhaajaa. Suomessa kimalaisia ei viljellä pölytykseen, mutta niiden maahantuontiin on Eviran mukaan rekisteröity viisi yritystä. Tuontikimalaisten tarkkaa määrää on vaikea arvioida. Eviran tilaston mukaan niitä on toimitettu Suomeen tänä vuonna jo kahdeksassa erässä, viime vuonna kuudessa. Yhdessä erässä voi olla kymmeniä pesiä.

"On vaikea arvioida pölytyspalvelua myyvien tarhaajien määrää. Viljelijät tiedustelevat entistä useammin mehiläisiä pölytykseen. Tieto pölytyksen merkityksestä on lisääntynyt, ja tarhaajat myyvät pölytyspalvelua entistä useammin", sanoo tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen SML:stä.

SML on arvioinut, että pölytyksen arvo kaupallisessa peltokasvintuotannossa on 18,3 miljoonaa ja puutarhakasvituotannossa 8,3 miljoonaa euroa, vaikka arvoa on vaikea mitata.

Suomessa kaupallinen pölytyspalvelu on vielä erittäin pienimuotoista. Mehiläistarhaajat keskittyvät lähinnä hunajan tuottamiseen ja vievät pesänsä peltojen reunoille usein maksutta. Kimalaiset ovat aina ostotavaraa. Kiinnostus kaupalliseen pölytykseen lisääntyy koko ajan.

"Omenanviljelijät himoitsevat mehiläispesiä, että tulisi isommat omenat", Lehtonen sanoo.

Pölyttäjähyönteisiä käytetään etenkin mansikan, pensasmustikan, omenan, rypsin ja rapsin pölyttämiseen.

Hämeen ammattikorkeakoulussa tehdyn haastattelututkimuksen mukaan vuonna 2014 noin 70 prosenttia hedelmän- ja marjanviljelijöistä käytti pölyttämisessä mehiläisiä ja kimalaisia. Osuus voi olla suurempikin.

Artikkeliin liittyvät

"Melkein kaikki viljelijät käyttävät pölytyspalveluja", sanoo toiminnanjohtaja, puutarhaneuvos Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Mehiläisten käyttö on yleistä avomaiden pölyttämisessä, kun kimalaisia käytetään enemmän kasvihuoneissa.

"Pääasiassa toimitamme niitä [kimalaisia] kasvihuoneisiin, mutta jonkin verran kimalaisten käyttö tulee varmasti lisääntymään avomaalla", arvioi belgialaisia kimalaisia maahantuovan Helle Oy:n toimitusjohtaja Jouko Narvanmaa.
Narvanmaan mukaan Helle hallitsee noin viidesosaa Suomen kimalaismarkkinasta. Kimalaisten etu on, että ne liikkuvat mehiläisiä viileämmässä säässä, alimmillaan noin viidessä lämpöasteessa. Pölytyksen avulla siemen, hedelmä tai marja kasvaa isommaksi kuin ilman sitä.

Kimalaisten markkinointi avomaiden pölytykseen ei miellytä Suomen mehiläishoitajain liittoa. Sen mukaan lisääntyvä kimalaistuonti lisää riskejä esimerkiksi tartuntatautien ja loisien leviämisestä suomalaiseen kimalais- ja mehiläiskantaan. Esimerkiksi pienen pesäkuoriaisen toukat käyttävät ravinnokseen mehiläisten toukkia. Kuoriaista löytyi ensi kertaa EU-alueelta Italiasta syksyllä 2014, ja nyt sikäläiset mehiläis- ja kimalaistuotteet ovat tuontikiellossa.

"Suomessa on mehiläisiä riittävästi avomaiden pölytykseen. Kasvihuonepölytys on eri asia, ja ymmärrän, että sinne otetaan kimalaista, kun ei mehiläisiä voi sinne oikein viedä", Lehtonen sanoo.

Kimalaisia on pesää kohden myös paljon mehiläisiä vähemmän. Yhdessä kertakäyttöisessä tuontipesässä on satoja kimalaisia, kun mehiläispesässä voi olla kymmeniätuhansia mehiläisiä.

Useat viljelijätkin pitävät mehiläistä kimalaista sopivampana avomaiden pölyttämiseen.

"En oikein usko kimalaiseen avomaalla. Siinä on myös se, että ne eivät oikein tahdo lentää yhtä laajalle kuin mehiläiset", sanoo viljelijä Antti Alanne, joka viljelee Paimiossa muun muassa mansikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat