Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä otti ison riskin omiessaan kätilöt

Kamppailu eri ammattiryhmien sieluista on politiikan ydintä

Kotimaa
 
Pekka Sakki Lehtikuva
Sairaanhoitaja Mikko Weckström luovutti adressin kokoomuksen Ben Zyskowiczille sairaanhoitajien mielenosoituksessa vuonna 2007.
Sairaanhoitaja Mikko Weckström luovutti adressin kokoomuksen Ben Zyskowiczille sairaanhoitajien mielenosoituksessa vuonna 2007. Kuva: Pekka Sakki Lehtikuva

Kätilöt nousivat harvinaisella tavalla politiikan keskiöön alkuviikosta, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti hallituksen korjaavan sunnuntai- ja ylityökorvauksia koskevia leikkauksiaan. Sipilä oli muuttanut mielensä kuunneltuaan A-studiossa haastateltuja kätilöitä Nina Heinikoskea ja Raakel Shapcottia.

"Kätilöiden haastattelu oli puhuttava ja sai minutkin vielä kerran miettimään, että eiköhän tähän löytyisi kuitenkin keino, kun kaikki kivet käännetään. Ja niinhän se löytyi", Sipilä sanoi maanantaina A-studiossa.

Pääministeri sai kehuja taitavasta julkisuuden hallinnasta.

"Mielenmuutoksesta herää kyllä kysymys, näinkö heppoisilla tiedoilla päätöksiä tehdään", sanoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo.

Sipilän veto oli sikäli poikkeuksellinen, että poliittisia päätöksiä ei muuteta kovin usein kansan suoran palautteen pohjalta. Eri ammattiryhmiä käytetään silti poliittisessa retoriikassa jatkuvasti, koska palkansaajat ovat tärkeitä äänestäjiä.

"Kamppailu eri ammattiryhmien sieluista on keskeinen osa politiikkaa", Paloheimo sanoo.

Puolueet ottavat kuitenkin isoja riskejä, jos ne astuvat suoraan työmarkkinakentälle. Tästä hyvä esimerkki on kokoomuksen vaalikampanja vuoden 2007 eduskuntavaaleissa, jolloin puolue ratsasti fiktiivisellä Sari Sairaanhoitajan hahmolla. Kokoomus ajoi julkisella sektorilla työskentelevien pienipalkkaisten naisten asiaa ja sai vaalivoiton. Samaan aikaan SAK teki videon mässäilevästä kapitalistista, joka syö toisten pöydässä. Tarkoitus oli patistaa jäseniä ääniuurnille, mutta hahmo oli liian yliampuva jopa vasemmistopuolueiden kannattajille. Kampanja peruttiin ennen sen alkamista.

Sari Sairaanhoitajanhahmo sen sijaan siivitti osaltaan sairaanhoitajien ammattijärjestön Tehyn vaatimaan kovia palkankorotuksia seuraavana syksynä. Se taas innosti muitakin liittoja lypsämään vähintään yhtä isot korotukset. Tämä tapahtui samoihin aikoihin, kun Suomen talous romahti finanssikriisin seurauksena, eikä maa ole toipunut tästä vieläkään.

"Politiikassa käy usein näin. Kun ajat jotain asiaa, sen kyljessä tulee jotain muuta, jota ei ollenkaan haluttu."

Paloheimo muistuttaa, että hallitus pystyy puuttumaan hyvin rajallisesti tulonjakoon. Keinot ovat oikeastaan vain verotus ja tulonsiirrot. Sipilän hallitus ottaakin Paloheimon mielestä nyt suuria riskejä puuttumalla työmarkkinoihin ennennäkemättömällä tavalla.

"Työmarkkinakentällä voi tapahtua tämän seurauksena rinnakkaisia asioita, jotka mitätöivät muilla keinoilla saavutetut tulokset. Hallitus pelaa todella upporikasta ja rutiköyhää."

 

Suomi on lamassa mutta Jorvin sairaalassa synnytetään uutta elämää vuorokauden ympäri.
Kuukausiliite 32–45

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat