Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kimalaisriita vei viljelijän käräjille

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Mansikanviljelijä Vesa Koivistoinen on kokeillut avomaan kasviensa pölyttämiseen sekä mehiläisiä että kimalaisia.
Mansikanviljelijä Vesa Koivistoinen on kokeillut avomaan kasviensa pölyttämiseen sekä mehiläisiä että kimalaisia. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kesällä 2014 mansikanviljelijä Vesa Koivistoinen kokeili pölyttää avomaaviljelmänsä mehiläisten sijaan tuontikimalaisilla.

Koivistoinen osti sadan hehtaarin suuruisille viljelmilleen yhteensä 150 kertakäyttöistä kimalaispesää, jotka maksoivat yhteensä 22 500 euroa. Kimalaisia ei kuitenkaan näkynyt kukinnoilla odotetunlaisesti, jolloin harmaahomeen torjunta sekä mansikan pölytys epäonnistuivat, ja sato pieneni.

Koivistoinen kieltäytyi maksamasta kimalaisista täyttä hintaa maahantuojalle. Riitaa puitiin lopulta Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Toukokuussa osapuolet tekivät oikeuden vahvistaman sovinnon pitkittyvän oikeudenkäynnin välttämiseksi. Koivistoinen maksoi maahantuojalle 15 000 euroa.

Osapuolet sitoutuivat käräjäoikeudessa olemaan kommentoimatta tapausta ja pitämään salassa oikeudenkäyntiin liittyvät seikat. Talvella Koivistoinen kuitenkin kertoi, että aikoo vastedes käyttää pölytykseen vain mehiläisiä. Hän vihjasi, että markkinoiti oli harhaanjohtavaa.

"Kasvihuonetuotannon tuote haluttiin tuoda avomaalle ja saada lisää markkinatilaa. Omakohtaisin kokemuksin olen sitä mieltä, että kaupalliset kimalaiset eivät toimi avomaalla", Koivistoinen sanoi tuolloin.

Koivistoinen moitti myyjää myös opastuksen puutteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat