Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen: Talouskriisi syvenee päivä päivältä, tilanteen vakavuutta ei ole tajuttu

Lakko ei ole luonnonlaki, sanoo työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen

Kotimaa
 
Sumentaako ideologia teiltä järjen, Eeva-Liisa Inkeroinen?
Sumentaako ideologia teiltä järjen, Eeva-Liisa Inkeroinen?
Työnantajat pitävät sinnikkäästi kiinni ideologisesta näkemyksestään, että seuraava työmarkkinakierros on liittokierros, ei keskitetty. SAK tarjoaa nollakorotuksia, mutta EK haluaa liittokierroksen, vaikka historia on osoittanut sen olevan keskitettyä ratkaisua kalliimpi. Mitä järkeä tässä on? Studio Kulmapöydän vieraana on Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.

Etelärannan työnantajapalatsin Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n 11. kerroksesta purkautui perjantai-iltapäivällä paljon vakavailmeisiä herroja.

He olivat Teknologiateollisuus ry:n mahtimiehiä, jotka olivat juuri kuulleet järjestön työmarkkinajohtajan Eeva-Liisa Inkeroisen, 52, katsauksen työmarkkinatilanteeseen.

"Kerroin, että keskusjärjestöjen, EK:n ja [Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö] SAK:n välillä tilanne on jumissa ja näkymä huono. SAK:lla ei ole valmiutta neuvotella."

Jokaikinen päivä syventää Inkeroisen mukaan nyt talouden kriisiä.

"Me olemme jo veitsen terällä. Maailmalta työntyy vain lisää vaikeuksia: Kiina, Venäjä, Saksan autoteollisuuden päästöpeukalointi, pakolaiset."

"Viisi kuukautta ollaan junnattu, eikä tulosta ole syntynyt. Tilanteen vakavuutta ei ole tajuttu. Jos me emme pysty sopimaan keinoista kilpailukyvyn kohentamiseksi, hallitus vie pakkolait läpi. Se on meille kaikille huonoin vaihtoehto."

Juhani Niiranen HS
"Ei hallitus pidä Etelärannan puolta työmarkkinaneuvotteluissa. Hallitus pitää Suomen puolta", sanoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.
"Ei hallitus pidä Etelärannan puolta työmarkkinaneuvotteluissa. Hallitus pitää Suomen puolta", sanoo Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.

Inkeroinen ei itse istu miesvoittoisissa keskusjärjestöneuvotteluissa. Vientiyritysten työnantajaliiton jäsenyrityksille keskusjärjestöjen päätökset ovat ääritärkeitä. Niiden perusteella päätetään myös investoinneista.

"Tiedän, että investointihankkeita on suunnitteilla. Jos usko Suomeen toimintaympäristönä palautuu, olen varma, että investointeja myös tulee."

Inkeroisen unelma on toimintaympäristö, jossa palkat ja työajat sovitaan yrityksissä. Ja palkat on sovitettu tuottavuuskehitykseen.

Hän puoltaa liittokierrosta niin vahvasti, että on saanut lisänimen "liittokierrosuskovainen."

"Olen uskovainen yrityskohtaisuudessa. Keskistetyn palkkaratkaisun ongelma on, ettei ketään kiinnosta sopia mitään sen jälkeen, kun rahat ovat jo pöydässä?"

Työnantajia on syytetty nyt peräänantamattomuudesta. SAK:n uusinta esitystä kuvattiin jo sellaiseksi tarjoukseksi, josta työnantajien ei kannata enää kieltäytyä.

Se toisi vuonna 2017 nollakorotukset ja paaluttaisi vientiteollisuuden palkankorotukset vuonna 2018 niin sanotuksi palkka-ankkuriksi, jonka yli eivät palkat saisi enää mennä. Tavoite, josta työnantajat ovat taistelleet viimeiset kymmenen vuotta.

Kuka

Eeva-Liisa Inkeroinen

 Syntynyt vuonna 1963

 Oikeustieteen kandidaatti 1987

 Palvelutyönantajien johtaja 1994

 Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja 2008–2012

 Teknologiateollisuuden johtaja 2012–2014

 Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja 2014 alkaen

 Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja 1. 1. 2016 alkaen

 Harrastukset: seisovat lintukoirat, metsästys

"SAK tarjoili esityksensä hyvässä kääreessä", Inkeroinen sanoo.

"Siellä oli ihan mahdottomiakin asioita: että sairausvakuutusmaksun pudotukseen ei ollut rahoitusta, tai että tyhjennettäisiin nyt EMU-puskureita. Ei näillä kilpailukykyä paranneta".

Jos sopua ei työmarkkinoilla löydy, sitten seuraa Suomen seisauttava lakkoaalto, on varoitettu.

"En usko, että Suomi seisoo. Lakko ei ole mikään luonnonlaki. Se on aina päätös", Inkeroinen sanoo ja viittaa tilastoon viikon takaisesta lakosta.

"Teknologiateollisuudessa lakossa oli noin kymmenen prosenttia henkilöstöstä, 20 000. Ei kauhean paljon. Eikä Suomi seissyt."

"Sitä paitsi kansasta valtaosa tukee nyt hallitusta", hän lisää.

Inkeroinen sai hiljan ylennyksen. Hän nousee Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajaksi.

"Yksi natsa lisää. Ei sen enempää. Olen niin pitkään ollut mukana johtotehtävissä, että tiedän tasan tarkkaan, millaista herkkua tämä on."

Ennen nykypestiään Inkeroinen työskenteli EK:n työmarkkinajohtajana. Hänet oli nimitetty legendaarisen Seppo Riskin seuraajaksi.

Inkeroinen ei pestiä pitkään hoitanut. Suksien kerrotaan menneen ristiin silloisen EK:n johdon kanssa ja Inkeroinen sai mennä.

"En käsittele lähtöjäni ja tulojani julkisuudessa", hän kuittaa.

Inkeroinen on joka tapauksessa vaikutusvaltaisin nainen työnantajapuolella, Etelärannan kuningatar.

Taistelupari on Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

"Ei taistelupari, neuvottelukumppani", Inkeroinen oikoo ja kuvaa Aaltoa lähes lämmöllä.

"Asiansa osaava herrasmies. Riku, jos kuka on äärimmäisen vastuullisessa asemassa ja merkittävä vallankäyttäjä SAK:ssa."

Perjantaina Inkeroinen vieraili myös HSTV:n Kulmapöytä-ohjelmassa. Hän sai päätteeksi esittää 15 sekunnin muistopuheen kuvitteellisissa kolmikannan hautajaisissa.

Inkeroinen ei pitkään miettinyt, vaikkei kolmikannan pikaiseen kuoppaukseen uskokaan.

"Voi sinua kolmikanta, kun et osannut muuttua globaalitalouden mukana", Inkeroinen lausui.

Samasta syystä työmarkkinaneuvottelut Inkeroisen mukaan nyt junnaavat.

"En syytä tästä ammattiliittoja. Järjestöt molemmin puolin eivät vain tajunneet kyllin aikaisin, kuinka syvään kriisiin Suomi oli ajautumassa."

"Me olemme koko ajan kaksi askelta jäljessä siinä, mitä pitäisi ja mitä olisi pitänyt tehdä. Palkkakehitys on sopeutettava tuottavuuskehitykseen", Inkeroinen painottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat