Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keksinnöt pöytälaatikoista parrasvaloihin

Keksintöjen messuilla keksijät, asiantuntijat ja sijoittajat etsivät yhteistyökumppaneita

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Helsinkiläinen Benni Rönneberg keksi retkipotkukelkan, jossa kelkka kiinnitetään vanhoihin laskettelusuksiin.
Helsinkiläinen Benni Rönneberg keksi retkipotkukelkan, jossa kelkka kiinnitetään vanhoihin laskettelusuksiin. Kuva: Akseli Muraja

Pelituoli, hiilihapotuskorkki, suksipotkukelkka, mökkisuihku, akkukottikärry, sähkökäyttöinen lumikola.

Suomalaiset ovat kekseliästä kansaa. Se on helppo uskoa, kun katseli ympärilleen Keksintöjen Viikko -messuilla Viitasaarella perjantaina.

Fakta

Kotimaisten patenttihakemusten määrä vähentynyt

 Viime vuonna Suomen patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH) haettiin patentteja lähes puolet vähemmän kuin vuonna 2000. Silloin PHR sai 2 903 patenttihakemusta, viime vuonna tuli 1 545 hakemusta.

 Heikko taloustilanne saa yritykset ja yksityishenkilöt tarkemmin harkitsemaan patenttihakemuksiaan.

 Kotimaisten patenttihakemusten määrä on vähentynyt myös siksi, että suomalaiset hakevat yhä enemmän patentteja ulkomaille. Suomalaisten Euroopan ja Yhdysvaltojen patenttivirastoihin tekemät hakemukset ovat lisääntyneet merkittävästi

Innovaatioita peräänkuulutetaan nyt pääministeriä myöten matelevan talouden vauhdittajiksi. Silti Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan suomalaisten patenttihakemukset ovat vähentyneet viime vuosina.

Suomen keksijäin keskusliiton (Keke) toiminnanjohtaja Maunu Korpela pitää sitä huolestuttavana.

"Suomalaiset ovat tilastojen mukaan innovatiivisimpien kansakuntien kärkijoukossa. Patenttihakemusten lasku osoittaa, että kärjessä pysyminen vaatii toimenpiteitä. Ne eivät ole kunnossa ainakaan y-tunnuksettomilla keksijöillä eli keksijöillä, joilla ei ole vielä yritystä", hän sanoo.

Pelien ja ohjelmistojen keksijät ovat parrasvaloissa, mutta Korpelan mukaan perinteiset keksijät on sivuutettu.

"He esiintyvät lähinnä sarjakuvakarikatyyreissä."

Keksijät saavat asiantuntija-apua ely-keskuksista, Kekestä ja keksijöiden osuuskunnista. Korpelan mukaan Suomesta puuttuu kuitenkin julkinen järjestelmä, josta keksijät saisivat alkuvaiheessa taloudellista tukea.

"Tarvittaisiin rahoitusinstrumentti, joka mahdollistaisi idean viemisen eteenpäin. Nyt luotetaan, että keksijät hoitavat itsensä startup-kuntoon."

Viitasaarella keksijät, innovaatioalan asiantuntijat ja sijoittajat etsivät yhteistyökumppaneita. Yksi hakee valmistajaa, toinen markkinoijaa ja sijoittajaa, kolmas myy patenttiaan.

Janne Alasaarela etsii jakeluketjuja tuotteelleen, jonka idea syntyi hellekesänä 2011. Kuplaveden ystävä Alasaarela joutui tuolloin toteamaan, ettei hiilihapotuslaite mahdu hänen pieneen keittiöönsä.

Hän ei löytänyt kaupoista valmista osaa, jolla hiilidioksidia voisi siirtää pulloveteen. Alun perin veneenveistäjäksi opiskellut Alasaarela alkoi kehittää sellaista itse.

Vuonna 2014 hän patentoi Bubblecap-hiilihapotuskorkkinsa ja hakee nyt sille kansainvälistä patenttia. Alasaarelan mukaan vaikeinta on keksintöjen kaupallistaminen.

"Suurin osa keksijöistä on enemmän humanisteja kuin liikemiehiä. Kaupallistamiseen liittyvää prosessia pitää helpottaa ja keksijöiden pitää saada siihen lisää apuja", hän sanoo.

"Sillä on yhteiskunnallistakin merkitystä. Pöytälaatikoissa on paljon keksintöjä, jotka ovat potentiaalisia innovaatioita ja joilla on myös vientimahdollisuuksia."

Perjantaina Benni Rönneberg markkinoi keksimäänsä Mobikick-retkipotkukelkkaa, jossa kelkkaosa kiinnitetään vanhoihin laskettelusuksiin. Siten pääsee liikkumaan sujuvammin hangella ja jäällä.

Retkipotkukelkka on jalostunut kymmenen talven aikana myyväksi peliksi. Se on Rönnebergin päätuote, mutta hän puuhastelee paljon muutakin.

"Keksiminen on oikeastaan tapa katsella ympärille, havaita ongelmia ja ratkoa niitä."

Minna Pölkki HS
Viitasaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat