Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus rajoittaa turvapaikanhakijoiden oikeusapua

Hallinto-oikeus uhkaa ruuhkautua valituksista

Kotimaa
 

Hallitus aikoo muuttaa turvapaikanhakijoiden saaman oikeusavun käytäntöjä ja kielteisen turvapaikkapäätöksen valitusprosesseja turvapaikanhakijoiden määrän kasvun vuoksi.

Tavoitteena on nopeuttaa valitusprosesseja ja hillitä oikeusavun kustannusten kasvua. Selvittelyssä on oikeusavun rajoittaminen, sanoi oikeusministeri Jari Lindström (ps) perjantaina puhuessaan Lakimiespäivillä. Hallitus ennakoi Helsingin hallinto-oikeuden pian ruuhkautuvan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden valituksista.

Valmistelussa on lakimuutos siitä, että turvapaikkaa koskevat valitukset voitaisiin käsitellä Helsingin hallinto-oikeuden lisäksi myös esimerkiksi Turun ja Itä-Suomen hallinto-oikeuksissa.

Lisäksi korkeimman hallinto-oikeuden kokoonpanoa halutaan keventää niin, että valitusten käsittelyyn riittäisi kaksi jäsentä nykyisen kolmen sijaan, jos hakemus yksimielisesti hylätään.

Myös oikeusavun palkkioperusteita muutetaan.

Turvapaikanhakijoilla on oikeus turvapaikkahakemuksen käsittelyä koskevaan oikeusapuun missä tahansa vaiheessa turvapaikkaprosessia. Avustajat ovat joko oikeusaputoimistoista tai yksityisten lakitoimistojen tai kansalaisjärjestöjen tarjoamia.

Avustajista 98 prosenttia on yksityisiä. Avustajat laskuttavat oikeusavusta valtiolta 110 euron tuntipalkkion.

Oikeusministeriön selvittelyssä on tuntipalkkion muuttaminen tehtäväkohtaiseksi palkkioksi. Muutoksella tavoitellaan oikeusavustajien ja tuomioistuinten ajankäytön tehostamista.

Oikeusministeriössä selvitetään mahdollisuutta rajoittaa vapautta valita itse oikeusavustaja. "Selvityksessä on mahdollisuus suulliseen oikeudelliseen neuvontaan ryhmälle niin, että vain tarvittaessa oikeusapu olisi henkilökohtaista", sanoo hallitusneuvos Merja Muilu oikeusministeriöstä.

Oikeusapua hakee noin puolet turvapaikanhakijoista.

Ensi vuoden budjettiin on arvioitu, että ensi vuonna oikeusapua saa 7 500 turvapaikanhakijaa. Talousarvioesityksen laatimisen aikaan arvio turvapaikanhakijoiden määrästä oli 15 000. Nyt arvio on 50 000, joten oikeusavun tarve vielä kasvaa.

Budjettiin on nyt arvioitu, että turvapaikanhakijoiden oikeusavun lisäkustannus valtiolle on yksityisten avustajien osalta kahdeksan miljoonaa euroa ja oikeusaputoimistojen osalta 400 000 euroa. Yksityisille avustajille maksettavat oikeusapukorvaukset ovat runsaat 60 miljoonaa euroa.

Viime vuosina Suomeen on tullut noin 4 000 turvapaikanhakijaa ja kielteisestä turvapaikkapäätöksestä on tehty noin 1 200 valitusta. Jos turvapaikanhakijoita olisi 50 000, se ennakoisi 15 000 valitusta. Valitusten määrän kasvu ei kuitenkaan välttämättä ole suorassa suhteessa turvapaikanhakijoiden määrään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat