Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joissain koiraroduissa on jo enemmän sairaita kuin terveitä yksilöitä

Ylijalostetun koiran tuhina kertoo eläinsuojeluliiton mukaan hengitysvaikeuksista. Liitto vaatii lakiin rajoja jalostukselle.

Kotimaa
 

Liiallisuuksiin menevää koirien jalostusta on suitsittava nykyistä tehokkaammalla lainsäädännöllä, vaatii Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Liiton mielestä Suomessa ei pitäisi ylläpitää koirarotuja ja -kantoja, joista suurella osalla on koiran elinikää ja hyvinvointia heikentävä rakenteellinen tai perinnöllinen vika. Joissakin ylijalostetuissa roduissa tilanne on eläinsuojeluliiton mukaan se, että sairaita yksilöitä on jo enemmän kuin terveitä.

Ylijalostetuilla koirilla voi olla esimerkiksi hengitysvaikeuksia aiheuttavia rakenteita, jatkuvaa kipua tuottavia vikoja sekä luusto- ja nivelsairauksia ja ahtaita kallon rakenteita.

Esimerkiksi äärimmäisen lyhytkalloiset koirat ovat huomattavasti verrokkejaan alttiimpia ylähengitystieongelmille, ja niiden elinikä voi olla jopa viisi vuotta lyhyempi kuin verrokkirodulla.

Koiran omistajat voivat pitää söpönä sitä, että lyhytkuonoiset koirat tuhisevat tai nukkuvat lelu suussaan.

Eläinsuojeluyhdistysten liiton vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist muistuttaa, että kyse on kuitenkin siitä, että koira ei pysty hengittämään kunnolla.

Eläinlääkäreille tehdyn kyselyn mukaan viisi koirarotua kärsii erityisesti liiallisesta jalostuksesta: englannin- ja ranskanbulldoggit, mopsi, shar pei sekä valkoinen länsiylämaanterrieri.

Lisäksi Kennelliiton tutkimuksen mukaan jopa 70 prosentilla yli kuusivuotiaista cavalier kingcharlesinspanieleista on syringomyelia eli aivojen turvotustauti.

Eläinsuojeluliitto ei kuitenkaan halua osoittaa sormella tiettyjä rotuja.

"Emme halua luoda ajatusta, että muut rodut olisivat ongelmattomia ja turvallisia. Korostamme, että rodun ja pentujen terveydestä olisi tärkeä ottaa selvää kaikkien koirien kohdalla."

Toisin kuin monet uskovat, paperittomat rotukoirat tai sekarotuiset koirat eivät välttämättä ole ylijalostettuja terveempiä.

Pentutehtailijoille on löytynyt markkinarako, kun monia muodikkaiden mutta sairaaksi jalostettujen rotujen rekisteröityjä pentuja ei ole tarpeeksi tarjolla.

Pentutehtaissa koiria kasvatetaan huonoissa oloissa, ja jopa valmiiksi sairaita pentuja myydään netin myyntipalstoilla.

Lindqvist kehottaa tällaisten pentujen kohdalla erityiseen varovaisuuteen, sillä pennuille ei ole yleensä tehty terveystutkimuksia eikä terveyttä ole huomioitu kasvatuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat