Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministerin erityisedustaja: ”Isis rekrytoi yksin jääviä, turvapaikanhakijat saatava heti töihin”

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Antti Pentikäinen tapasi hallituksen edustajia Valtioneuvostonlinnassa Helsingissä. Hänestä EU:n pitäisi tehdä jo enemmän kuin pelkkiä julkilausumia Välimeren kriisissä.
Antti Pentikäinen tapasi hallituksen edustajia Valtioneuvostonlinnassa Helsingissä. Hänestä EU:n pitäisi tehdä jo enemmän kuin pelkkiä julkilausumia Välimeren kriisissä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Suomi joutuu vaikeuksiin kasvavan pakolaistulvan kanssa, jos turvapaikanhakijat jätetään pitkäksi aikaa toimettomiksi vastaanottokeskuksiin. Näin arvioi Antti Pentikäinen, joka on juuri aloittanut pääministeri Juha Sipilän (kesk) erityisedustajana Välimeren pakolaiskriisin hoidossa.

"Nykyisellä kotouttamispolitiikalla tulemme epäonnistumaan. Turvapaikanhakijat on saatava heti töihin ja lapset kouluihin", Pentikäinen sanoo.

"Heille voi tarjota vaikkapa talkootyötä ennen kuin mahdolliset lakiesteet varsinaisen työllistämisen tieltä on korjattu."

Turvapaikanhakijat voisivat esimerkiksi raivata pusikoita, maalata taloja tai osallistua kyläkoulun kunnostamiseen. Työtä ei järjestäisi valtio vaan kansalaiset järjestöjen, seurakuntien ja kyläyhteisöjen kautta.

Pentikäisellä on takanaan vauhdikas viikko pääministerin taustajoukoissa. Hän oli mukana muun muassa EU:n päämiesten kokouksessa Brysselissä ja loppuviikosta hän matkusti takaisin New Yorkiin, missä hän asuu perheensä kanssa.

Pentikäinen on virkavapaalla Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtajan työstä. Hän aloitti keväällä New Yorkissa kolmivuotisen pestin uskonnollisten ja perinteisten yhteisöjen johtajien verkoston johtajana.

YK:n ja Islamilaisen yhteistyön organisaation OIC:n perustama verkosto tukee rauhantyötä muun muassa Jemenissä, Irakissa, Syyriassa ja Libyassa.

"Viime aikoina on huomattu, ettei konflikteja kyetä ratkomaan valtioiden tasolla. Toimivampaa on niiden selvittely ruohonjuuritasolla, uskonnollisissa ja heimoyhteisöissä."

Pääministeriä hän avustaa yksityishenkilönä eikä halua tehtävästä palkkaa. Hänen roolinsa on auttaa hallitusta miettimään, miten Suomi toimii Välimeren alueen pakolaiskriisissä.

Kuka

Antti Pentikäinen

 Syntynyt 1972 Helsingissä. Teologian maisteri.

 Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja vuodesta 2004.

 Toiminut aiemmin muun muassa presidentti Martti Ahtisaaren neuvonantajana sekä Ahtisaaren perustaman CMI-yhdistyksen talous- ja hallintopäällikkönä.

 Keskustan eurovaaliehdokas 1999.

Mutta miksi turvapaikanhakijoilla on kiire maalaamaan taloja ja raivaamaan pusikoita?

"Yksin jääneet yhteiskunnan pudokkaat ovat niitä, joista terroristijärjestö Isis on rekrytoinut taistelijoita", hän sanoo.

"Jokainen, joka ei vihaa vaan välittää, torjuu tulevia uhkia Suomessa. Haluankin kiittää kaikkia suomalaisia, jotka ovat jo lähteneet vapaaehtoisesti auttamaan turvapaikanhakijoita."

Pelko turvapaikanhakijoita kohtaan on Pentikäisen mielestä ymmärrettävää ja inhimillistä.

Poiminta

Suomeen tänä vuonna 50 000 turvapaikanhakijaa

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arviotaan Suomeen tänä vuonna saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä. Uuden arvion mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna kaikkiaan noin 50 000 turvapaikanhakijaa.

Aiemmin syyskuussa hallitus arvioi, että tulijoita olisi noin 30 000.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi jo viikko sitten, että Suomeen saattaa tulla tänä vuonna jopa 50 000 turvapaikanhakijaa. Suomen väkilukuun suhteutettuna määrä olisi suunnilleen yhtä paljon kuin mitä Saksaan ja Ruotsiin on saapunut.

"Kotimaisten toimien kärjessä on nyt turvapaikkakriteeristön kiristäminen muiden Pohjoismaiden tasolle", sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi perjantaina.

"Paras lääke pelkoon on kohdata asiat ja ihmiset, joita pelkää."

Hänestä on järkevää suhtautua maahanmuuttoon myös kriittisesti.

"Voimme olla kriittisiä esimerkiksi siinä, millä ehdoilla Suomeen saa tulla tai mikä on Suomen kantokyky."

"Jokaiselta tulijalta pitää myös vaatia, että hän noudattaa yhteiskunnan sääntöjä."

Pakolaiset lähtevät liikkeelle, koska toivoa ei enää ole.

"Tarvitaan toimia, jotka herättävät aidosti toivoa, valon tunnelin päässä, jotta ihmiset jaksaisivat odottaa vielä vuoden tai kaksi paikoillaan."

Ensimmäinen askel voisi olla jonkinlainen taloudellisen yhteistyön konferenssi.

Siihen tarvittaisiin EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän sitoutumisen lisäksi ainakin alueen keskeiset vaikuttajat Saudi-Arabia, Iran ja Turkki.

"Totta kai se olisi äärimmäisen vaikeaa, mutta onko meillä vaihtoehtoa? Annammeko me sotimisen jatkua?"

Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat