Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmän sodan kuumaa linjaa supervaltojen välillä ohjattiin Helsingin Postitalosta

Supervaltojen hätäyhteys kulki Etelä-Suomessa useaa reittiä

Kotimaa
 
Uutinen elokuulta 1963, kun kuuma linjaa oltiin perustamassa.
Uutinen elokuulta 1963, kun kuuma linjaa oltiin perustamassa.

Helsingin Postitalossa oli kylmän sodan vuosina vähän tunnettu mutta tärkeä tietoliikenteen solmukohta. Siellä sijaitsi keskus, josta insinöörit ohjasivat Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välistä kuumaa linjaa.

HS kertoi viime sunnuntaina (27. 9.) kuumasta linjasta ja sitä vaivanneista jatkuvista katkoista. Kuumasta linjasta on säilynyt Suomessa hyvin vähän tietoja.

Artikkelin jälkeen HS:ään ottivat yhteyttä useat ihmiset, jotka olivat suunnittelemassa kuuluisaa linjaa 1960-luvun alussa.

"Kyllä se aika salaista oli", kertoi eräs heistä. Hän ei halua nimeään julki.

"Emme oikeastaan vieläkään saisi kertoa siitä kovin paljon."

Kuuman linjan pääreitti Helsingistä Moskovaan lähti Postitalon tekniseltä osastolta ja kulki Arkadianmäkeä Eduskuntatalon ohi Hietaniemeen. Sieltä kaapeli kulki Seurasaarenselän pohjassa Lauttasaaren Katajaharjunniemeen ja edelleen Espooseen Sinebrychoffin huvilan luo.

"Sieltä se jatkoi Porkkalaan ja merikaapelina Tallinnaan", kertoo Posti- ja lennätinlaitoksessa insinöörinä toiminut Leo Vuori.

Fakta

Suurvaltojen hätäyhteys

 Kuuma linja valmistui 1963. Kyseessä oli kaukokirjoitin- eli teleksiyhteys.

 Tarkoitus oli vähentää Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen yhteenoton riskiä.

 Kuuma linja kulki reittiä Moskova–Helsinki–Tukholma–Kööpenhamina–Lontoo–Washington.

 Vuonna 1978 kuuma linja siirtyi satelliittiyhteyteen. Suomen kautta kulkenut linja jäi varalle vuoteen 1988.

Reitin Suomen-osuutta ohjattiin niin sanotusta mittapöydästä, joka sijaitsi Postitalon neljännessä kerroksessa nykyisen B-portaan kohdalla. Kuuma linja pystyttiin 1970-luvulla reitittämään kolmea eri tietä Helsingistä Turkuun, josta se jatkoi Maarianhaminan kautta Ruotsiin.

Alkuperäinen linja kulki reitillä Helsinki–Espoo–Vihti–Lohja–Suomusjärvi–Turku. Myöhemmin valmistui toinen yhteys, joka kulki reitillä Helsinki–Hämeenlinna–Forssa–Turku.

1970-luvulla Postitalon katolle rakennettiin linkkiasema, josta oli suora radioyhteys Turkuun. Siinä välitettiin puheluja ja teleksisanomia. Kuuma linja kulki tarpeen vaatiessa myös sen kautta.

Vuonna 1966 valmistui uusi koaksiaalikaapeliyhteys Suomesta Neuvostoliittoon. Se kulki reitillä Helsinki–Hämeenlinna–Lahti–Lappeenranta–Leningrad ja toimi varareittinä, jos Porkkalan kaapelissa oli häiriö. "Reittejä pidettiin vähän salaisina tarkoituksella", Vuori muistelee.

Salailusta piti myöhemmin luopua, koska maanviljelijät ja maansiirtokoneet katkoivat vahingossa yhteyksiä, vaikka Posti- ja lennätinlaitos antoi maanomistajille tarkat kartat reiteistä.

"Ei ne muistaneet niitä karttoja. Myöhemmin otettiin ihan uusi kanta, että kaapeleita ei enää salattu vaan julkistimme ne", Vuori sanoo.

Niinpä kuuma linjakin merkittiin maastoon matalilla rautapaaluilla. Kaapeli ei saanut kulkea metriä kauempana paalusta.

Kaapelireiteille sijoitettiin välivahvistinasemia signaalin vahvistamiseksi. Näitä oli muun muassa Nupurissa, Lahnajärvellä ja Turussa.

Vahvistinasemat olivat noin 25 neliömetrin suuruisia puurakennuksia, joissa oli eteinen ja pari huonetta. Niihin sijoitettiin vahvistimia, jotka olivat pari metriä korkeissa telineissä. Hyllyjä oli rakennuksissa kymmeniä.

Vahvistinlaitteiden tarvitsema sähkö otettiin akuista. Asemalla saattoi olla myös varavoimageneraattori, joka käynnistyi automaattisesti, jos akkujen jännite pieneni liikaa.

© Kari Suomalaisen perikunta
"Mitenkähän meikäläiset mahtaa pärjätä niillä seuduilla, joissa linjat on poikki?"Posti- ja telelaitoksessa puhjennut lakko katkaisi myös kuuman linjan toukokuussa 1966.Kari Suomalaisen piirros.
"Mitenkähän meikäläiset mahtaa pärjätä niillä seuduilla, joissa linjat on poikki?"
Posti- ja telelaitoksessa puhjennut lakko katkaisi myös kuuman linjan toukokuussa 1966.
Kari Suomalaisen piirros.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat