Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säpinää, sähläystä ja suuria selityksiä

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki lauloi keskiviikkona eduskunnan puhujakorokkeella mukaelmansa lastenlaulusta Täti Monika.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki lauloi keskiviikkona eduskunnan puhujakorokkeella mukaelmansa lastenlaulusta Täti Monika. Kuva: Rio Gandara HS

Eduskunnan viikko oli todellinen säpinän, sähläyksen ja suurten selitysten viikko.

Syksyn budjettikeskustelu on niitä harvoja tilaisuuksia, joissa oppositiopuolueilla on todellinen näytön paikka. Hallitushan saa niin paljon julkisuutta, että opposition olemassaolo on välillä unohtua.

Väistötilat Sibelius-Akatemiassa tarjoavat huomattavasti intiimimmän tunnelman kuin Eduskuntatalo, kun edustajat istuvat salissa kylki kyljessä.

Jotkut ovat huomanneet, että vaatimattomammassa tilassa ei keskustella yhtä arvokkaasti ja vakavasti kuin päärakennuksen avarassa istuntosalissa. Viikon keskustelut olivat kuitenkin terävämpiä ja kriittisempiä kuin viime vaalikaudella.

Oppositio pureutui asioihin tarmokkaasti ja nosti esille epäkohtia hallituksen esityksistä. Tämän havaitsi varsinkin torstaina kyselytunnilla.

Opposition päivittelyn aiheina olivat hallituksen tempoilevuus ja päätösten tausta-arvioiden puutteellisuus.

Maanantai-iltana hallitus ilmoitti luopuneensa sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaamisesta ja esittävänsä tilalle lomarahojen leikkausta 30 prosentilla. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi kahden kätilön tv-esiintyminen vakuuttaneen hänet siitä, että näin pitää tehdä.

Oli kätilöillä todella vaikutusta tai ei, monelle jäi hallituksen toiminnasta outo kuva.

Hallitus haluaa antaa vaikutelman, että se kuuntelee ja toimii vuorovaikutteisesti. Kantoja ja päätöksiä muutetaan, jos palautetta tulee kätilöiltä, yrittäjiltä tai siuntiolaisilta.

Muistatteko kokoomuksen "Kokoomus kuuntelee" -ministerikiertueet ja kahvila Korvat? Jotain samantapaista haetaan nytkin.

Kulunut budjettiviikko oli sekavampi kuin aiempina syksyinä, koska eduskunnassa kiisteltiin limittäin ja lomittain budjettikeskustelun kanssa myös hallituksen tiedonantoa "kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista" eli pakkolakipaketista. Budjettikäsittely siis keskeytettiin yhdeksi päiväksi.

Eikö tiedonannon käsittelyä olisi voitu siirtää myöhemmäksi? Ja eikö olisi ollut hyvä, että perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soinikin olisi ollut paikalla tärkeiden asioiden käsittelyssä?

Nykyisen hallituksen ansioksi voi sanoa, että nyt todella tapahtuu. Koko vaalikauden urakka tuntuu olevan eduskunnan keskustelussa tällä ja ensi viikolla.

Edellisen vaalikauden ministereitä voi syyttää siitä, että koko kausi meni odotellessa, tapahtuisiko kohta jotain.

Eräs arvostettu eduskunnan konkari kuvaa tilannetta tukkisumaksi. Kun joen kapeaan kohtaan tulee tukkisuma, sen purkaminen on vaarallista, mutta se on pakko tehdä. Kun suma lähtee liikkeelle, se lähtee voimalla.

Oppositio onnistui herättämään huomiota yllättävälläkin tavalla. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki hoilasi puhujapöntössä "Kas näin heiluu takki, ja takki heiluu näin". Mukaelma lastenlaulusta Täti Monika oli viesti perussuomalaisille ja myös keskustalaisille.

Arhinmäen tempaus ei ollut eduskunnassa ensimmäinen laatuaan. Myös keskustan kansanedustaja Mikko Alatalo lauloi kymmenen vuotta sitten puhujapöntössä.

Alatalo oli kirjoittanut pakinaa työhuoneessaan ja seurannut samalla monitorista salikeskustelua. Kimmo Kiljunen (sd) väitteli joidenkin muiden kanssa siitä, kumpi on parempi Suomen kansallislauluksi, Maamme-laulu vai Finlandia.

Aikansa väittelyä kuunneltuaan Alatalo marssi saliin ja lauloi pätkän molempia kappaleita. Alatalo muistelee sanoneensa vielä, että jollei kelpaa, hän tekee Juice Leskisen kanssa uuden.

Laulettuaan Alatalo sai nuhteita puhemies Markku Koskelta (kesk), jonka mielestä laulaminen loukkasi eduskunnan arvovaltaa.

Nyt ajat ovat toiset. Arhinmäkeä ei nuhdeltu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat