Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntapäättäjät haluaisivat 18 itsehallintoaluetta

Kyselytutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä tekisi jaon maakuntien pohjalta

Kotimaa
 

Kunnanvaltuutetut ja kuntajohtajat perustaisivat uudet itsehallintoalueet nykyisten maakuntien pohjalta.

Tätä mieltä oli yhdeksän kymmenestä vastaajasta Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssä. Kyselyyn vastasi 2 022 valtuutettua ja 142 kuntajohtajaa.

Fakta

Hallitus päättää alueiden määrän lokakuussa

 Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu aiotaan siirtää kunnilta uusille itsehallintoalueille. Niiden perustamisesta päätetään todennäköisesti ensi vuoden syksyllä.

 Juha Sipilän (kesk) hallitus on luvannut päättää alueiden lukumäärän lokakuun aikana. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että alueita tulee enintään 19.

 Kesällä istunut Tuomas Pöystin selvitysryhmä suositteli, että alueita tulisi 9–12. Aiemmin esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on esittänyt, että alueita tulisi vain 4–5.

 Myöhemmin näille alueille voi siirtyä myös muita kuntien tehtäviä, kuten liikennettä ja asumista koskevat ratkaisut. Niille voidaan siirtää myös valtion aluehallinnon tehtäviä.

Vastaajilta kysyttiin, mikä maakunta tai maakunnat ovat heidän mielestään paras rajaus uudeksi itsehallintoalueeksi omalla alueellaan.

Yhdeksi vaihtoehdoksi tarjottiin sitä, että maakuntajakoa ei voi ollenkaan käyttää uusien itsehallintoalueiden rajaamisessa. Tämän vaihtoehdon oli valinnut vain yksi kymmenestä vastaajasta.

Vastauksissa omaa maakuntaansa halusivat itsehallintoalueen pohjaksi selvimmin Etelä-Karjalan, Kainuun, Satakunnan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Pohjanmaan edustajat.

Niissä kaikissa yli 90 prosenttia vastaajista toivoi oman maakuntansa pohjalta muodostettavaa itsehallintoaluetta.

Uudellamaalla omaan maakuntaansa tukeutuisi noin kolme neljästä vastaajasta.

Kymenlaaksolaisista lähes puolet katsoi, että alue voisi olla yhdessä Päijät-Hämeen kanssa. Etelä-Karjalaan tai Uudellemaalle heistä haikaili kumpaankin viidennes.

Etelä-Karjalassa viidennes katsoi, että maakunta voisi yhdistyä Kymenlaakson tai Etelä-Savon kanssa.

Varsinaissuomalaisista joka neljäs yhdistyisi Satakunnan kanssa. Satakuntalaisista kuntapäättäjistä vajaa kolmannes olisi ajatuksesta kiinnostunut, mutta joka viides toivoisi yhteistä aluetta pirkanmaalaisten kanssa.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla oli jonkin verran kiinnostusta yhteiseen alueeseen naapureiden kanssa, mutta Keski-Pohjanmaa ei ole kiinnostunut naapureistaan.

Etelä-Savo olisi jossain määrin kiinnostunut yhteistyöstä Pohjois-Savon kanssa. Pohjois-Savossa taas osa vastaajista voisi harkita yhteistyötä Etelä-Savon tai Pohjois-Karjalan kanssa.

Pohjois-Karjalasta ei kuitenkaan löytynyt kiinnostusta yhteiseen alueeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat